Radí diétológ Sam Fujera:
Rizikové potraviny
Patria k najobľúbenejším, no zároveň dokážu na vašom zdravotnom stave napáchať najviac škody.
Údeniny – majú vysoký obsah rakovinotvorných látok. Väčšinou sa vyrábajú zo živočíšneho „odpadu“ – teda z toho, čo sa už na iné spracovanie nehodí.
Topené syry – ich zvyškové látky sú zodpovedné za to, že bunky vo vašom organizme nie sú schopné rásť a regenerovať sa. Inými slovami – ovplyvňujú vaše predčasné starnutie.
Šišky a sladké francúzske pečivo – podľa diétológa oslabujú obličky a močový mechúr, podporujú alergie a astmu.
Sladené nápoje – to, či je v nich bežný cukor alebo náhradné sladilo, nie je dôležité, oba typy negatívne ovplyvňujú imunitný systém.
Rastlinné margaríny – sú jedny z najdiskutabilnejších potravín. Výrobný postup z nich síce robí voňavé a ľahko roztierateľné produkty, ale s prírodnou potravinou nemajú nič spoločné. Organizmus ich podľa Fujeru nedokáže využiť, preto ich ukladá okolo vnútorných orgánov. Nastáva ich prehrievanie a po rokoch degenerácia.
Tieto sú zdravé!
Existujú potraviny, ktoré dokážu výrazne pozitívne ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu života. Stačí ich zaradiť do jedálneho lístka bez toho, aby ste museli držať nejakú špeciálnu diétu.
Pšeničné otruby – skvelý zdroj vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Majú protirakovinové účinky na celý tráviaci trakt v rámci prevencie a čiastočne aj počas liečby. Pridávajte 2 až 3 lyžice denne do každého jedla, napríklad do polievok, omáčok či do cesta na koláč.
Ovsené vločky – sú plnohodnotné a zároveň nízkokalorické. Pôsobia proti rakovine, chránia pečeň a žlčník pred poškodením. Zalejte ich vriacou vodou a oslaďte hrozienkami, jedzte trikrát týždenne. Nepridávajte med ani mlieko, inak nebudú mať taký účinok.
Krúpy č. 10, veľké – omladzujú pokožku, uberú vám roky, pomáhajú regenerovať lymfatický systém, ale len pri pravidelnej konzumácii 2- až 3-krát do týždňa. Uvarené ich môžete použiť ako prílohu k mäsu, dá sa z nich urobiť aj jedlo podobné rizotu. Pridajte ich do polievky namiesto cestovín.
Sušené pšeničné klíčky – regenerujú bunky a vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B pomáhajú stabilizovať psychiku a zlepšovať náladu. Denne by ste mali zjesť dve lyžice, buď samostatne, alebo ich zapite teplou vodou.
Listová a koreňová zelenina – dennou konzumáciou hlavne varenej zeleniny si podľa Sama Fujeru môžete doslova zachrániť život. Všetky bunky v tele po nej prahnú, kam sa takto upravená zelenina dostane, tam lieči. Zaberá na väčšinu nádorových ochorení, čistí cievy, chráni a posilňuje srdcový sval. Nesmiete ju však pripravovať so žiadnym tukom, s olejom ani cukrom.
SUPER potraviny
Tieto suroviny pôsobia na genetickej úrovni a v tele vraj dokážu doslova zázraky.
Zelený hrach – varený so zeleninou v polievke alebo pripravený ako pyré nabudí imunitný systém k plnej sile a ochrane.
Čučoriedky – nenápadné lesné plody, ale s maximálnymi antioxidačnými účinkami. Zastavujú rast niektorých druhov rakoviny a pôsobia ako elixír mladosti.
Skorocel – divoká bylinka so silnými čistiacimi účinkami. Zlepšuje kvalitu krvi a tým pôsobí v celom organizme. Najlepší efekt má vtedy, ak pár lístkov skorocelu rozmixujete v litri vody a budete popíjať priebežne počas dňa.
Kurkuma – jedna z najvyhľadávanejších korenín, ktorá pôsobí proti všetkým druhom rakoviny. Aktivuje gény, ktoré zastavujú génové mutácie. Používajte ju trikrát týždenne do jedla.
Káva – nie však rozpustná. Niekoľko šálok denne je ochranou pred Alzheimerovou chorobou a aj v jej priebehu dokáže zlepšiť stav až o 40 percent. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém.
Zdravie máte vo svojich rukách
Sam Fujera (44) je český dietológ a hĺbkový psychológ, ktorý sa už 20 rokov zaoberá výskumom a vývojom techník na pozitívnu zmenu osobnosti, zvládnutie zlozvykov a prežívanie šťastnejšej reality. Venuje sa dokonca prepojeniu kvantovej fyziky s bežným ľudským životom. Tvrdí: „Zákonitosti kvantového sveta prekvapivo platia aj v ľudskom živote.“
Zaoberá sa epigenetikou a nutrigenomikou, ktoré odkrývajú vzťahy medzi potravinami a zdravotným i psychickým stavom človeka.
„Svoj život a zdravie máte vo svojich rukách viac, ako si myslíte,“ hovorí Sam. Pracuje s informáciami, ktoré sú maximálne päť rokov staré. Vysvetľuje: „Kým sa niektoré zásadné zistenia dostanú klasickou cestou do lekárskej praxe, trvá to dlhé roky. Ja ich poznám už dnes.“
Podobné stránky
- Tréning so Zorou Czoborovou: Starosti sedia na krku. Uvoľnite si ho!
- Zbierajte hubu abstinentov! Upraví vám krvný cukor, cholesterol aj krvný tlak. S alkoholom však účinkuje ako antabus!
- Ako prestať fajčiť? Stavíme sa, že s nimi ste to ešte neskúsili
- Lucii nechutí sex a stráni sa zábave v spoločnosti. Život jej ničí baktéria E.coli
- Menopauza: Ako ju prežiť a nezblázniť sa? Tu sú zaručené recepty!
- Vďaka TOMUTO je krásna a plná energie: Budúca manželka Princa Harryho Meghan Markle odtajnila svoj jedálniček!