Dátum: Štvrtok 29.09.2016 Dnes oslavuje: Michal, Michaela Zajtra: Jarolím

Práve číta: 8630

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vychytávky do kuchyne, ktoré ocení každá gazdinka

Zdroj: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová 11. november 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Máme pre vás skvelé vychytávky do kuchyne

Báječné tipy, ktoré ocení každá gazdinka. Nebojte sa ich vyskúšať.

Ryžové tortičky

Potrebujete sa trochu predviesť? Ryžu uvarte domäkka a ešte teplú natlačte do formičiek alebo do vymastených menších šálok či pohárov. Potom vyklopte na tanier alebo na tácku, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte. Takto podávajú prílohu aj svetoví šéfkuchári!

Domáca horčica

Pikantné horčičné oleje obsahujú látky, ktoré zabíjajú baktérie a vírusy, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a činnosť pečene i žlčníka. Urobte si samy čerstvú horčicu, bude mať silnejšie účinky ako pasterizovaná z obchodu. Recept: Rozmixujte alebo rozomeľte 50 g svetlých horčičných semienok najemno. Prášok dajte do mažiara, pridajte 2 lyžice svetlých a 2 lyžice tmavých horčičných semien. Rozdrvte a s tekutými surovinami – s 50 ml vody, 2 lyžicami vínneho octu a 50 ml oleja – spracujte na kašičku. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a bylinkami, napríklad kôprom. Množstvo by malo vystačiť na 4 porcie.

Mäsový vývar bez mäsa

Lahodnú polievku s mäsovou chuťou si môžete pripraviť aj z tekvice či skôr z jej odpadu. Na vývar potrebujete ako základ len vnútro tekvice s jadierkami, ktoré by ste inak vyhodili. Zalejte vodou a pridajte ostatné suroviny na polievku: očistenú koreňovú zeleninu v celku, vňate, cibuľu, celé čierne korenie, prípadne feferónku a kúsok zázvoru. Jednoducho, dajte do hrnca všetky suroviny, s ktorými bežne varíte hydinovú či hovädziu polievku. Varte na miernej teplote, kým zelenina nezmäkne. Potom preceďte, zeleninu vráťte naspäť do vývaru. Podávajte s cestovinou a nasekanou čerstvou vňaťou.

Pripálené mlieko?

Ak sa vám prichytilo mlieko na dno hliníkového hrnca, povarte v hrnci jednu cibuľu. Pripálené mlieko vystúpi na hladinu v podobe peny.

Tip Glancu: Guľatá ryža obsahuje viac škrobu, preto lepšie drží tvar.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Kedy zrezať divý citrus v záhrade?

Mám prosbu. Kúpili sme rodinný dom s malým pozemkom - na fotke je takmer celá...
 

Vysádzanie malín a černíc bez chýb: Aby sa kríčky rýchlo ujali

Maliny aj černice prinášajú bohatú úrodu aj z malého priestoru - vyšplhajú...
 

VIDEO zber tekvicových semienok: Radšej si budete chcieť dopestovať vlastné

Veľkopestovatelia sa so zberom tekvíc nehrajú. Pozrite, ako končia krásavice,...
 

Rozchodníky patria k jeseni: Skombinujte ich tak, až sa vám zatají dych

Rozchodníky sú nenápadné, nenáročné... Ale ak ich správne skombinujete,...
 

Úroda patrí do čistej pivnice: Čo treba zabezpečiť?

Úroda sa hromadí, zeleninová, aj tá ovocná. Aby nevyšlo všetko nazmar,...