Tip redakcii
 

Alergici pozor! Záchvat môžete dostať aj pri zaváraní

Nakladanie uhoriek, varenie broskyňového džemu či príprava leča z čerstvých rajčín a papriky sa môžu skončiť nepríjemným záchvatom. Prečo?

10. septembra 2013, 08:00
Nakladanie uhoriek, varenie broskyňového džemu či príprava leča z čerstvých rajčín a papriky sa môžu skončiť nepríjemným záchvatom.

Nakladanie uhoriek, varenie broskyňového džemu či príprava leča z čerstvých rajčín a papriky sa môžu skončiť nepríjemným záchvatom.

Autor: Profimedia.sk

Ak ste alergickí na peľ burín, ktoré kvitnú od polovice augusta do konca septembra, mali by ste si dávať pozor na lákavé melóny či na uhorky. Koho zasa núti kýchať a kašľať peľ tráv a obilnín, mal by byť opatrný pri jedení aj spracúvaní ešte stále zrejúcich rajčín.

Je to naozaj nepríjemné. Akoby nestačilo, že alergik trpí pre peľ a roztoče, musí sa obmedzovať ešte aj pri jedení a narábaní so surovými potravinami. Našťastie nie každý, ale je pravda, že čoraz viac ľudí trpí takzvanou skríženou alergiou. Hovorí sa až o päťdesiatich percentách.

„Skrížená alergia je reakcia organizmu na iný alergén ako ten, čo vyvolal pôvodnú precitlivenosť. Patria sem chemicky príbuzné alergény, ktoré sa zaraďujú k zdanlivo úplne odlišnej skupine alergénov, napríklad spomínané ovocie a zelenina,“ vysvetľuje imunoalergiologička MUDr. Daria Buchvaldová, PhD.

Opatrnosť je namieste

Kľučkovať medzi skríženými alergiami nie je jednoduché, ale dá sa zvládnuť. Dobrá správa je, že ak sa u vás neobjavila alergická reakcia na niektoré ovocie alebo zeleninu, nemusíte si ju zbytočne odopierať a ani sa v nej obmedzovať. „Jej konzumáciou si alergiu neprivodíte,“ upokojuje doktorka. Ste, skrátka, tým šťastnejším alergikom.

Je však pravda, že nevítaná reakcia sa môže objaviť v ktoromkoľvek veku a období, takže opatrnosť je namieste. Ak ste už mali niektorý z príznakov, hoci len mierny opuch jazyka a svrbenie podnebia, treba sa potraviny v surovom stave radšej celkom vzdať.

Nezúfajte však, všimli ste si slovíčko surový? Často pomôže zavarenie alebo prevarenie. „Ak je pacient alergický napríklad na mrkvu či na petržlen, zvyčajne pomôže varenie. Alergén je termolabilný. Ale zeler už môže spôsobovať alergické reakcie aj po prevarení, pretože alergén je termostabilný,“ vysvetľuje lekárka.

Kečup namiesto šalátu

Pre milovníkov rajčín, hrušiek, jabĺk, broskýň a iných sezónnych dobrôt, ktorých obťažuje skrížená alergia, teda existuje pomerne jednoduché východisko. „Rajčinový pretlak, pripravovaný varom, bez pridaných korenín, môže byť alternatívou pre ľudí so skríženou reakciou na rajčinu,“ hovorí MUDr. Buchvaldová. Na gréckom šaláte s rajčinami, paprikou a olivami si teda nepochutíte, ale je to lepšie, ako vzdať sa vzácnych vitamínov a antioxidantov v tejto sezónnej zelenine.

Ani na zrejúce jablká nemusíte zanevrieť: „Skrížená alergia na jablko je častá u pacientov s precitlivenosťou na peľ brezovitých stromov. Nemali by jesť surové jablká, ale zato si môžu dovoliť varený kompót,“ hovorí lekárka.

Do skafandra

Tepelné upravenie ovocia alebo zeleniny je dobrý nápad, ale nejako ho treba dostať do hrnca. Alergikovi so skríženou reakciou totiž môže ublížiť už len kontakt alergénu s kožou či so sliznicami. Môže sa vyzbrojiť rúškom na tvár, natiahnuť si rukavice alebo nasadiť okuliare. Doktorka Buchvaldová má však lepší nápad: „Takýto človek by mal pomocné práce pri spracovaní ovocia a zeleniny nechať na iných členov rodiny. Aj priamy kontakt zeleniny s rukami pacienta, zanesenie spracúvaných potravín do oka alebo do nosa, alebo vdýchnutie alergénov môžu navodiť prehnanú reakciu.“

Pozor na reštaurácie

Reštaurácie teraz ponúkajú viac čerstvých šalátov, alergici by si mali dať pozor. „Spomínam si na ženu s precitlivenosťou na peľ paliny, ktorá dostala po konzumácii surového zeleninového šalátu v reštaurácii astmatický záchvat a bola ošetrená v nemocnici. Pri pátraní po príčine ťažkostí zistili prímes surového zeleru v šaláte. V polievke jej pritom zeler dovtedy nerobil problémy,“ spomína odborníčka.

Ozaj, viete, že ľudia alergickí na roztoče môžu zle reagovať na dary mora a krevety? Pozor teda, ak sa chystáte ešte niekam k moru na dovolenku. Informácie majú cenu zlata, najbezpečnejšie je vedieť o svojich reakciách čo najviac. „Pacient by mal mať stále so sebou aj takzvaný balíček prvej pomoci obsahujúci antihistaminikum, kortikoid a adrenalín v injekčnej striekačke. Predpisuje ho alergiológ. V prípade život ohrozujúceho stavu je vždy nutné volať pohotovosť!“ dvíha prst doktorka Buchvaldová

Odpustiť si masku?

Uhoriek teraz dozrieva v záhradách dostatok. Ženy ich oceňujú ako sťahovacie pleťové masky. Môžu alergičkám ublížiť? „Skrížená reakcia na uhorky nie je častá, skôr býva na melóny. Tieto pacientky by sa mali vyhýbať harmančekovým obkladom, kozmetike s obsahom harmančeka aj harmančekovému čaju,“ hovorí imunoalergiologička.

Ako sa krížia?

Peľ brezy a liesky: jablko, hruška (jadrové ovocie), mrkva, petržlen, zeler, lieskový, vlašský orech, mandle, čerešne, slivky, marhule, broskyne, kivi, hrášok, zemiaky – čistenie surového zemiaku

Peľ tráv a obilnín: paradajka, arašidy, sója, v prípade nedostatočnej tepelnej úpravy: obilie, obilná múka, kukurica

Byliny (najmä palina): zeler, petržlen, mrkva, korenie (koriander, rasca, fenikel, čierne korenie, aníz, tymian, paprika), cibuľa, cesnak, kôstkové a jadrové ovocie, arašidy, orechy Ambrózia, banán, melón, uhorka, cuketa, harmanček

Kedy spozornieť

Ako sa prejavuje skrížená alergia? Opuchom kože, pier, jazyka a slizníc, svrbením, vyrážkami, žihľavkou a ekzémom. Objaviť sa môže vracanie, nevoľnosť, hnačka, nadúvanie, bolesť brucha. Nezriedkavé sú problémy s dýchaním, kašeľ, vodnatý výtok z nosa, astmatický záchvat, bolesť hlavy, mdloby, únava, podráždenosť, nízky krvný tlak, anafylaktický šok, bezvedomie, zlyhanie krvného obehu až smrť.

Autor: Šarm/Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Poznáme jediný sendvič, po ktorom schudnete! Správne skombinované prístroje vám pomôžu, zbaviť sa kíl aj po menopauze

Expresné zoštíhlenie vám zabezpečí kombinácia troch prístrojov. Výsledok...
 

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.