Tip redakcii
 

Vyrobte pod stromček jedlé darčeky: Máme pre vás 5 nápadov

Rady by ste obdarovali priateľky nejakou maličkosťou? Pripravte im vlastnoručne nejakú domácu dobrotu, pekne ju zabaľte a máte originálny vianočný darček. Tu je zopár tipov.

16. decembra 2013, 12:00
Pripravte vlastnoručne nejakú domácu dobrotu, pekne ju zabaľte a máte originálny vianočný darček pre svojich blízkych.

Pripravte vlastnoručne nejakú domácu dobrotu, pekne ju zabaľte a máte originálny vianočný darček pre svojich blízkych.

Autor: Profimedia.sk/Glanc.sk

Domáca horčica

Potrebujeme: 3 lyžice bieleho horčičného semienka, 2 lyžice čierneho horčičného semienka, 1 lyžičku soli, 2 lyžicu hnedého cukru, 40 ml vínneho octu, 50 ml vody, ingrediencie na ochutenie podľa výberu – chren, wasabi, čili, kurkuma, med, javorový sirup, sušené paradajky…

Postup: Biele semienka namočíme do octu a necháme 24 hodín odstáť. Pridáme cukor, soľ a vodu a rozmixujeme. Dĺžka mixovania závisí od toho, či chceme jemnejšiu alebo hrubú konzistenciu. Vmiešame podrvené čierne semienka a pridáme vybraté ingrediencie na ochutenie. Necháme týždeň odstáť v chlade, čím sa zjemní počiatočná ostrosť, a naplníme do pekných pohárov.

Čili džem

Potrebujeme: 150 g čerstvých červených čili papričiek, 150 g červených paprík, 1 kg želírovacieho cukru, 600 ml jablčného octu, soľ podľa chuti

Postup: Umyté papriky bez jadrovníkov romixujeme. Čili zbavíme semiačok, najemno nasekáme a premiešame s paprikovou zmesou. Do octu dáme cukor a necháme ho na miernom ohni rozpustiť. Pridáme papriky, a keď zovrú, varíme asi 10 minút, odstavíme a naplníme do pohárikov.

Levanduľové sušienky

Potrebujeme: 2 a štvrť hrnčeka hladkej múky, 1,5 lyžičky prášku do pečiva, štipku soli, 1 štvrť hrnčeka kryštálového cukru, 60 g krémového syra Lučina, 2 lyžice limetkovej šťavy a kôru z jednej limetky, 6 lyžíc masla, tretinu šálky repkového oleja, 1 lyžicu mlieka, 1 vajce, 2 lyžice sušenej kulinárskej levandule, cukor na obaľovanie

Postup: Rozmixujeme syr, cukor a pridáme nastrúhanú kôru. Roztopíme maslo, a keď vychladne, pridáme ho ku krémovej zmesi. Premiešame, pridáme olej, vajce, mlieko a limetkovú šťavu a vymiešame. Do múky vsypeme prášok do pečiva, pridáme levanduľu a soľ. Premiesime s tekutými ingredienciami a lepkavé cesto dáme na 30 minút odstáť do chladničky. Potom lyžicou rýchle robíme guľky, obalíme ich v cukre a rozložíme po papieri na pečenie. Pohárik s plochým dnom namočíme v cukre a guľky zľahka roztlačíme do tvaru sušienky. Pečieme vo vyhriatej rúre z každej strany dozlata.

Levanduľový sirup

Potrebujeme: 500 g levanduľových kvetov, 2 kg kryštálového cukru, 1 l vody, 3 citróny, 3 kusy celej škorice

Postup: Do vody dáme pokrájané citróny, škoricu a levanduľu, privedieme do varu a varíme 15 minút. Necháme odstáť 24 hodín, scedíme, privedieme do varu a za stáleho miešania pridáme cukor. Necháme trochu vychladnúť a plníme do sklenených fliaš.

Trnkový likér

Potrebujeme: 1 kg trniek, 1 l vodky, 5-10 klinčekov, celú škoricu, 500 g cukru, 500 ml vody, podľa chuti kyselinu citrónovú

Postup: Trnky rozdrvíme, dáme do sklenenej fľaše, zalejeme vodkou. Pridáme korenie a necháme 10 dní lúhovať v zatvorenej fľaši. Z vody a cukru, prípadne kyseliny, uvaríme sirup. Trnky scedíme, k alkoholovému výluhu pridáme vychladnutý cukrový sirup, necháme ešte deň odstáť a zlejeme do fliaš.

Foto: Profimedia.sk

 

Autor: Šarm/Barbora Dvořáková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...