Tip redakcii
 

6 noviniek v zdravom stravovaní: Čo neviete o mrkve, cestovinách či zemiakoch?

Nestačí len vyberať správne potraviny. Nasledujúce zistenia vás možno prekvapia, ale môžete sa na ne spoľahnúť.

03. decembra 2013, 08:00
Naučte sa s nami zdravo stravovať.

Naučte sa s nami zdravo stravovať.

Autor: Profimedia.sk

Keď kukurica, tak z konzervy

Mladé zrnká cukrovej kukurice sa považujú za zeleninu a môžu byť jednou z piatich odporúčaných porcií zeleniny a ovocia, ktoré by ste mali denne zjesť. Vedci z newyorskej Cornellovej univerzity nedávno zistili, že pri tepelnom spracovaní konzervovanej kukurice sa v zrnkách zvýši obsah antioxidantov o neuveriteľných 44 percent! Pre organizmus je to omnoho dôležitejšie, takže môžete oželieť úbytok vitamínu C, ktorý sa teplom zničí.

Zemiaky nechajte vychladnúť

Pri varení zemiakov vo väčšom množstve vody sa bunky škrobu nafúknu a začnú meniť štruktúru. Tento proces sa nazýva želatinizácia a spôsobí to, že čerstvo uvarené zemiaky sa v tenkom čreve trávia veľmi rýchlo. Keď sa však zemiaky po uvarení ochladia, želatínovitý škrob sa zmení na rezistentný – pevnejšiu, kryštalickú formu, ktorá funguje ako rozpustná vláknina a zlepšuje pohyb čriev. V horúcich zemiakoch je 7 percent rezistentného škrobu, vo vychladnutých až 13 percent.

Čaj lúhujte aspoň minútu

Čajové lístky obsahujú polyfenoly – antioxidanty, ktoré chránia srdce. Tieto látky sa však uvoľnia len vtedy, keď sa čaj lúhuje jednu až štyri minúty. Niektoré štúdie britských vedcov upozorňujú na to, že pridaním mlieka do čaju sa znižuje schopnosť tela vstrebávať polyfenoly, iné zasa tvrdia, že to nemá žiadny vplyv.

Najlepšia mrkva je varená

Talianski vedci prišli na to, že varená mrkva má v porovnaní so surovou a sparenou oveľa vyšší obsah karotenoidov. Tieto antioxidanty telo využíva na výrobu vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre rast, rozmnožovanie a imunitu aj pre zdravú pokožku, oči i vlasy. Zaujímavé je, že 100 g varenej mrkvy obsahuje 28 mg vitamínu C, čo je iba o 3 mg menej ako surová mrkva. Najmenej vitamínu C má sparená mrkva – len 19 mg.

Cestoviny nerozvárajte

Cestoviny majú pomerne nízky glykemický index, aby si ho však uchovali aj po uvarení, nesmiete ich nechať bublať príliš dlho. Keď sú cestoviny uvarené al dente, tráviace enzýmy potrebujú dlhší čas na rozloženie škrobov na jednoduchšie cukry, ktoré sa tak uvoľňujú do krvi postupne. Pevnejšie cestoviny vás teda zasýtia na dlhší čas a pri rozumnej konzumácii z nich nepriberiete. Pre istotu cestoviny skontrolujte dve až tri minúty skôr, ako vyprší odporúčaný čas varenia.

Nebojte sa plnotučných dresingov

Čerstvé zeleninové šaláty najlepšie využijete vtedy, keď ich ochutíte dresingmi na báze rastlinného oleja. Tuk je potrebný na vstrebávanie dôležitých antioxidantov, ktoré chránia pred ochoreniami srdca a pred rakovinou. Výskumníci zo Štátnej univerzity v Ohiu zistili, že tuk mimoriadne zvyšuje vstrebávanie lykopénu z rajčín, betakaroténu z mrkvy a luteínu a zeaxantínu z listového šalátu. Čím viac oleja pridáte do šalátu, tým viac antioxidantov sa vstrebe. Vhodnou obmenou sú kúsky avokáda.

Dusené mäso je lepšie

Grilovanie sa často odporúča ako nízkotučný spôsob úpravy mäsa. Vedci z Kansaskej štátnej univerzity však zistili, že pri pečení mäsa pri extrémne vysokých teplotách sa môžu tvoriť dve rakovinotvorné chemikálie – heterocyklické amíny a polycyklické aromatické uhľovodíky. Omnoho zdravšia je príprava mäsa dusením pri nižších teplotách.

Ak predsa len chcete grilovať, nešetrite bylinkami a korením. Napríklad rozmarín obsahuje látky, ktoré znižujú tvorbu škodlivín v prudko opekanom mäse až o 92 percent, koriander, rasca a kurkuma o 39 percent.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.