Tip redakcii
 

Vychytávky do kuchyne, ktoré ocení každá gazdinka

Báječné tipy, ktoré ocení každá gazdinka. Nebojte sa ich vyskúšať.

11. novembra 2013, 08:00
Máme pre vás skvelé vychytávky do kuchyne

Máme pre vás skvelé vychytávky do kuchyne

Autor: profimedia.sk

Ryžové tortičky

Potrebujete sa trochu predviesť? Ryžu uvarte domäkka a ešte teplú natlačte do formičiek alebo do vymastených menších šálok či pohárov. Potom vyklopte na tanier alebo na tácku, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte. Takto podávajú prílohu aj svetoví šéfkuchári!

Domáca horčica

Pikantné horčičné oleje obsahujú látky, ktoré zabíjajú baktérie a vírusy, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a činnosť pečene i žlčníka. Urobte si samy čerstvú horčicu, bude mať silnejšie účinky ako pasterizovaná z obchodu. Recept: Rozmixujte alebo rozomeľte 50 g svetlých horčičných semienok najemno. Prášok dajte do mažiara, pridajte 2 lyžice svetlých a 2 lyžice tmavých horčičných semien. Rozdrvte a s tekutými surovinami – s 50 ml vody, 2 lyžicami vínneho octu a 50 ml oleja – spracujte na kašičku. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a bylinkami, napríklad kôprom. Množstvo by malo vystačiť na 4 porcie.

Mäsový vývar bez mäsa

Lahodnú polievku s mäsovou chuťou si môžete pripraviť aj z tekvice či skôr z jej odpadu. Na vývar potrebujete ako základ len vnútro tekvice s jadierkami, ktoré by ste inak vyhodili. Zalejte vodou a pridajte ostatné suroviny na polievku: očistenú koreňovú zeleninu v celku, vňate, cibuľu, celé čierne korenie, prípadne feferónku a kúsok zázvoru. Jednoducho, dajte do hrnca všetky suroviny, s ktorými bežne varíte hydinovú či hovädziu polievku. Varte na miernej teplote, kým zelenina nezmäkne. Potom preceďte, zeleninu vráťte naspäť do vývaru. Podávajte s cestovinou a nasekanou čerstvou vňaťou.

Pripálené mlieko?

Ak sa vám prichytilo mlieko na dno hliníkového hrnca, povarte v hrnci jednu cibuľu. Pripálené mlieko vystúpi na hladinu v podobe peny.

Tip Glancu: Guľatá ryža obsahuje viac škrobu, preto lepšie drží tvar.

Autor: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...