Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Vyznáte sa v káve?

Zdroj: Báječná žena/ Anežka Haščáková 04. marca 2012, 08:00
Foto: profimedia.sk Ilustračná fotografia

Poradíme vám, ako si čo najviac pochutnáte na kvalitnom čiernom moku.

Taliani hovoria, že zákazník musí počkať na espreso, ale espreso nesmie čakať na zákazníka... Znamená to aj vyvrátenie povery, že zo studenej kávy sa opeknieva. Najväčšiu chybu robíte, ak si v kaviarni objednáte „veľké preso“. „Po extrakcii kávy dlhšej ako tridsať sekúnd dochádza k pretekaniu vody cez celulózu, z ktorej do nápoja prenikajú škodlivé karcinogénne látky. Veľké espreso obsahuje až trikrát viac kofeínu ako malé espreso. Ak by ste ho počas tečenia rozdelili do troch pohárov, do posledného by tiekla už len hnedá, nevoňavá a nechutná tekutina,“ opisuje baristka Klaudia Rakusová z Bratislavy.

Viete si vybrať?

Ak si posedenie s priateľkami či pracovné stretnutie v kaviarni spájate s dobrou kávou, pri jej objednávaní si dávajte pozor, aby vám čašník nepriniesol niečo, čo vám nemusí chutiť alebo vyhovovať. Espreso je zo všetkých spôsobov prípravy najzdravším kávovým nápojom. Je najtolerantnejšie k ľudskému organizmu a najľahšie stráviteľné. Pri jeho príprave sa do nápoja dostane všetka chuť a aróma, ktorá konkrétnu kávu charakterizuje. Zároveň sa pri nej obmedzia prípadné nežiaduce účinky. Pripravuje sa zo 7 gramov čerstvo namletej kávy, ktoré musia byť v páke kávovaru zatlačené primeranou silou.

Vzniká pretlačením vodnej pary s teplotou 90 stupňov Celzia, extrakcia však trvá iba 20, maximálne 30 sekúnd. Podáva sa v šálkach s objemom 70 mililitrov, výsledný nápoj má objem 20 až 30 mililitrov. Espreso je základ pre všetky kávové nápoje, teda aj obľúbené kapučíno alebo caffé latte.

Povzbudí vás

V káve je takmer dvetisíc látok, z ktorých polovica zodpovedá za jej úžasnú vôňu. Zloženie závisí aj od jej druhu, miesta pestovania či od spôsobu spracovania. Okrem kofeínu obsahuje niacín, ktorý vzniká v priebehu praženia kávy – ide o vitamín B, ktorý v tele podporuje proces látkovej premeny. Jedna šálka kávy pokrýva desatinu dennej potreby niacínu dospelého človeka. Káva obsahuje aj malý podiel minerálnych látok, predovšetkým fosfor, horčík, draslík a vápnik. Aromatický teplý nápoj však nepovzbudzuje iba ducha, podporuje aj proces trávenia. Tento fakt môžete využiť po bohatej hostine. Aj malé espreso podporuje tvorbu žalúdočných kyselín a žlče, takže žalúdok a črevá začnú okamžite pracovať a k nim sa ihneď pripoja i obličky a močový mechúr.

Spoznajte kvalitný nápoj

Espreso

Okrem presného objemu prezradí jeho kvalitu aj vôňa a najmä pena – „crema“. Tá by mala byť pevná, celistvá, má mať „tigrovaný“ vzor a udržať sa na stenách šáločky aj po dopití. Ak vám čašník prinesie šálku kávy s tenkou penou, ktorá sa po chvíli stratí, alebo káva ostane úplne bez nej, je viac než isté, že bola pripravená nesprávne a nemá cenu ju ani ochutnávať. Navyše, mali by ste dostať nápoj vo vopred nahriatej hrubostennej porcelánovej šálke spolu s pohárom vody.

Ristretto

Je to najsilnejší a najkoncentrovanejší espreso nápoj. Pripravuje sa z rovnakého množstva kávy ako espreso, ale z polovičného množstva vody. Výsledný mok má 15 mililitrov. Podáva sa v rovnakých šálkach ako espreso.

Doppio alebo lungo

Ide o dvojité espreso, na prípravu ktorého treba 14 gramov mletej kávy. Hotová káva má objem 60 mililitrov, čo znamená aj dvakrát dlhšie trvajúci účinok kávy. Pripravuje sa dvomi spôsobmi. Buď do väčšej šálky pripravíte espreso a servírujete k tomu kanvičku horúcej vody, aby ste si ňou mohli predĺžiť kávu podľa svojej chuti, alebo sa do polovice šálky naleje horúca voda a na ňu sa spustí espreso.

Dá sa vám po nej spať?

Káva je známa ako povzbudzujúci prostriedok, ktorý vás ráno naštartuje a popoludní vám zvýši výkonnosť. Môže však podporovať aj spánok. Po užití kofeínu totiž nasleduje najprv fáza únavy, až po nej prichádza povzbudzujúci účinok. Takže ľudia, u ktorých sa kofeín odbúrava pomalšie, si pokojne môžu dať šálku kávy aj na dobrú noc. Podobne je to pri prestávke na diaľničnom odpočívadle. Keďže je veľká pravdepodobnosť, že sa po vypití kávy budete asi štvrťhodinu cítiť unavená, nesadajte si hneď za volant.

Naoyaj dvíha tlak?

Kofeín môže dočasne vyvolať búšenie srdca a dvihnúť krvný tlak, iba ak kávu pijete zriedka. V ľudskom organizme sa vyskytuje fenomén tolerancie, čo znamená, že pri opakovanej konzumácii kofeínu už cievna stena nereaguje tak, ako u občasných konzumentov,“ vysvetľuje Peter Minárik. Zvýšenú srdcovú frekvenciu a krvný tlak vyvoláva aj nadmerné množstvo kofeínu, jeho primerané dávky však nepredstavujú žiadne riziko. Naopak, antioxidanty pôsobia priaznivo na steny ciev.

Pravidelné pitie...

... priaznivo pôsobí na prieduškovú astmu a znižuje výskyt a riziko jej vzniku ... potláča vznik kôrnatenia ciev ... výrazne znižuje vznik zhubných nádorov, najmä hrubého čreva a konečníka

Káva a zdravie

„Káva obsahuje viac antioxidantov než zelený čaj alebo niektoré druhy ovocia,“ hovorí gastroenterológ Peter Minárik. Medzi najúčinnejšie antioxidanty patria polyfenoly a kyselina chlorogenová, ktoré majú výrazný protirakovinový účinok. „Existujú objektívne údaje o tom, že káva môže dodávať organizmu až 70 percent antioxidantov, ktoré prijímame v potrave, chrániť tak kardiovaskulárny systém a potláčať vznik Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby,“ dodáva odborník.

Dobré vedieť

  • káva neurýchľuje vytriezvenie od alkoholu 
  • zvyšuje vylučovanie vápnika a vedie k poklesu jeho vstrebávania v črevách, riziko negatívneho vplyvu kofeínu na metabolizmus kostí sa však prejavuje, až keď vypijete viac ako 9 šálok denne
  • mlieko v káve spomaľuje vstrebávanie kofeínu a zjemňuje jeho účinky
  • káva má mierne močopudné účinky, ale primeraná denná dávka kofeínu – do 300 miligramov – výrazne neovplyvňuje hladinu tekutín v tele
  • ku káve sa odporúča piť stredne veľký pohár vody



 

Naj z glancu

Horoskop

Voľný čas

Záhrada

Urodilo sa vám veľa jabĺk? Pripravte si domáce pečené jabĺčko v pohári

Teplý nápoj, poleva na lievance alebo waffle či plnka do palaciniek, na...
 

Záhradné jazierko uložte na zimný spánok

Správnym zazimovaním jazierka ochránite vaše rastliny, ryby aj technické...
 

Céder ako liek: Upokojí emócie a vyčistí myseľ

Prírodná liečiteľka a spisovateľka Susanne Fischer­Rizziová o cédri...
 

Orchidey, ktoré rastú vo voľnej prírode: Poznáte ich?

Možno sa to stalo aj vám. Boli ste na prechádzke v lese či na hubách a natrafili...
 

Ktoré vtáky u nás zostávajú cez zimu? Sprievodca vtáčími druhmi (1. časť)

Sýkorky ani drozdy predstavovať určite netreba, no na kŕmidlách sa objavujú...