Tip redakcii
 

Ak vás trápi zlé trávenie, skúste to s probiotikami

Stravujete sa zdravo, napriek tomu vás trápia bolesti brucha, nadúvanie, zápcha ci hnačka? Jedzte viac probiotík a prebiotík.

26. mája 2012, 08:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Poruchy trávenia bývajú častým dôsledkom stresu, prejedania, nevhodnej diéty alebo liečby antibiotikami. Príčinou je narušená črevná mikroflóra, ktorú má podľa prieskumov približne každý tretí človek.

Vaše súkromné mikrozoo

V tráviacom trakte dospelého človeka žije až tisíc druhov baktérií, ktoré dohromady vážia asi jeden a pol kila. Bez niektorých by sme neprežili, iné nás môžu zabiť. Všetky baktérie však majú rovnaký cieľ – množiť sa a obsadiť čo najväčší priestor. V tomto súboji nie je dôležité víťazstvo priateľských baktérií nad škodlivými, ale ich harmonické spolužitie. Niekedy sa naruší bakteriálna rovnováha v črevách, napríklad po nevyváženej redukčnej diéte alebo po užívaní antibiotík. Tie síce splnia svoju liečebnú úlohu, no zároveň vyhubia aj veľa priateľských baktérií. Prejavuje sa to poruchami trávenia, bolesťami brucha, hnačkou, zápchou či plynatosťou. Keď včas nenastane náprava, neskôr sa z toho môže rozvinúť zápal čriev, syndróm dráždivého čreva, dokonca aj reumatoidná artritída.

Zamilujte si probiotiká

Narušenú črevnú mikroflóru pomáhajú upraviť probiotické mikroorganizmy, napríklad baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Keď ich prijímate z potravy v dostatočnom množstve, zachytia sa na povrchu čreva, začnú sa množiť a obnovia bakteriálnu rovnováhu. Hoci to napohľad vyzerá zložito, je to veľmi jednoduché – stačí, keď budete pravidelne jesť produkty obsahujúce živé probiotické kultúry – laktobacily a bifidobaktérie, napríklad jogurty, acidofilné mlieko, kefír a probiotické nápoje. Probiotiká majú aj ďalšie priaznivé účinky – znižujú hladinu cholesterolu, podporujú vstrebávanie vápnika, vitamínu K, vitamínov skupiny B a posilňujú imunitný systém.

Chutní spojenci

Aby sa probiotické baktérie mohli úspešne množiť a obstáli v konkurenčnom boji so škodlivými črevnými baktériami, potrebujú dostatok energie. Aj v tomto prípade ste na ťahu vy. Súčasne s probiotikami by ste mali jesť prebiotiká, ktoré priateľským potvorkám chutia najväčšmi. Najlepším zdrojom prebiotík sú zložené cukry – fruktooligosacharidy a im príbuzný inulín, druh nerozpustnej vlákniny. Probiotické baktérie štiepia molekuly týchto cukrov na jednoduchšie mastné kyseliny, ktoré vytvárajú v črevách nepriaznivé podmienky pre škodlivé baktérie.

Probiotická zoznamka

Lactobacillus casei

produkuje kyselinu mliečnu a foláty. Zmierňuje hnačky u detí a skracuje dĺžku trvania zimných infekcií. Dobre odoláva žalúdkovej kyseline.

Lactobycillus acidophylus

zmierňuje laktózovú intoleranciu, zabraňuje hnačkám, znižuje cholesterol, zvyšuje obranyschopnosť a zabíja choroboplodné zárodky. Odolný proti kyslému prostrediu v žalúdku.

Bifidobacterium bifidum

produkuje kyselinu mliečnu, zlepšuje peristaltiku čriev, posilňuje imunitu, zmierňuje vírusové infekcie a črevné zápaly, obnovuje rovnováhu po liečbe antibiotikami.

Bifidobacterium longum

produkuje vitamíny skupiny B, ktoré podporujú trávenie, a kyselinu mliečnu a acetát. Tie znižujú pH v črevách, a tak zabíjajú nepriateľské baktérie. Zmierňuje aj následky liečby antibiotikami.

  • Veda o humánnej výžive neustále prináša nové vedecké dôkazy o tom, že jedným zo spôsobov, ako sa dožiť vysokého veku v dobrom zdravotnom stave, je pravidelná konzumácia probiotík. Ide o živé organizmy, ktoré dokážu priaznivo ovplyvňovať zdravie človeka zlepšením jeho mikroflóry v tráviacom trakte.
  • Probiotiká sa v potravinách môžu vyskytovať prirodzene alebo sa technologicky pridávajú ako „funkčná prísada“. Musia spĺňať kritériá o minimálnom množstve a navyše byť schopné prežiť kyslé prostredie v žalúdku a pôsobenie žlče. Je to veľmi dôležité, lebo nie všetky živé kultúry obsiahnuté napríklad v jogurtoch tieto „vplyvy“ prežijú.
  • Výrobky s dostatočným množstvom probiotických kultúr priaznivo vplývajú na udržiavanie prirodzenej obranyschopnosti organizmu a na lepšie odolávanie bežným infekciám či potenciálne patogénnym a rakovinotvorným látkam. Na to, aby sa prejavil ich priaznivý účinok, ich konzumujte pravidelne každý deň a nezabudnite ich obmienať.

Viete, že medzi potraviny s najvyšším obsahom fruktooligosacharidov a inulínu patrí špargľa, pór, cibuľa, cesnak, banány, med, ovsené vločky, obilniny, koreň čakanky, topinambury a artičoky?

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.