Dátum: Nedeľa 25.09.2016 Dnes oslavuje: Vladislav Zajtra: Edita

Práve číta: 27695

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ak vás trápi zlé trávenie, skúste to s probiotikami

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 26. máj 2012, 08:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia

Stravujete sa zdravo, napriek tomu vás trápia bolesti brucha, nadúvanie, zápcha ci hnačka? Jedzte viac probiotík a prebiotík.

Poruchy trávenia bývajú častým dôsledkom stresu, prejedania, nevhodnej diéty alebo liečby antibiotikami. Príčinou je narušená črevná mikroflóra, ktorú má podľa prieskumov približne každý tretí človek.

Vaše súkromné mikrozoo

V tráviacom trakte dospelého človeka žije až tisíc druhov baktérií, ktoré dohromady vážia asi jeden a pol kila. Bez niektorých by sme neprežili, iné nás môžu zabiť. Všetky baktérie však majú rovnaký cieľ – množiť sa a obsadiť čo najväčší priestor. V tomto súboji nie je dôležité víťazstvo priateľských baktérií nad škodlivými, ale ich harmonické spolužitie. Niekedy sa naruší bakteriálna rovnováha v črevách, napríklad po nevyváženej redukčnej diéte alebo po užívaní antibiotík. Tie síce splnia svoju liečebnú úlohu, no zároveň vyhubia aj veľa priateľských baktérií. Prejavuje sa to poruchami trávenia, bolesťami brucha, hnačkou, zápchou či plynatosťou. Keď včas nenastane náprava, neskôr sa z toho môže rozvinúť zápal čriev, syndróm dráždivého čreva, dokonca aj reumatoidná artritída.

Zamilujte si probiotiká

Narušenú črevnú mikroflóru pomáhajú upraviť probiotické mikroorganizmy, napríklad baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Keď ich prijímate z potravy v dostatočnom množstve, zachytia sa na povrchu čreva, začnú sa množiť a obnovia bakteriálnu rovnováhu. Hoci to napohľad vyzerá zložito, je to veľmi jednoduché – stačí, keď budete pravidelne jesť produkty obsahujúce živé probiotické kultúry – laktobacily a bifidobaktérie, napríklad jogurty, acidofilné mlieko, kefír a probiotické nápoje. Probiotiká majú aj ďalšie priaznivé účinky – znižujú hladinu cholesterolu, podporujú vstrebávanie vápnika, vitamínu K, vitamínov skupiny B a posilňujú imunitný systém.

Chutní spojenci

Aby sa probiotické baktérie mohli úspešne množiť a obstáli v konkurenčnom boji so škodlivými črevnými baktériami, potrebujú dostatok energie. Aj v tomto prípade ste na ťahu vy. Súčasne s probiotikami by ste mali jesť prebiotiká, ktoré priateľským potvorkám chutia najväčšmi. Najlepším zdrojom prebiotík sú zložené cukry – fruktooligosacharidy a im príbuzný inulín, druh nerozpustnej vlákniny. Probiotické baktérie štiepia molekuly týchto cukrov na jednoduchšie mastné kyseliny, ktoré vytvárajú v črevách nepriaznivé podmienky pre škodlivé baktérie.

Probiotická zoznamka

Lactobacillus casei

produkuje kyselinu mliečnu a foláty. Zmierňuje hnačky u detí a skracuje dĺžku trvania zimných infekcií. Dobre odoláva žalúdkovej kyseline.

Lactobycillus acidophylus

zmierňuje laktózovú intoleranciu, zabraňuje hnačkám, znižuje cholesterol, zvyšuje obranyschopnosť a zabíja choroboplodné zárodky. Odolný proti kyslému prostrediu v žalúdku.

Bifidobacterium bifidum

produkuje kyselinu mliečnu, zlepšuje peristaltiku čriev, posilňuje imunitu, zmierňuje vírusové infekcie a črevné zápaly, obnovuje rovnováhu po liečbe antibiotikami.

Bifidobacterium longum

produkuje vitamíny skupiny B, ktoré podporujú trávenie, a kyselinu mliečnu a acetát. Tie znižujú pH v črevách, a tak zabíjajú nepriateľské baktérie. Zmierňuje aj následky liečby antibiotikami.

  • Veda o humánnej výžive neustále prináša nové vedecké dôkazy o tom, že jedným zo spôsobov, ako sa dožiť vysokého veku v dobrom zdravotnom stave, je pravidelná konzumácia probiotík. Ide o živé organizmy, ktoré dokážu priaznivo ovplyvňovať zdravie človeka zlepšením jeho mikroflóry v tráviacom trakte.
  • Probiotiká sa v potravinách môžu vyskytovať prirodzene alebo sa technologicky pridávajú ako „funkčná prísada“. Musia spĺňať kritériá o minimálnom množstve a navyše byť schopné prežiť kyslé prostredie v žalúdku a pôsobenie žlče. Je to veľmi dôležité, lebo nie všetky živé kultúry obsiahnuté napríklad v jogurtoch tieto „vplyvy“ prežijú.
  • Výrobky s dostatočným množstvom probiotických kultúr priaznivo vplývajú na udržiavanie prirodzenej obranyschopnosti organizmu a na lepšie odolávanie bežným infekciám či potenciálne patogénnym a rakovinotvorným látkam. Na to, aby sa prejavil ich priaznivý účinok, ich konzumujte pravidelne každý deň a nezabudnite ich obmienať.

Viete, že medzi potraviny s najvyšším obsahom fruktooligosacharidov a inulínu patrí špargľa, pór, cibuľa, cesnak, banány, med, ovsené vločky, obilniny, koreň čakanky, topinambury a artičoky?


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

Nohy v koži: Ak trpíte cukrovkou, topánky si vyberajte zodpovednejšie. Ako?

Diabetičky by sa mali pri kúpe jesenných topánok zaujímať o iné parametre...
 

Ušľachtilé syry: Rozpoznajte 3 základné typy a ich kvalitu

Zamilujte si lahôdky s nezameniteľnou arómou a chuťou.
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.