Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 30223

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

5 tipov na imunitu zo sezónneho ovocia a zeleniny

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 07. október 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Doprajte si vitamíny zo sezónneho ovocia

Sezónne ovocie a zelenina reštartujú obranné mechanizmy vášho tela - a za pár centov!

Určite to poznáte: ráno sa teplo oblečiete a cez deň sa potíte alebo, naopak, ráno sa trasiete od zimy a cez deň je vám akurát. A keď ešte poriadne zmoknete, lebo hlásili slnečno a nevzali ste si dáždnik, na druhý deň smrkáte a kýchate. Veľké teplotné rozdiely sú pre jeseň príznačné, preto by ste mali venovať pozornosť nielen oblečeniu, ale aj posilňovaniu imunitného systému. Pomocnú ruku vám podá týchto päť chutných trénerov.

Vyberte sa na huby

Keď ich nazbierate v čistom lese, ďaleko od cesty, nesiete si v košíku hotový poklad. Jedlé huby sú nízkoenergetické a bohaté na vitamíny skupiny B, na draslík, železo, horčík, vápnik, fosfor, síru, selén, mangán a vlákninu. Najväčšou vzácnosťou je však silný antioxidant L-ergotioneín, ktorý podobne ako selén posilňuje imunitu, zvyšuje metabolickú energiu a zlepšuje premenu tukov, preto sa neukladajú do zásoby. Huby obsahujú až 12-krát viac tejto látky ako pšeničné klíčky. Vitamíny skupiny B zas pomáhajú predchádzať jesennej letargii a depresívnej nálade.

Cesnak zničí bacily

Aromatický cesnak by v nasledujúcich mesiacoch mal byť stálicou vo vašom jedálnom lístku. Pridajte ho do všetkých pokrmov, do ktorých sa hodí – do hustých polievok, omáčok, mäsových jedál i do dusenej zeleniny a šalátov. Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum. Pomáha organizmu ľahšie zvládnuť prechladnutie a ochorenia dýchacích ciest. Obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá ničí baktérie, plesne, kvasinky i črevné parazity. Cesnak má väčšiu silu, keď strúčiky podrvíte, ale najsilnejší je v surovom stave.

Upečte si tekvicu

Dužina a semená zimných tekvíc sú plné mastných kyselín prospešných pre zdravie, ako sú omega-6, z minerálnych látok najmä zinku a draslíka. Tekvice s oranžovou dužinou obsahujú veľa betakaroténu a vitamínu C a E. Všetky tieto antioxidanty sú aj výbornou prevenciou chorôb súvisiacich so starnutím, ďalej rakoviny a srdcových ochorení. Z oranžových tekvíc je výborná krémová polievka, kúsky pečené v rúre i pyré. Semienka dobre vysušte, vylúpte a pridajte do šalátov alebo nimi posypte slané koláče a pečivo.

Ukryté v škrupine

Vlašské i lieskové orechy sú energeticky výdatné takmer ako maslo, no ich biologická hodnota je pre ľudský organizmus neporovnateľne vyššia. Zopár vlašských orechov na raňajky je zárukou, že váš mozog pobeží na plné obrátky. Tieto orechy zmierňujú podráždenosť, stres i psychické vyčerpanie a chránia srdce. Menej mastné lieskovce sú zdrojom rýchlej energie, stimulujú činnosť mozgu a prospievajú nervom, preto sa odporúčajú na prevenciu neuróz i na zlepšenie pamäti a odolnosti proti stresu. Jadrá obsahujú bór, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti.

Gaštany majú v porovnaní s orechmi iba tretinu kalórií, ale nedajú sa jesť surové. Obsahujú jedinečný komplex látok, ktorý ozdraví vlasy a pokožku, podporuje činnosť mozgu a srdca, zlepšuje krvný obeh a chráni pred následkami stresu. Gaštany sú veľmi vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Ak ich chcete využiť pre svoje zdravie, pripravte si z nich rôzne maškrty – pyré, jazýčky, dezerty i náplne do múčnikov.

Jablko denne

Odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň aspoň jedno surové jablko. Ideálne by bolo, keby ste zjedli aspoň kilo za týždeň. Zregenerujú a prečistia celé telo, posilnia srdce a cievy, upravia krvný tlak i hladiny cholesterolu a tukov v krvi. V jablkách sa nachádza veľa vitamínu C, ktorý najviac posilní vašu imunitu v chladnom období. Čím sú kyslejšie, tým viac céčka obsahujú.

Zároveň sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá sa stará o zdravie tráviacej sústavy, a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Nedávno zverejnené výskumy potvrdili, že pravidelná konzumácia jabĺk významne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Rovnako skvelé účinky má aj stopercentná jablková šťava s dužinou.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.