Tip redakcii
 

10 pravidiel o umelých dochucovadlách: Na Silvestra pozor na čipsy a alkohol

Neviete si predstaviť sviatky bez slaných pochúťok? Pozor na glutamátovú intoleranciu. Máme pre vás desať zlatých pravidiel MUDr. Igora Bukovského o populárnom umelom dochucovadle glutamáte sodnom.

30. decembra 2012, 08:00
Cez sviatky by ste sa mali vyhýbať najmä alkoholu a príliš slaným jedlám

Cez sviatky by ste sa mali vyhýbať najmä alkoholu a príliš slaným jedlám

Autor: Profimedia.sk

Ak sa vám rozbúši srdce, nemusí to byť len od radosti z rozbaľovania darčekov alebo z očakávania príchodu nového roka. Na vine môže byť populárny glutamát sodný, v potravinárskom priemysle označovaný ako E 621. Počas sviatkov si ho väčšina z nás totiž dopraje viac ako inokedy, napríklad v lupienkoch alebo v slaných keksoch.

Klamstvo

Glutamát sodný sa síce vyrába zo zdravých surovín, ako je cukrová repa, kukurica a trstina, ale používa sa pri tom množstvo chemikálií. Vedľajšie produkty, ktoré vznikajú, môžu spôsobovať citlivým ľuďom problémy.

„K najväčším klamstvám potravinárskeho priemyslu o glutamáte sodnom patrí tvrdenie, že syntetický glutamát je identický s prírodným. Nie je to pravda. Prírodný glutamát sa vyskytuje iba v takzvanej Lforme, syntetický iba v Dforme. Kým tú prvú dokáže telo rýchlo odbúrať, druhá ostáva trčať v organizme a po čase začať škodiť,“ vystríha MUDr. Igor Bukovský. V doplnenom vydaní svojej knihy Návod na prežitie muža venuje glutamátu veľkú kapitolu, v ktorej dokonca uvádza informáciu o tom, že toto dochucovadlo môže nepriamo podporovať vznik rakoviny.

Pálenie na chrbte aj brnenie v tvári

To, že vaše telo nezvláda nápor syntetického glutamátu, sa môže prejaviť naozaj rôzne. Od pocitu pichania alebo brnenia v tvári, na hrudníku, krku a ramenách či pálenia na chrbte, bolesti hlavy, potenia, slabosti, napínania na vracanie, zrýchleného tepu, sťaženého dýchania alebo malátnosti až po bolesť na hrudníku pripomínajúcu bolesť pri infarkte. Mnohé z týchto pocitov môžete pripisovať únave pri oslavách alebo ich zvaliť na množstvo vypitého alkoholu. Môžu prichádzať o dve minúty, ale aj o dva dni.

10 pravidiel bezpečnej konzumácie glutamátu

„Glutamát do dobrej kuchyne nepatrí,“ píše vo svojej knihe doktor Bukovský, ale ak dodržíte tieto pravidlá, nemal by vám škodiť:

1. Konzumujte maximálne 2 g glutamátu sodného denne. V 100 g údenín ho nájdete od jedného do troch gramov.

2. Obmedzte jeho príjem v tekutom zložení, napríklad z instantnej polievky. Rýchlejšie sa totiž vstrebáva a môže sa ho v krvi nahromadiť kriticky veľa.

3. Nekonzumujte glutamát sodný nalačno! Ak ste hladný, instantná vrecúšková polievka je rýchla cesta k niektorému z príznakov glutamátovej intolerancie.

4. Nekonzumujte jedlo s pridaným glutamátom sodným viac ako dvakrát denne. Jeho zvýšená koncentrácia v krvi totiž pretrváva ešte pár hodín. Telo skrátka potrebuje prestávku.

5. Ihneď po cvičení alebo tesne pred ním, respektíve po fyzickej námahe, glutamát sodný nekonzumujte.

6. Nekonzumujte potraviny s pridaným glutamátom sodným spolu s alkoholom.

7. Ak pravidelne jete potraviny s pridaným glutamátom sodným, mala by vaša strava obsahovať dostatok vitamínov skupiny B. Telo ich potrebuje na bezpečné spracovanie glutamátu.

8. Ak ste na glutamát precitlivení alebo sa u vás vyskytuje čo len jeden z príznakov a aj to len mierny, vyhýbajte sa pridanému glutamátu sodnému v potravinách a jedlách, ako sa len dá.

9. Ak sa vo vašej blízkej pokrvnej rodine vyskytuje onkologické ochorenie, pridanému glutamátu sa radšej vyhýbajte.

10. Ak sa liečite z onkologického ochorenia, vylúčte potraviny s pridaným glutamátom úplne.

Viete, že...

  • V tele máme prirodzene asi dve kilá glutamátu, ide však o prírodnú Lformu, ktorá nám neškodí. Z potravín najviac glutamátu obsahuje parmezán, huby, rajčiny, hrášok a kukurica. Mimochodom, obsahujú ho inak všetky rastliny aj živočíchy.
  • Glutamát sodný obsahuje až dvanásť percent sodíka, preto by sa mu mali vyhýbať aj ľudia s migrénami a so zvýšeným krvným tlakom.
  • Výrobca nemusí udávať prítomnosť glutamátu sodného, ak uvedie, že jedlo obsahuje bujón.

Glutamátové sviatočné bomby

  • mäsové výrobky
  • výrobky z hydiny a darov mora
  • bujóny, aj čisté a hubové
  • hotové omáčky, dresingy
  • mrazené potraviny
  • zemiakové a kukuričné lupienky
  • slané keksy

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.