Tip redakcii
 

10 druhov orechov: Na čo sú dobré pistácie, kešu či lieskovce?

Nie každý vie, že orechy sú jedno z najlepších antidepresív. Prinášame vám aj ďalšie zaujímavosti o tejto samostatnej skupine ovocia.

23. februára 2013, 09:00
Desať druhov orechov a všetky sú zdravé!

Desať druhov orechov a všetky sú zdravé!

Autor: Bigpicture

Orechy boli známe už v staroveku. Naši predkovia ich používali ako amulety proti zlým duchom a prírodnými katastrofám.

Lieskovce

Obsahujú vysoké množstvo vitamínov A a E, ktoré zlepšujú činnosť mozgu. Preto je najlepšie jesť ich bez tepelnej úpravy.

Kešu

Objavujú sa najčastejšie v receptoch indickej a ázijskej kuchyne ako súčasť predjedla, omáčok či dezertov. Posilňujú imunitný systém, zlepšujú funkciu srdca a dokonca upokojujú bolesti zubov. Dvadsať kešu orieškov denne zabezpečí vášmu telu dennú potrebu železa. Pred tým ako sa dostanú do obchodov sa smažia, pretože bez toho nemajú žiadnu chuť.

Pistácie

Majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, no zároveň sú bohaté na minerály a vitamíny. Denne by ich mal dospelý človek zjesť aspoň pätnásť. Pomáhajú pri liečbe chorôb tráviaceho traktu, dýchacích ciest, anémie či žltačky. Dopriať by si ich mali najmä páni, pretože zvyšuje plodnosť.

Mandle

Ľudia náchylní na srdcové ochorenia by mali zjesť aspoň 60 g mandlí týždenne. Sú totiž bohaté na fosfor, draslík a železo.

Vlašské orechy

Na Kaukaze je orech uctievaný ako posvätný strom. Tento typ orechov obsahuje veľké množstvo aminokyselín a cenných minerálnych látok. Ak ich zjete, pocítite okamžite prílev energie, navyše sú prevenciou pre zdravé srdce a žalúdok.

piniove oriesky

Píniové oriešky

Preslávil ich už stredoveký lekár a vedec Avicenna. Moderná veda len potvrdzuje jeho zistenia. Sú bohaté na rôzne vitamíny majú nízky obsahom vlákniny. Obzvlášť sa hodia pre deti a staršie osoby. Odporúčajú sa aj ľuďom so sklonmi k ​​obezite.

Kokos

Je to najväčší orech na svete. Má vysoký obsah vitamínu B a blahodarný účinok na imunitný systém, zrak, tráviaci systém či štítnu žľazu. Ani kokosové mlieko nie je na zahodenie, má omladzujúci účinok.

Arašidy

Existuje ich asi 70 druhov! Tieto orechy sú vynikajúci antioxidant. Zlepšujú zrak, sluch, a pamäť. Okrem potravín sa využívajú aj ako surovina v chemickom priemysle pri výrobe plastov, syntetického vlákna a lepidla.

para orech

Foto: Bigpicture

Para orechy

Považujú sa za jedny z najchutnejších orechov. Používa sa k šalátom aj do dezertov. Iba dva orechy denne dodajú vášmu telu dennú dávku selénu, ktorého nedostatok vedie k predčasnému starnutiu. Okrem toho dodávajú energiu, rozjasňujú pokožku a sú prevenciou pred rakovinou.

Gaštany

Áno, aj toto sú vlastne orechy. A patria k obľúbeným jedlám Francúzov a Talianov. Krajina galského kohúta má dokonca jeden celý deň venovaný tejto pochúťke. Po krajine sa šíri vôňa pečených gaštanov a všetky kaviarne ponúkajú lahodné sladkosti z gaštanov. Okrem dezertov sa však jedlé gaštany využívajú aj na polievky, suflé, šaláty alebo do pečiva. Majú vysoký obsah vlákniny a vitamínov C a B. Jesť by ich mali najmä vegetariáni, pretože im zabezpečí všetky chýbajúce živiny.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.