Tip redakcii
 

10 druhov orechov: Na čo sú dobré pistácie, kešu či lieskovce?

Nie každý vie, že orechy sú jedno z najlepších antidepresív. Prinášame vám aj ďalšie zaujímavosti o tejto samostatnej skupine ovocia.

23. februára 2013, 09:00
Desať druhov orechov a všetky sú zdravé!

Desať druhov orechov a všetky sú zdravé!

Autor: Bigpicture

Orechy boli známe už v staroveku. Naši predkovia ich používali ako amulety proti zlým duchom a prírodnými katastrofám.

Lieskovce

Obsahujú vysoké množstvo vitamínov A a E, ktoré zlepšujú činnosť mozgu. Preto je najlepšie jesť ich bez tepelnej úpravy.

Kešu

Objavujú sa najčastejšie v receptoch indickej a ázijskej kuchyne ako súčasť predjedla, omáčok či dezertov. Posilňujú imunitný systém, zlepšujú funkciu srdca a dokonca upokojujú bolesti zubov. Dvadsať kešu orieškov denne zabezpečí vášmu telu dennú potrebu železa. Pred tým ako sa dostanú do obchodov sa smažia, pretože bez toho nemajú žiadnu chuť.

Pistácie

Majú veľmi nízku kalorickú hodnotu, no zároveň sú bohaté na minerály a vitamíny. Denne by ich mal dospelý človek zjesť aspoň pätnásť. Pomáhajú pri liečbe chorôb tráviaceho traktu, dýchacích ciest, anémie či žltačky. Dopriať by si ich mali najmä páni, pretože zvyšuje plodnosť.

Mandle

Ľudia náchylní na srdcové ochorenia by mali zjesť aspoň 60 g mandlí týždenne. Sú totiž bohaté na fosfor, draslík a železo.

Vlašské orechy

Na Kaukaze je orech uctievaný ako posvätný strom. Tento typ orechov obsahuje veľké množstvo aminokyselín a cenných minerálnych látok. Ak ich zjete, pocítite okamžite prílev energie, navyše sú prevenciou pre zdravé srdce a žalúdok.

piniove oriesky

Píniové oriešky

Preslávil ich už stredoveký lekár a vedec Avicenna. Moderná veda len potvrdzuje jeho zistenia. Sú bohaté na rôzne vitamíny majú nízky obsahom vlákniny. Obzvlášť sa hodia pre deti a staršie osoby. Odporúčajú sa aj ľuďom so sklonmi k ​​obezite.

Kokos

Je to najväčší orech na svete. Má vysoký obsah vitamínu B a blahodarný účinok na imunitný systém, zrak, tráviaci systém či štítnu žľazu. Ani kokosové mlieko nie je na zahodenie, má omladzujúci účinok.

Arašidy

Existuje ich asi 70 druhov! Tieto orechy sú vynikajúci antioxidant. Zlepšujú zrak, sluch, a pamäť. Okrem potravín sa využívajú aj ako surovina v chemickom priemysle pri výrobe plastov, syntetického vlákna a lepidla.

para orech

Foto: Bigpicture

Para orechy

Považujú sa za jedny z najchutnejších orechov. Používa sa k šalátom aj do dezertov. Iba dva orechy denne dodajú vášmu telu dennú dávku selénu, ktorého nedostatok vedie k predčasnému starnutiu. Okrem toho dodávajú energiu, rozjasňujú pokožku a sú prevenciou pred rakovinou.

Gaštany

Áno, aj toto sú vlastne orechy. A patria k obľúbeným jedlám Francúzov a Talianov. Krajina galského kohúta má dokonca jeden celý deň venovaný tejto pochúťke. Po krajine sa šíri vôňa pečených gaštanov a všetky kaviarne ponúkajú lahodné sladkosti z gaštanov. Okrem dezertov sa však jedlé gaštany využívajú aj na polievky, suflé, šaláty alebo do pečiva. Majú vysoký obsah vlákniny a vitamínov C a B. Jesť by ich mali najmä vegetariáni, pretože im zabezpečí všetky chýbajúce živiny.

Autor: glanc.sk

video

 


 

Vaše diétne tipy

Herečka Adriana Krúpová schudla 36 kíl. TAKTO to dokázala aj bez odborníka

Zhadzovať kilá sa rozhodla v momente, keď sa ručička na váhe blížila k stovke....
 

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.