Tip redakcii
 

5 tipov na imunitu zo sezónneho ovocia a zeleniny

Sezónne ovocie a zelenina reštartujú obranné mechanizmy vášho tela - a za pár centov!

07. októbra 2013, 07:00
Doprajte si vitamíny zo sezónneho ovocia

Doprajte si vitamíny zo sezónneho ovocia

Autor: profimedia.sk

Určite to poznáte: ráno sa teplo oblečiete a cez deň sa potíte alebo, naopak, ráno sa trasiete od zimy a cez deň je vám akurát. A keď ešte poriadne zmoknete, lebo hlásili slnečno a nevzali ste si dáždnik, na druhý deň smrkáte a kýchate. Veľké teplotné rozdiely sú pre jeseň príznačné, preto by ste mali venovať pozornosť nielen oblečeniu, ale aj posilňovaniu imunitného systému. Pomocnú ruku vám podá týchto päť chutných trénerov.

Vyberte sa na huby

Keď ich nazbierate v čistom lese, ďaleko od cesty, nesiete si v košíku hotový poklad. Jedlé huby sú nízkoenergetické a bohaté na vitamíny skupiny B, na draslík, železo, horčík, vápnik, fosfor, síru, selén, mangán a vlákninu. Najväčšou vzácnosťou je však silný antioxidant L-ergotioneín, ktorý podobne ako selén posilňuje imunitu, zvyšuje metabolickú energiu a zlepšuje premenu tukov, preto sa neukladajú do zásoby. Huby obsahujú až 12-krát viac tejto látky ako pšeničné klíčky. Vitamíny skupiny B zas pomáhajú predchádzať jesennej letargii a depresívnej nálade.

Cesnak zničí bacily

Aromatický cesnak by v nasledujúcich mesiacoch mal byť stálicou vo vašom jedálnom lístku. Pridajte ho do všetkých pokrmov, do ktorých sa hodí – do hustých polievok, omáčok, mäsových jedál i do dusenej zeleniny a šalátov. Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum. Pomáha organizmu ľahšie zvládnuť prechladnutie a ochorenia dýchacích ciest. Obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá ničí baktérie, plesne, kvasinky i črevné parazity. Cesnak má väčšiu silu, keď strúčiky podrvíte, ale najsilnejší je v surovom stave.

Upečte si tekvicu

Dužina a semená zimných tekvíc sú plné mastných kyselín prospešných pre zdravie, ako sú omega-6, z minerálnych látok najmä zinku a draslíka. Tekvice s oranžovou dužinou obsahujú veľa betakaroténu a vitamínu C a E. Všetky tieto antioxidanty sú aj výbornou prevenciou chorôb súvisiacich so starnutím, ďalej rakoviny a srdcových ochorení. Z oranžových tekvíc je výborná krémová polievka, kúsky pečené v rúre i pyré. Semienka dobre vysušte, vylúpte a pridajte do šalátov alebo nimi posypte slané koláče a pečivo.

Ukryté v škrupine

Vlašské i lieskové orechy sú energeticky výdatné takmer ako maslo, no ich biologická hodnota je pre ľudský organizmus neporovnateľne vyššia. Zopár vlašských orechov na raňajky je zárukou, že váš mozog pobeží na plné obrátky. Tieto orechy zmierňujú podráždenosť, stres i psychické vyčerpanie a chránia srdce. Menej mastné lieskovce sú zdrojom rýchlej energie, stimulujú činnosť mozgu a prospievajú nervom, preto sa odporúčajú na prevenciu neuróz i na zlepšenie pamäti a odolnosti proti stresu. Jadrá obsahujú bór, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti.

Gaštany majú v porovnaní s orechmi iba tretinu kalórií, ale nedajú sa jesť surové. Obsahujú jedinečný komplex látok, ktorý ozdraví vlasy a pokožku, podporuje činnosť mozgu a srdca, zlepšuje krvný obeh a chráni pred následkami stresu. Gaštany sú veľmi vhodné aj pre celiatikov a diabetikov. Ak ich chcete využiť pre svoje zdravie, pripravte si z nich rôzne maškrty – pyré, jazýčky, dezerty i náplne do múčnikov.

Jablko denne

Odborníci na výživu odporúčajú zjesť každý deň aspoň jedno surové jablko. Ideálne by bolo, keby ste zjedli aspoň kilo za týždeň. Zregenerujú a prečistia celé telo, posilnia srdce a cievy, upravia krvný tlak i hladiny cholesterolu a tukov v krvi. V jablkách sa nachádza veľa vitamínu C, ktorý najviac posilní vašu imunitu v chladnom období. Čím sú kyslejšie, tým viac céčka obsahujú.

Zároveň sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá sa stará o zdravie tráviacej sústavy, a je dôležitou súčasťou imunitného systému. Nedávno zverejnené výskumy potvrdili, že pravidelná konzumácia jabĺk významne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Rovnako skvelé účinky má aj stopercentná jablková šťava s dužinou.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete!

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.