Tip redakcii
 

Vyrobte si sama doma jedlú kyticu: Máme návod!

Vyrobiť si doma originálne sladké prekvapenie nie je veľká veda. Za srdce chytíte skutočným originálom. Naučí vás to profesionálka.

17. februára 2014, 07:00
Vyrobiť si doma originálne sladké prekvapenie nie je veľká veda. Za srdce chytíte skutočným originálom. Naučí vás to profesionálka.

Vyrobiť si doma originálne sladké prekvapenie nie je veľká veda. Za srdce chytíte skutočným originálom. Naučí vás to profesionálka.

Autor: Michal Šebeňa

Julia Kazminová (37) má síce kvalifikáciu na to, aby pracovala v jadrovej elektrárni, no v tejto životnej etape sa radšej doslova mazná s tou najlepšou čokoládou a ovocím. Vyrába kytice, ktoré sa dajú zjesť. „Jedlé kytice sú veľkým hitom v Amerike,“ hovorí Julia. Triky sa naučila práve od Američana a zapojila vlastnú fantáziu. Jej rekordom je zatiaľ dvadsaťkilogramová voňavá nádhera, vysoká pol metra. Prácne ju tvorila niekoľko hodín. Nebojte sa, naučí vás niečo, čo zvládnete aj bez veľkého tréningu.

Čo potrebujete

  • pol kila čerstvých jahôd
  • jeden šalát lollo biondo alebo rosso
  • bielu a tmavú čokoládu na varenie
  • asi 30 špajdlí
  • hrnček
  • nádobu na fondue
  • papier na pečenie
  • polystyrén

Ako na to

  • Umyte hlavičku kučeravého šalátu, osušte a natlačte ju pevne do pohára. Základ na kyticu je hotový.
  • Pri umývaní jahôd neodtŕhajte zelené lístky. Plody poriadne vysušte papierovým obrúskom. Je to dôležité, inak sa čokoláda na ovocie dokonale neprichytí.
  • Jahody napichnite na špajdle.
  • Jemným pootočením namáčajte jahody do teplej čokolády. Špajdle zapichnite do polystyrénovej podložky alebo odložte do vyššieho pohára. Dajte pozor, aby sa ovocie nedotýkalo. Všetko vložte do chladničky. Čokoláda stuhne pri teplote 5 stupňov Celzia asi za 5 až 8 minút. Musí byť hladká, nepopraskaná a hlavne dostatočne tvrdá, aby sa nasledujúce zdobenie podarilo.
  • Medzitým vytvarujte z papiera na pečenie kornútok. Aby sa nerozchádzal, pomôžte si kancelárskou spinkou. Do kornútka nalejte bielu čokoládu a ozdobte ňou schladenú jahodu. Stačí držať kornútok a iba otáčať špajdľou. Dosiahnete pekný plastický efekt. Ozdobené ovocie opäť putuje do chladničky.
  • Do šalátu napichajte pri spodnom okraji špajdle v rovnomerných rozstupoch, podľa veľkosti jahôd.
  • Jahody opatrne zvlečte zo špajdle a napichujte postupne na tie, ktoré už čakajú pripravené v šaláte. Keď budete mať hotový prvý riadok, začnite vpichovať špajdle do druhého, až kým sa nedopracujete navrch. Dajte si záležať na tom, aby špajdle nebolo vidno.

Pozor: Pri chytaní jahôd vždy použite nahrubo zložený papierový obrúsok, inak sa čokoláda okamžite začne topiť v rukách.

Triky, ktoré musíte vedieť

  • Oplatí sa kúpiť kvalitnú čokoládu s čo najvyšším podielom kakaa, bez rôznych prímesí.
  • Čokoládu je najlepšie roztopiť v nádobe na fondue, kde je možné na rozdiel od vodného kúpeľa alebo od mikrovlnky udržiavať stálu teplotu. Na prácu s ovocím budete totiž potrebovať čas. Ideálna teplota čokolády je 40 stupňov Celzia, nemala by prekročiť 50.
  • Kyticu skladujte maximálne dvanásť hodín, pretože ovocie môže začať mäknúť a strácať v čokoládovom pancieri tvar.

Je to na vás

Fantázii pri kombinácii ovocia sa medze nekladú, záleží len na vašej chuti. Nič nepokazíte jahodami, banánom, tvrdšími a jemne kyslými jablkami. Väčšiu zručnosť si vyžaduje ananás, hrozno alebo maliny.

Môžete kombinovať bielu alebo čiernu čokoládu, rovnako použiť aj kokos či pomleté orechy.

Bonboniéra

Efektné je aj ovocie v čokoláde pripomínajúce luxusnú bonboniéru. Postup je rovnaký ako pri kytici, pomôžte si špajdľou, na ktorú napichnete ovocie, ponoríte ho do čokolády a necháte stuhnúť. Vychladnuté kúsky stačí už len naukladať do košíčkov a priniesť na stôl.

Foto: Michal Šebeňa

Autor: Katarína Čulenová

video

 


 

Vaše diétne tipy

Chlebová diéta: Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk

Aj keď to znie neuveriteľne, toto pečivo vás zbaví nadbytočných kíl.
 

SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky

Propagátorka kvalitnej stravy Anetta Vaculíková sa správnym zložením...
 

Trénerka zo šou Najväčší víťaz odhalila svoj jedálniček. Vieme, prečo na jej tanieri mäso nenájdeme!

Soňa Sedláčková sa zbavila nadváhy, napriek tomu sa dráždi hranolčekmi....
 

Už dala dole 3 kilá! Erika Barkolová prezradila svoj chudnúci plán

Moderátorka na vlastnej koži skúša, či je pravda, že po štyridsiatke idú...
 

Sexi fotky: Zuzana Belohorcová nafotila ďalšie šteklivé zábery, pozrite sa na jej telo!

Vypracovala si síce ukážkovú figúru, no jej manžel je na nervy. Vieme prečo....
 
 
Vyrobte si sama doma jedlú kyticu: Máme návod!
Katarína Čulenová