Tip redakcii
 

10 pravidiel o umelých dochucovadlách: Na Silvestra pozor na čipsy a alkohol

Neviete si predstaviť sviatky bez slaných pochúťok? Pozor na glutamátovú intoleranciu. Máme pre vás desať zlatých pravidiel MUDr. Igora Bukovského o populárnom umelom dochucovadle glutamáte sodnom.

30. decembra 2012, 08:00
Cez sviatky by ste sa mali vyhýbať najmä alkoholu a príliš slaným jedlám

Cez sviatky by ste sa mali vyhýbať najmä alkoholu a príliš slaným jedlám

Autor: Profimedia.sk

Ak sa vám rozbúši srdce, nemusí to byť len od radosti z rozbaľovania darčekov alebo z očakávania príchodu nového roka. Na vine môže byť populárny glutamát sodný, v potravinárskom priemysle označovaný ako E 621. Počas sviatkov si ho väčšina z nás totiž dopraje viac ako inokedy, napríklad v lupienkoch alebo v slaných keksoch.

Klamstvo

Glutamát sodný sa síce vyrába zo zdravých surovín, ako je cukrová repa, kukurica a trstina, ale používa sa pri tom množstvo chemikálií. Vedľajšie produkty, ktoré vznikajú, môžu spôsobovať citlivým ľuďom problémy.

„K najväčším klamstvám potravinárskeho priemyslu o glutamáte sodnom patrí tvrdenie, že syntetický glutamát je identický s prírodným. Nie je to pravda. Prírodný glutamát sa vyskytuje iba v takzvanej Lforme, syntetický iba v Dforme. Kým tú prvú dokáže telo rýchlo odbúrať, druhá ostáva trčať v organizme a po čase začať škodiť,“ vystríha MUDr. Igor Bukovský. V doplnenom vydaní svojej knihy Návod na prežitie muža venuje glutamátu veľkú kapitolu, v ktorej dokonca uvádza informáciu o tom, že toto dochucovadlo môže nepriamo podporovať vznik rakoviny.

Pálenie na chrbte aj brnenie v tvári

To, že vaše telo nezvláda nápor syntetického glutamátu, sa môže prejaviť naozaj rôzne. Od pocitu pichania alebo brnenia v tvári, na hrudníku, krku a ramenách či pálenia na chrbte, bolesti hlavy, potenia, slabosti, napínania na vracanie, zrýchleného tepu, sťaženého dýchania alebo malátnosti až po bolesť na hrudníku pripomínajúcu bolesť pri infarkte. Mnohé z týchto pocitov môžete pripisovať únave pri oslavách alebo ich zvaliť na množstvo vypitého alkoholu. Môžu prichádzať o dve minúty, ale aj o dva dni.

10 pravidiel bezpečnej konzumácie glutamátu

„Glutamát do dobrej kuchyne nepatrí,“ píše vo svojej knihe doktor Bukovský, ale ak dodržíte tieto pravidlá, nemal by vám škodiť:

1. Konzumujte maximálne 2 g glutamátu sodného denne. V 100 g údenín ho nájdete od jedného do troch gramov.

2. Obmedzte jeho príjem v tekutom zložení, napríklad z instantnej polievky. Rýchlejšie sa totiž vstrebáva a môže sa ho v krvi nahromadiť kriticky veľa.

3. Nekonzumujte glutamát sodný nalačno! Ak ste hladný, instantná vrecúšková polievka je rýchla cesta k niektorému z príznakov glutamátovej intolerancie.

4. Nekonzumujte jedlo s pridaným glutamátom sodným viac ako dvakrát denne. Jeho zvýšená koncentrácia v krvi totiž pretrváva ešte pár hodín. Telo skrátka potrebuje prestávku.

5. Ihneď po cvičení alebo tesne pred ním, respektíve po fyzickej námahe, glutamát sodný nekonzumujte.

6. Nekonzumujte potraviny s pridaným glutamátom sodným spolu s alkoholom.

7. Ak pravidelne jete potraviny s pridaným glutamátom sodným, mala by vaša strava obsahovať dostatok vitamínov skupiny B. Telo ich potrebuje na bezpečné spracovanie glutamátu.

8. Ak ste na glutamát precitlivení alebo sa u vás vyskytuje čo len jeden z príznakov a aj to len mierny, vyhýbajte sa pridanému glutamátu sodnému v potravinách a jedlách, ako sa len dá.

9. Ak sa vo vašej blízkej pokrvnej rodine vyskytuje onkologické ochorenie, pridanému glutamátu sa radšej vyhýbajte.

10. Ak sa liečite z onkologického ochorenia, vylúčte potraviny s pridaným glutamátom úplne.

Viete, že...

  • V tele máme prirodzene asi dve kilá glutamátu, ide však o prírodnú Lformu, ktorá nám neškodí. Z potravín najviac glutamátu obsahuje parmezán, huby, rajčiny, hrášok a kukurica. Mimochodom, obsahujú ho inak všetky rastliny aj živočíchy.
  • Glutamát sodný obsahuje až dvanásť percent sodíka, preto by sa mu mali vyhýbať aj ľudia s migrénami a so zvýšeným krvným tlakom.
  • Výrobca nemusí udávať prítomnosť glutamátu sodného, ak uvedie, že jedlo obsahuje bujón.

Glutamátové sviatočné bomby

  • mäsové výrobky
  • výrobky z hydiny a darov mora
  • bujóny, aj čisté a hubové
  • hotové omáčky, dresingy
  • mrazené potraviny
  • zemiakové a kukuričné lupienky
  • slané keksy

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová

video

 


 

Vaše diétne tipy

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Teba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Táto sladká strukovina vás zbaví kíl! Skúste týždňovú DIÉTU so zeleným hráškom

Prvý zelený hrášok sa už objavil v obchodoch. Vyskúšajte týždňovú diétu...
 

Chcete úspešne chudnúť? Jedzte potraviny, ktoré stimulujú hormóny sýtosti

Máte pri diéte problém s pevnou vôľou? Skúste raňajkovať ovsená kašu. Pokusy...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
10 pravidiel o umelých dochucovadlách: Na Silvestra pozor na čipsy a alkohol
ŠARM/ Katarína Čulenová