Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 28306

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vyskúšajte si s nami urobiť domáce nanuky

Zdroj: Šarm/Barbora Dvořáková 16. júl 2013, 11:00
Foto: Profimedia.sk Vyrobte si pochúťku plnú vitamínov a bez éčok.

Vyrobte si pochúťku plnú vitamínov a bez éčok, ktorej hlavne v lete nikto neodolá. Príprava nanukov je pritom hračka.

Nanuky môžete pripraviť v podstate z čohokoľvek. Potrebujete iba cukrový sirup, mixér a formičky, ktoré dostať v obchodoch s kuchynským náčiním. Rovnako však poslúžia aj tégliky od jogurtu alebo malé poháriky. Paličky dokúpite v hobby obchode alebo ich nahradíte plastovou tyčinkou, celou škoricou či citrónovou trávou. Recepty, ktoré uvádzame, sú na osem nanukov.

Čokoládovo-ovocné nanuky

Potrebujeme: 400 g malín, 2 lyžice citrónovej šťavy, 250 ml cukrového sirupu, 250 g horkej čokolády, 100 g cukrových ozdôb

Postup: Maliny, šťavu a sirup rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a zmrazíme v nádobkách. Nanuky vyberieme, porozkladáme na plech s papierom na pečenie a dáme ešte na hodinu do mrazničky. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, keď vychladne, ponoríme do nej každý nanuk a „vyváľame“ ho v cukrových ozdobách. Vrátime na papier a asi 20 minút mrazíme.

Červený melón

Potrebujeme: 500 g melónu bez kôstok, 100 ml cukrového sirupu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, 1 lyžicu nasekaných lístkov bazalky a 16 v celku (nemusí byť)

Postup: Rozmixujeme melón, kôru, sirup, prípadne bazalku. Do nádobiek dáme bazalkové lístky a zmes a zamrazíme.

nanuk

Bellini

Potrebujeme: 2 ošúpané posekané broskyne, 2 lyžice broskyňového likéru, 300 ml prosecca, 250 ml cukrového sirupu

Postup: Na dno téglikov rozdelíme broskyne. Tekuté ingrediencie premiešame, zalejeme broskyne a dáme zmraziť na 8 hodín.

nanuk

Mojito

Potrebujeme: šťavu zo 6 limiet a 3 pokrájané na plátky, 600 ml vychladenej sódy, 50 g lístočkov mäty, 100 g krupicového cukru, 2 lyžice bieleho rumu

Postup: Premiešame šťavu a sódu, pridáme ostatné ingrediencie a potlačíme varechou, aby pustili šťavu a cukor sa rozpustil. Rozdelíme do nádobiek a zamrazíme.

nanuk

Kapučíno

Potrebujeme: 150 ml sladkého kondenzovaného mlieka, 100 ml šľahačkovej smotany, 600 ml vychladnutého espresa, 1 lyžicu kakaa

Postup: Tretinu mlieka šľaháme, keď mierne nezhustne, dáme do nádobiek a mrazíme 2 hodiny. Zvyšné mlieko vymiešame s kávou a kakaom, nalejeme na krém a ďalej mrazíme.

nanuk

Foto: Profimedia.sk

Cukrový sirup (250ml)

Ohrievame 90 g krupicového cukru a 200 ml vody a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Keď zmes začne vrieť, povaríme 3-4 minúty a necháme vychladnúť.

Dobré rady

  • Na osladenie nepoužívajte cukor, ale cukrový sirup (viď recept), zmierni kryštalizovanie ľadu.
  • Ak nemáte originálne formičky, vkladajte paličky, až keď zmes v mrazničke trochu stuhne. Prípadne zakryte povrch alobalom so zárezom a doň vsuňte paličku.
  • Keď chcete nanuk vybrať, na pár sekúnd ponorte nádobku do teplej vody alebo nechajte chvíľku postáť pri izbovej teplote.
  • Ešte viac rád a receptov nájdete v knihe Neodolateľné nanuky od vydavateľstva Slovart.


 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Uskladnenie kalerábu nie je veda, stačí dodržať pár zákonitostí

Na dlhodobejšie uskladnenie sú vhodné len určité odrody a dobre vyvinuté...
 

Zelené hnojenie má svoje zákonitosti: Aplikujte ho správne

Prázdne záhony vysejte druhmi určenými na zelené hnojenie. Keď potom rastlinky...
 

Veternice obohatia jeseň v záhrade o nežnú krásu

Veternice kvitnúce na jeseň ozdobia záhony aj nádoby. Treba však na ich...
 

Vysádzanie ovocných stromov na jeseň: Pripravte sa a stromky sa ujmú

Základom úspechu je zakúpenie kvalitných sadeníc, ale aj správny postup...
 

5 krokov, aby orchidea na zimu krásne rozkvitla

Orchidea v našich podmienkach prirodzene zakvitne zvyčajne na zimu. Viete...