Dátum: Piatok 09.12.2016 Dnes oslavuje:

Izabela Zajtra: Radúz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vychytávky do kuchyne, ktoré ocení každá gazdinka

Zdroj: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová 11. novembra 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Máme pre vás skvelé vychytávky do kuchyne

Báječné tipy, ktoré ocení každá gazdinka. Nebojte sa ich vyskúšať.

Ryžové tortičky

Potrebujete sa trochu predviesť? Ryžu uvarte domäkka a ešte teplú natlačte do formičiek alebo do vymastených menších šálok či pohárov. Potom vyklopte na tanier alebo na tácku, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte. Takto podávajú prílohu aj svetoví šéfkuchári!

Domáca horčica

Pikantné horčičné oleje obsahujú látky, ktoré zabíjajú baktérie a vírusy, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a činnosť pečene i žlčníka. Urobte si samy čerstvú horčicu, bude mať silnejšie účinky ako pasterizovaná z obchodu. Recept: Rozmixujte alebo rozomeľte 50 g svetlých horčičných semienok najemno. Prášok dajte do mažiara, pridajte 2 lyžice svetlých a 2 lyžice tmavých horčičných semien. Rozdrvte a s tekutými surovinami – s 50 ml vody, 2 lyžicami vínneho octu a 50 ml oleja – spracujte na kašičku. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a bylinkami, napríklad kôprom. Množstvo by malo vystačiť na 4 porcie.

Mäsový vývar bez mäsa

Lahodnú polievku s mäsovou chuťou si môžete pripraviť aj z tekvice či skôr z jej odpadu. Na vývar potrebujete ako základ len vnútro tekvice s jadierkami, ktoré by ste inak vyhodili. Zalejte vodou a pridajte ostatné suroviny na polievku: očistenú koreňovú zeleninu v celku, vňate, cibuľu, celé čierne korenie, prípadne feferónku a kúsok zázvoru. Jednoducho, dajte do hrnca všetky suroviny, s ktorými bežne varíte hydinovú či hovädziu polievku. Varte na miernej teplote, kým zelenina nezmäkne. Potom preceďte, zeleninu vráťte naspäť do vývaru. Podávajte s cestovinou a nasekanou čerstvou vňaťou.

Pripálené mlieko?

Ak sa vám prichytilo mlieko na dno hliníkového hrnca, povarte v hrnci jednu cibuľu. Pripálené mlieko vystúpi na hladinu v podobe peny.

Tip Glancu: Guľatá ryža obsahuje viac škrobu, preto lepšie drží tvar.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Urodilo sa vám veľa jabĺk? Pripravte si domáce pečené jabĺčko v pohári

Teplý nápoj, poleva na lievance alebo waffle či plnka do palaciniek, na...
 

Záhradné jazierko uložte na zimný spánok

Správnym zazimovaním jazierka ochránite vaše rastliny, ryby aj technické...
 

Céder ako liek: Upokojí emócie a vyčistí myseľ

Prírodná liečiteľka a spisovateľka Susanne Fischer­Rizziová o cédri...
 

Orchidey, ktoré rastú vo voľnej prírode: Poznáte ich?

Možno sa to stalo aj vám. Boli ste na prechádzke v lese či na hubách a natrafili...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (1. časť)

Sýkorky ani drozdy predstavovať určite netreba, no na kŕmidlách sa objavujú...