Dátum: Sobota 03.12.2016 Dnes oslavuje:

Oldrich Zajtra: Barbora

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Alkohol k slnku nepatrí: Hrozí riziko rakoviny kože

Zdroj: Šarm/Katarína Čulenová 16. júla 2013, 09:00
Foto: Profimedia.sk Pivo alebo miešaný drink na pláži možno na pár sekúnd osviežia, ale hrozí vám zvýšené riziko rakoviny kože.

Pivo alebo miešaný drink na pláži možno na pár sekúnd osviežia, ale hrozí vám zvýšené riziko rakoviny kože.

„Anglickí kolonizátori, ktorí kedysi obsadzovali exotické teplé krajiny mali zásadu, že alkohol pili až po západe slnka a posledný pohárik si dali pred úsvitom. Počas dňa bola skrátka obľúbená whisky tabu,“ hovorí MUDr. Ľubomír Okruhlica. Alkohol v kombinácii s teplom a so slnečnými lúčmi môže totiž narobiť v organizme spúšť. „Nemali by sme ho piť vôbec,“ dodáva odborník, hoci je mu jasné, že predstava abstinujúcich oddychujúcich Slovákov je asi utópia.

Hrozí aj mŕtvica

Hovoriť o tom, že opitý človek sa utopí ľahšie než triezvy, je už banálne, rovnako aj to, že rozjarený dovolenkár, ktorý si na pláži dopraje pár pív alebo miešaných drinkov, môže po útlme na slnku zaspať. Smiešne biele fľaky od okuliarov okolo očí svietiace zo spálenej tváre nie sú v tomto prípade tou najväčšou katastrofou. „Alkohol zvyšuje krvný tlak a v kombinácii s prehriatím sa jeho účinok ešte násobí. Preto hrozí krvácanie do mozgu, teda mŕtvica, hlavne u ľudí, ktorí majú s tlakom problémy,“ varuje lekár.

Rakovina kože

Alkohol je silný karcinogén, nerobí dobre nielen pečeni, ale ani srdcu, žalúdku, črevám a pohromou sa v lete stáva aj pre náš najväčší orgán, teda kožu: „Ak ľudia hasia na slnku smäd alkoholickými nápojmi, ešte viac sa im prekrvuje pokožka a podstupujú tak prakticky dvojitú expozíciu nebezpečným UV žiarením,“ hovorí MUDr. Okruhlica. Rakovina kože nie je banalita…

Zradné streky

Máte pocit, že ak alkohol zmiešate s minerálkou alebo so sódou, bude akoby „light“ a bezpečnejší? Mýlite sa. Oxid uhličitý urýchľuje jeho vstrebávanie. Čím rýchlejšie sa vstrebe, tým je zároveň väčšia šanca, že pečeň nebude stíhať produkovať enzým, ktorý odbúrava alkohol. Zároveň sa vám môže stať, že v skutočnosti vypijete alkoholu viac. Priznajme si, veď sa zdá, že dva „ľahké“ vínne streky sú predsa nevinnejšie než dve deci čistého vína. Tak si dáte ešte aj tretí a štvrtý...

Ak už si neviete odpustiť v horúcich dňoch alkoholický drink, nezabúdajte ani na pravidlo, že netreba piť na prázdny žalúdok. Alkohol sa cez jeho steny totiž dostane priamo do krvi a mozgu. Ak ste najedení, vstrebáva sa pomalšie.

Plážový volejbal vynechajte

Športovanie v lete je fajn, ale s alkoholom v krvi sa doň nehrňte. To, že alkohol môžete „vybehať“, je fáma. „Alkohol dehydratuje a zároveň zvyšuje spaľovanie cukrov, preto sa človek aj rýchlejšie vyčerpá,“ hovorí odborník. Ak máte potom unavení tendenciu zamieriť na kúpalisku do stánku po plastový téglik s kávou, nerobte to. Káva vás odvodní ešte viac. Radšej vypite aspoň pol litra čistej vody bez bubliniek a doprajte si v tieni oddych.

Klin klinom?

Nie! Zaručenú radu od kamarátov typu: Daj si ráno štamperlík, po letnom žúre, kde tiekol alkohol potokom, nepočúvajte. Buďte radi, že ste sa dožili ďalšieho dňa, jedzte ovocie, zeleninu, pite vodu, relaxujte a modlite sa, aby sa vám pečeň raz nepomstila stukovatením, následne zápalmi, potom cirhózou a nakoniec rakovinou. Lebo aj taký môže byť podľa hepatológa doc. MUDr. Petra Jarčušku, PhD., životný scenár milovníka alkoholu.

A ešte čosi k letným „uvoľneniam“ pri alkohole. Odborník na pečeň totiž upozorňuje: „Pri vypití rovnakej dávky alkoholu je takzvané nárazové pitie nebezpečnejšie než pravidelné.“ Znamená to, že ak už alkohol nemôžete zo svojho života vypustiť, radšej vypite fľašu slivovice v priebehu jedného mesiaca ako jedného dovolenkového víkendu. Najlepšie je však zaobísť sa bez neho alebo zvoliť takzvanú francúzsku cestu. „Vypiť pohár kvalitného vína počas obeda a potom sa ho už ani nedotknúť,“ odporúča docent Jarčuška.

Koľko môžeme vypiť?

2 dl vína

5 dl piva

0,5 dl destilátu

Často si kladieme otázku, koľko vlastne môžeme vypiť, aby sme boli v bezpečí. Jednoznačná odpoveď však neexistuje. „Relatívne nízke riziko predstavuje konzumácia do dvadsať gramov čistého alkoholu u žien, a štyridsať gramov u mužov, čo znamená približne jedno, respektíve dve pivá denne,“ hovorí doc. Mgr. Anton Heretik, CSc.

Podľa údajov WHO každý Slovák vypije trinásť litrov čistého alkoholu za rok. Ak odrátame deti a abstinentov, je to až sedemnásť litrov. V celosvetovom rebríčku sa držíme na devätnástom mieste. Naši českí aj maďarskí susedia sú pred nami.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

Nevrhajte sa bezhlavo do operácií: Aj miniinvazívny výkon má svoje riziká!

Slovo miniinvazívny pôsobí na pacientov priam magicky. Lenže aj miniinvazívny...
 

Získa si vás nielen svojou chuťou: Mango podporí aj vašu chuť na sex!

Po mangu lepšie uvidíte, bude vám to páliť, schudnete a skrásniete.
 

Zrnká, ktoré si zamilujete: Viete, prečo je dobré jesť kuskus alebo bulgur?

Zdráhate sa kúpiť bulgur alebo kuskus, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.