Dátum: Piatok 09.12.2016 Dnes oslavuje:

Izabela Zajtra: Radúz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vychytávky do kuchyne, ktoré ocení každá gazdinka

Zdroj: Báječná žena/ Zuzana Petrovičová 11. novembra 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Máme pre vás skvelé vychytávky do kuchyne

Báječné tipy, ktoré ocení každá gazdinka. Nebojte sa ich vyskúšať.

Ryžové tortičky

Potrebujete sa trochu predviesť? Ryžu uvarte domäkka a ešte teplú natlačte do formičiek alebo do vymastených menších šálok či pohárov. Potom vyklopte na tanier alebo na tácku, ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte. Takto podávajú prílohu aj svetoví šéfkuchári!

Domáca horčica

Pikantné horčičné oleje obsahujú látky, ktoré zabíjajú baktérie a vírusy, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a činnosť pečene i žlčníka. Urobte si samy čerstvú horčicu, bude mať silnejšie účinky ako pasterizovaná z obchodu. Recept: Rozmixujte alebo rozomeľte 50 g svetlých horčičných semienok najemno. Prášok dajte do mažiara, pridajte 2 lyžice svetlých a 2 lyžice tmavých horčičných semien. Rozdrvte a s tekutými surovinami – s 50 ml vody, 2 lyžicami vínneho octu a 50 ml oleja – spracujte na kašičku. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením a bylinkami, napríklad kôprom. Množstvo by malo vystačiť na 4 porcie.

Mäsový vývar bez mäsa

Lahodnú polievku s mäsovou chuťou si môžete pripraviť aj z tekvice či skôr z jej odpadu. Na vývar potrebujete ako základ len vnútro tekvice s jadierkami, ktoré by ste inak vyhodili. Zalejte vodou a pridajte ostatné suroviny na polievku: očistenú koreňovú zeleninu v celku, vňate, cibuľu, celé čierne korenie, prípadne feferónku a kúsok zázvoru. Jednoducho, dajte do hrnca všetky suroviny, s ktorými bežne varíte hydinovú či hovädziu polievku. Varte na miernej teplote, kým zelenina nezmäkne. Potom preceďte, zeleninu vráťte naspäť do vývaru. Podávajte s cestovinou a nasekanou čerstvou vňaťou.

Pripálené mlieko?

Ak sa vám prichytilo mlieko na dno hliníkového hrnca, povarte v hrnci jednu cibuľu. Pripálené mlieko vystúpi na hladinu v podobe peny.

Tip Glancu: Guľatá ryža obsahuje viac škrobu, preto lepšie drží tvar.



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

FOTOsúťaž: Pošlite nám adventný veniec a vyhrajte knihu

Zapáliť si sviečku na svojom vlastnom adventnom venci stojí za to. Pochváľte...
 

Brest ako liek: Účinný pri poruchách trávenia

Čaj z kôry brestu upokojí všetko s čím príde do styku. Má široké využitie....
 

FOTOinšpirácie: Poradíme vám, ako naplno využiť šišky

Hoci pre niekoho nie sú šišky ničím zaujímavé, všetkým kreatívcom so šikovnými...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (2. časť)

Mnohé vtáky, ktoré počas leta žijú v našej prírode, odlietajú na juh. Je...
 

Zo starého nové: Odoberajte vrúble

Z  ovocných aj okrasných stromov a krov môžete od polovice decembra odoberať...