Tip redakcii
 

Vyskúšajte si s nami urobiť domáce nanuky

Vyrobte si pochúťku plnú vitamínov a bez éčok, ktorej hlavne v lete nikto neodolá. Príprava nanukov je pritom hračka.

16. júla 2013, 11:00
Vyrobte si pochúťku plnú vitamínov a bez éčok.

Vyrobte si pochúťku plnú vitamínov a bez éčok.

Autor: Profimedia.sk

Nanuky môžete pripraviť v podstate z čohokoľvek. Potrebujete iba cukrový sirup, mixér a formičky, ktoré dostať v obchodoch s kuchynským náčiním. Rovnako však poslúžia aj tégliky od jogurtu alebo malé poháriky. Paličky dokúpite v hobby obchode alebo ich nahradíte plastovou tyčinkou, celou škoricou či citrónovou trávou. Recepty, ktoré uvádzame, sú na osem nanukov.

Čokoládovo-ovocné nanuky

Potrebujeme: 400 g malín, 2 lyžice citrónovej šťavy, 250 ml cukrového sirupu, 250 g horkej čokolády, 100 g cukrových ozdôb

Postup: Maliny, šťavu a sirup rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a zmrazíme v nádobkách. Nanuky vyberieme, porozkladáme na plech s papierom na pečenie a dáme ešte na hodinu do mrazničky. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, keď vychladne, ponoríme do nej každý nanuk a „vyváľame“ ho v cukrových ozdobách. Vrátime na papier a asi 20 minút mrazíme.

Červený melón

Potrebujeme: 500 g melónu bez kôstok, 100 ml cukrového sirupu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, 1 lyžicu nasekaných lístkov bazalky a 16 v celku (nemusí byť)

Postup: Rozmixujeme melón, kôru, sirup, prípadne bazalku. Do nádobiek dáme bazalkové lístky a zmes a zamrazíme.

nanuk

Bellini

Potrebujeme: 2 ošúpané posekané broskyne, 2 lyžice broskyňového likéru, 300 ml prosecca, 250 ml cukrového sirupu

Postup: Na dno téglikov rozdelíme broskyne. Tekuté ingrediencie premiešame, zalejeme broskyne a dáme zmraziť na 8 hodín.

nanuk

Mojito

Potrebujeme: šťavu zo 6 limiet a 3 pokrájané na plátky, 600 ml vychladenej sódy, 50 g lístočkov mäty, 100 g krupicového cukru, 2 lyžice bieleho rumu

Postup: Premiešame šťavu a sódu, pridáme ostatné ingrediencie a potlačíme varechou, aby pustili šťavu a cukor sa rozpustil. Rozdelíme do nádobiek a zamrazíme.

nanuk

Kapučíno

Potrebujeme: 150 ml sladkého kondenzovaného mlieka, 100 ml šľahačkovej smotany, 600 ml vychladnutého espresa, 1 lyžicu kakaa

Postup: Tretinu mlieka šľaháme, keď mierne nezhustne, dáme do nádobiek a mrazíme 2 hodiny. Zvyšné mlieko vymiešame s kávou a kakaom, nalejeme na krém a ďalej mrazíme.

nanuk

Foto: Profimedia.sk

Cukrový sirup (250ml)

Ohrievame 90 g krupicového cukru a 200 ml vody a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Keď zmes začne vrieť, povaríme 3-4 minúty a necháme vychladnúť.

Dobré rady

  • Na osladenie nepoužívajte cukor, ale cukrový sirup (viď recept), zmierni kryštalizovanie ľadu.
  • Ak nemáte originálne formičky, vkladajte paličky, až keď zmes v mrazničke trochu stuhne. Prípadne zakryte povrch alobalom so zárezom a doň vsuňte paličku.
  • Keď chcete nanuk vybrať, na pár sekúnd ponorte nádobku do teplej vody alebo nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote.
  • Ešte viac rád a receptov nájdete v knihe Neodolateľné nanuky od vydavateľstva Slovart.

Autor: Šarm/Barbora Dvořáková

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...