Tip redakcii
 

5 tipov na imunitu zo sezónneho ovocia a zeleniny

Sezónne ovocie a zelenina reštartujú obranné mechanizmy vášho tela - a za pár centov!

07. októbra 2013, 07:00
Doprajte si vitamíny zo sezónneho ovocia

Doprajte si vitamíny zo sezónneho ovocia

Autor: profimedia.sk

Určite to poznáte: ráno sa teplo oblečiete a cez deň sa potíte alebo, naopak, ráno sa trasiete od zimy a cez deň je vám akurát. A keď ešte poriadne zmoknete, lebo hlásili slnečno a nevzali ste si dáždnik, na druhý deň smrkáte a kýchate. Veľké teplotné rozdiely sú pre jeseň príznačné, preto by ste mali venovať pozornosť nielen oblečeniu, ale aj posilňovaniu imunitného systému. Pomocnú ruku vám podá týchto päť chutných trénerov.

Vyberte sa na huby

Keď ich nazbierate v čistom lese, ďaleko od cesty, nesiete si v košíku hotový poklad. Jedlé huby sú nízkoenergetické a bohaté na vitamíny skupiny B, na draslík, železo, horčík, vápnik, fosfor, síru, selén, mangán a vlákninu. Najväčšou vzácnosťou je však silný antioxidant L-ergotioneín, ktorý podobne ako selén posilňuje imunitu, zvyšuje metabolickú energiu a zlepšuje premenu tukov, preto sa neukladajú do zásoby. Huby obsahujú až 12-krát viac tejto látky ako pšeničné klíčky. Vitamíny skupiny B zas pomáhajú predchádzať jesennej letargii a depresívnej nálade.

Cesnak zničí bacily

Aromatický cesnak by v nasledujúcich mesiacoch mal byť stálicou vo vašom jedálnom lístku. Pridajte ho do všetkých pokrmov, do ktorých sa hodí – do hustých polievok, omáčok, mäsových jedál i do dusenej zeleniny a šalátov. Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum. Pomáha organizmu ľahšie zvládnuť prechladnutie a ochorenia dýchacích ciest. Obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá ničí baktérie, plesne, kvasinky i črevné parazity. Cesnak má väčšiu silu, keď strúčiky podrvíte, ale najsilnejší je v surovom stave.

Upečte si tekvicu

Dužina a semená zimných tekvíc sú plné mastných kyselín prospešných pre zdravie, ako sú omega-6, z minerálnych látok najmä zinku a draslíka. Tekvice s oranžovou dužinou obsahujú veľa betakaroténu a vitamínu C a E. Všetky tieto antioxidanty sú aj výbornou prevenciou chorôb súvisiacich so starnutím, ďalej rakoviny a srdcových ochorení. Z oranžových tekvíc je výborná krémová polievka, kúsky pečené v rúre i pyré. Semienka dobre vysušte, vylúpte a pridajte do šalátov alebo nimi posypte slané koláče a pečivo.

Ukryté v škrupine

Vlašské i lieskové orechy sú energeticky výdatné takmer ako maslo, no ich biologická hodnota je pre ľudský organizmus neporovnateľne vyššia. Zopár vlašských orechov na raňajky je zárukou, že váš mozog pobeží na plné obrátky. Tieto orechy zmierňujú podráždenosť, stres i psychické vyčerpanie a chránia srdce. Menej mastné lieskovce sú zdrojom rýchlej energie, stimulujú činnosť mozgu a prospievajú nervom, preto sa odporúčajú na prevenciu neuróz i na zlepšenie pamäti a odolnosti proti stresu. Jadrá obsahujú bór, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti.

Gaštany majú v porovnaní s orechmi iba tretinu kalórií, ale nedajú sa jesť surové. Obsahujú jedinečný komplex látok, ktorý ozdraví vlasy a pokožku, podporuje činnosť mozgu a srdca, zlepšuje krvný obeh a chráni pred následkami stresu. Gaštany sú veľmi vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Ak ich chcete využiť pre svoje zdravie, pripravte si z nich rôzne maškrty – pyré, jazýčky, dezerty i náplne do múčnikov.

Jablko denne

Odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň aspoň jedno surové jablko. Ideálne by bolo, keby ste zjedli aspoň kilo za týždeň. Zregenerujú a prečistia celé telo, posilnia srdce a cievy, upravia krvný tlak i hladiny cholesterolu a tukov v krvi. V jablkách sa nachádza veľa vitamínu C, ktorý najviac posilní vašu imunitu v chladnom období. Čím sú kyslejšie, tým viac céčka obsahujú.

Zároveň sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá sa stará o zdravie tráviacej sústavy, a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Nedávno zverejnené výskumy potvrdili, že pravidelná konzumácia jabĺk významne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Rovnako skvelé účinky má aj stopercentná jablková šťava s dužinou.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková

video

 


 

Vaše diétne tipy

Chlebová diéta: Z nopálového chleba nepriberiete, dokonca vám pomôže spáliť tuk

Aj keď to znie neuveriteľne, toto pečivo vás zbaví nadbytočných kíl.
 

SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky

Propagátorka kvalitnej stravy Anetta Vaculíková sa správnym zložením...
 

Trénerka zo šou Najväčší víťaz odhalila svoj jedálniček. Vieme, prečo na jej tanieri mäso nenájdeme!

Soňa Sedláčková sa zbavila nadváhy, napriek tomu sa dráždi hranolčekmi....
 

Už dala dole 3 kilá! Erika Barkolová prezradila svoj chudnúci plán

Moderátorka na vlastnej koži skúša, či je pravda, že po štyridsiatke idú...
 

Sexi fotky: Zuzana Belohorcová nafotila ďalšie šteklivé zábery, pozrite sa na jej telo!

Vypracovala si síce ukážkovú figúru, no jej manžel je na nervy. Vieme prečo....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
5 tipov na imunitu zo sezónneho ovocia a zeleniny
Báječná žena/ Jana Brožíková