Tip redakcii
 

Bylinky namiesto soli: Sú zdravšie a rovnako chutné

Máte pocit, že vašim pokrmom stále chýba krôčik k dokonalosti? Ochucujte ako Jamie Oliver.

29. apríla 2013, 08:00
Siahnite po aromatických zelených vňatiach.

Siahnite po aromatických zelených vňatiach.

Autor: Profimedia.sk

Nepridávajte už ďalšiu soľ ani koreniny, siahnite po aromatických zelených vňatiach. Presne tak to robí obľúbený šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver, ktorý na každý slaný pokrm či šalát nasype plnú hrsť posekaných byliniek.

Čerstvé zelené vňate dodajú aj obyčajným jedlám exkluzívnu vôňu a chuť. Navyše obsahujú vitamíny a minerálne látky, ktoré práve v tomto období najviac potrebujete. Rezané bylinky kúpite aj v supermarketoch, no vôbec nie sú lacné a nie vždy nájdete práve tie, ktoré potrebujete.

Aby vás nič nezaskočilo, vytvorte si v črepníku na okne malú bylinkovú záhradku, ktorá vás celú sezónu bude zásobovať sviežimi vňatkami. A ktoré bylinky by v nej určite nemali chýbať?

Petržlen

Jemne aromatická vňať obsahuje vitamíny C, E, PP a K, kyselinu listovú, provitamín A, železo, vápnik, kremík, horčík, rôzne silice a flavonoidy.

Benefity pre zdravie: Podporuje chuť do jedla, pomáha vyplavovať škodlivé látky z tela a posilňuje imunitu. Znižuje krvný tlak a zmierňuje zápaly.

Čo s ním: Vňať využijete takmer do všetkého – do polievok, omáčok, šalátov a nátierok, na posypanie rizota, cestovín, zemiakov, slaných jedál s tvarohom a s bryndzou, na mäso a ryby i na ozdobu chlebíčkov a chuťoviek.

Pažítka

Vyniká vysokým obsahom bielkovín, éterických olejov, vitamínov B2 a C, sodíka, vápnika, draslíka, železa a fosforu.

Benefity pre zdravie: Vyzdvihne slanú chuť, takže pokrmy stačí menej osoliť. Ideálna bylinka pre tých, čo si chcú udržať optimálny krvný tlak alebo schudnúť.

Čo s ňou: Výborne sa uplatní v studenej kuchyni – do nátierok, šalátov, na chlebíčky a do vajíčkových pokrmov. Do omáčok, omeliet a polievok ju pridajte až nakoniec, aby sa nevarila.

Bazalka

Silno aromatická, pikantno-sladkastá bylinka má vysoký obsah silíc a trieslovín, minerálnych látok i vitamínu C.

Benefity pre zdravie: Zlepšuje trávenie, zmierňuje nadúvanie, mierne odvodňuje, upokojuje nervy a osviežuje dych.

Čo s ňou: Základná bylinka stredomorskej kuchyne, najlepšie si rozumie s rajčinami. Hodí sa do šalátov, na pizzu, cestoviny, do omáčok i do jedál z mäsa, rýb a zo zeleniny, dokonca aj k syrom.

Šalvia

Skvelá bylinka, najmä keď držíte diétu. Jemne horkasté až trpké lístočky obsahujú látky, ktoré zvyšujú pocit sýtosti a potláčajú chuť na sladkosti.

Benefity pre zdravie: Dezinfikuje celú tráviacu sústavu, upravuje krvný cukor, upokojuje, zlepšuje kvalitu spánku a zmierňuje potenie.

Čo s ňou: Odporúča sa k mastnejším jedlám z bravčoviny, ale aj k hydine a rybám. Môžete ju pridať do omáčok, nátierok i do jedál zo strukovín.

Rozmarín

Tradičná bylinka obsahuje aromatické silice, triesloviny, horčiny a flavonoidy.

Benefity pre zdravie: Znižuje krvný tlak, zlepšuje trávenie tukov, zmierňuje nadúvanie aj žalúdočné problémy.

Čo s ním: Vhodný takmer do všetkých stredomorských jedál, ale aj na tradičné pečené pokrmy z rôznych druhov mäsa. Jedna stonka stačí na 4 porcie. Neznáša sa s bobkovým listom.

Oregano

V čerstvej vňati sa nachádza množstvo silíc, trieslovín a horčín.

Benefity pre zdravie: Upokojuje podráždené trávenie i nervy, navodzuje lepší spánok.

Čo s ním: Patrí medzi základné bylinky talianskej kuchyne. Ochucujte ním pizzu, cestoviny, pokrmy z rýb a hydiny.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Zelené vňate sú nielen cenným zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ale aj širokej škály hodnotných biologických látok, ktoré chránia pred rôznymi chorobami. Ak ich pestujete doma, obohatia váš jedálny lístok najmä na jar, keď sú iné druhy domácej zeleniny ešte obmedzené.
  • K najčastejšie používaným vňatiam patrí listový petržlen a zeler. Petržlen vyniká vysokým obsahom vitamínu C a karotenoidov. Silice, ktoré obsahuje, podporujú trávenie a posilňujú činnosť obličiek. Zeler zas povzbudzuje chuť do jedla, má močopudné účinky a prispieva k znižovaniu krvného tlaku.
  • K ďalším obľúbeným zeleným vňatkám patrí pažítka, kôpor, bazalka, oregano, mäta. Najviac úžitku z nich budete mať vtedy, keď ich použijete na dochutenie jedál – čerstvé alebo len krátko tepelne ošetrené. Čerstvé pokrájané vňatky si môžete namraziť do zásoby na jar, keď sú najhodnotnejšie.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.