Dátum: Utorok 06.12.2016 Dnes oslavuje:

Mikuláš Zajtra: Ambróz

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Ako odhaliť potravinovú intoleranciu?

Zdroj: Báječná žena/Sylvia Derňárová 21. novembra 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk Neznášanlivosť potravín môže byť príčinou najrôznejších zdravotných problémov.

Podstúpili ste rôzne vyšetrenia, ale nik vám presne nepovedal, čo vám je. A aj lieky, ktoré užívate, iba potláčajú príznaky, no neriešia vaše problémy. Možno trpíte potravinovou intoleranciou.

Radí Martina Šintálová, lekárka, odborníčka na zdravú výživu, Bratislava

Podľa zistení odborníkov môže byť neznášanlivosť potravín príčinou najrôznejších zdravotných problémov, napríklad bolesti brucha, hnačky alebo zápchy, nafukovania, plynatosti. Medzi potvrdené príznaky patria aj bolesti hlavy, depresia, poruchy spánku, úzkosť a kožné problémy, psoriáza, akné a rôzne vyrážky. U jedného človeka sa však často vyskytujú viaceré ťažkosti súčasne. Odborníci zistili ešte jednu zaujímavú súvislosť – že potravinová intolerancia spôsobuje aj obezitu a neplodnosť.

Lekári konštatujú, že neznášanlivosť niektorej potraviny môže trápiť pomerne vysoké percento obyvateľstva a tento počet sa ešte zvyšuje. „Na základe oficiálnych štatistík má tento problém 45 percent dospelej populácie. Ale podľa mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že výskyt je oveľa vyšší,“ hovorí odborníčka.

Ktorú neznášate?

Problémy najčastejšie spôsobuje kravské mlieko, vaječný bielok, pšenica, kukurica, pistácie, ale aj hrach i fazuľa. Zvyčajne nejde iba o jednu, ale o viac potravín, ktoré neznášate. Po ich zjedení sa zdravotné problémy neprejavia okamžite, ale až po niekoľkých hodinách či dňoch, preto vám ani na um nezíde spájať ich s jedlom. Škodia vám nenápadne. Zároveň preto budete mať problém sama odhadnúť, ktorá potravina vám škodí, hoci by ste si viedli denník stravovania. Navyše, neznášanlivosť jednej potraviny, napríklad vajíčok, sa u viacerých ľudí prejavuje rôznymi zdravotnými problémami.

Čo sa deje v tele

Vaše telo neznáša niektorú potravinu, dokonca to môže byť vaše obľúbené pečivo, puding, sladkosti či párky. Problémom je pšeničný proteín alebo kukuričný škrob, ktoré obsahujú. Tieto jedlá jedávate roky a vaše zdravotné problémy sa časom zhoršujú. Počas trávenia sa potraviny v tráviacom systéme rozkladajú na malé čiastočky. Ak je trávenie nedostatočné, napríklad vám chýbajú tráviace enzýmy alebo žalúdočná kyselina, či probiotické baktérie v čreve, dostávajú sa do organizmu nestrávené látky, s ktorými si vaše telo nevie poradiť. Tieto zvyšky narušia črevnú sliznicu, preniknú cez ňu spolu s toxínmi či baktériami, ktoré by sa za bežných okolností z čreva von nedostali. Reaguje na ne aj imunitný systém, a to tvorbou protilátok typu IgG.

Ak sa pri preťaženom imunitnom systéme a dlhodobej nevhodnej životospráve začnú spomínané protilátky s antigénom dostávať do vašich tkanív, objavia sa zdravotné problémy, zápalové zmeny. Prejavia sa na rôznych miestach v organizme, napríklad v cievach, tráviacom a urogenitálnom trakte, nervoch, vo svaloch, v kĺboch alebo aj na koži. Môžu vás obťažovať aj chronickou únavou, migrénami alebo depresiami.

Prevencia:

  • zabezpečte si pestrú a vyváženú stravu s množstvom zeleniny a ovocia
  • vyhýbajte sa vyprážaným pokrmom a nekonzumujte často veľké množstvá potravín z pšeničnej múky a kravského mlieka
  • používajte alternatívne potraviny, nielen tie, ktoré trh bežne ponúka, najmä produkty z kozieho a ovčieho mlieka, cícer, ale aj obilniny, ako je pohánka, pšeno, proso, špalda, quinoa
  • dodržujte psychohygienu, teda striedajte prácu a odpočinok, pestujte záujmy, skrátka všetko, čo vám zaručí duševnú pohodu a výkonnosť
  • užívajte probiotické baktérie

Nie je to alergia

Medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou je veľký rozdiel. Niektoré potraviny sú nositeľom určitej látky spúšťajúcej alergiu, príkladom sú arašidy, sója alebo morské plody. Príznaky alergie sa dostavia okamžite po skonzumovaní určitej potraviny.

Typickým príkladom je svrbenie kože, vyrážky, dráždenie v nose alebo v hrdle, kýchanie, kašeľ, opuch, ale aj anafylaktický šok ohrozujúci život. Takto postihnutí pacienti patria do starostlivosti alergiológa. Potravinová alergia sa zisťuje vyšetrením krvi na prítomnosť IgE protilátok, ktoré vytvára telo, keď sa do organizmu dostane látka, ktorú považuje za „nepriateľskú“. Potravinová alergia je však pomerne zriedkavá, je diagnostikovaná len u 2-4 percent dospelej populácie.

Odhalí ju test

Potravinová intolerancia sa zisťuje vyšetrením krvi a takéto testovanie slúži aj na identifikáciu konkrétnych potravín, ktoré vám komplikujú zdravie. Základný test potravinovej intolerancie sa dá kúpiť cez internet alebo v lekárni, no zaplatíte si ho v plnej sume z vlastného vrecka. Otestujete si ním okolo 50 druhov potravín.

Podrobnejším testovaním potravinovej intolerancie, zahŕňajúcim okolo dvesto potravín, sa zaoberajú v súkromných zdravotníckych zariadeniach. Zdravotné poisťovne toto testovanie neuhrádzajú, no od budúceho roka ho bude jedna zo zdravotných poisťovní čiastočne preplácať.

Dôležitá je úprava jedálneho lístka

Keď získate prehľad o tom, ktoré potraviny neznášate, je rozumné vyhýbať sa im. „Ich vylúčením z jedálneho lístka sa rýchlo zbavíte nepríjemných zdravotných príznakov a zabránite tak aj závažnejším diagnózam,“ dopĺňa lekárka. Dlhotrvajúce preťažovanie imunity a tráviaceho traktu totiž môže viesť k rôznym autoimunitným ochoreniam, ateroskleróze, neurologickým a reumatologickým ochoreniam a podobne. Odborníci odporúčajú vzdať sa nevhodných potravín aspoň na tri mesiace, no často ostávajú niektoré potraviny nevhodné po celý život. Zlepšenie zdravotného stavu prichádza v niektorých prípadoch hneď, no najčastejšie sa chorému uľaví po dvoch až dvanástich týždňoch.

Nestačí však iba prestať jesť určitú potravinu, rýchlo by vám začali chýbať dôležité vitamíny a minerály a to by znamenalo ďalšie zdravotné problémy. Dôležitým krokom preto je poradiť sa s odborníkom, ktorý má skúsenosti s eliminačnou diétou a nastaví ju pre vás individuálne. Poradí vám, ako zmeniť jedálny lístok tak, aby ostal nutrične hodnotný, pestrý a vyvážený. Dokáže vám tiež navrhnúť alternatívy za vylúčené potraviny a poradí vám, kde ich zoženiete.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

Nevrhajte sa bezhlavo do operácií: Aj miniinvazívny výkon má svoje riziká!

Slovo miniinvazívny pôsobí na pacientov priam magicky. Lenže aj miniinvazívny...
 

Získa si vás nielen svojou chuťou: Mango podporí aj vašu chuť na sex!

Po mangu lepšie uvidíte, bude vám to páliť, schudnete a skrásniete.
 

Zrnká, ktoré si zamilujete: Viete, prečo je dobré jesť kuskus alebo bulgur?

Zdráhate sa kúpiť bulgur alebo kuskus, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.