Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 8460

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Býva vám po jedle ťažko? Môžu za to tieto potraviny!

Zdroj: Báječná žena/ Alena Jurisová 03. október 2012, 14:00
Foto: Shutterstock Sladké pečivo by sa nemalo objavovať často na vašom tanieri.

Necítite sa dobre? Možno je príčina vašich problémov skrytá v stravovaní.

Radí diétológ Sam Fujera:

Rizikové potraviny

Patria k najobľúbenejším, no zároveň dokážu na vašom zdravotnom stave napáchať najviac škody.

Údeniny – majú vysoký obsah rakovinotvorných látok. Väčšinou sa vyrábajú zo živočíšneho „odpadu“ – teda z toho, čo sa už na iné spracovanie nehodí.

Topené syry – ich zvyškové látky sú zodpovedné za to, že bunky vo vašom organizme nie sú schopné rásť a regenerovať sa. Inými slovami – ovplyvňujú vaše predčasné starnutie.

Šišky a sladké francúzske pečivo – podľa diétológa oslabujú obličky a močový mechúr, podporujú alergie a astmu.

Sladené nápoje – to, či je v nich bežný cukor alebo náhradné sladilo, nie je dôležité, oba typy negatívne ovplyvňujú imunitný systém.

Rastlinné margaríny – sú jedny z najdiskutabilnejších potravín. Výrobný postup z nich síce robí voňavé a ľahko roztierateľné produkty, ale s prírodnou potravinou nemajú nič spoločné. Organizmus ich podľa Fujeru nedokáže využiť, preto ich ukladá okolo vnútorných orgánov. Nastáva ich prehrievanie a po rokoch degenerácia.

Tieto sú zdravé!

Existujú potraviny, ktoré dokážu výrazne pozitívne ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu života. Stačí ich zaradiť do jedálneho lístka bez toho, aby ste museli držať nejakú špeciálnu diétu.

Pšeničné otruby – skvelý zdroj vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Majú protirakovinové účinky na celý tráviaci trakt v rámci prevencie a čiastočne aj počas liečby. Pridávajte 2 až 3 lyžice denne do každého jedla, napríklad do polievok, omáčok či do cesta na koláč.

Ovsené vločky – sú plnohodnotné a zároveň nízkokalorické. Pôsobia proti rakovine, chránia pečeň a žlčník pred poškodením. Zalejte ich vriacou vodou a oslaďte hrozienkami, jedzte trikrát týždenne. Nepridávajte med ani mlieko, inak nebudú mať taký účinok.

Krúpy č. 10, veľké – omladzujú pokožku, uberú vám roky, pomáhajú regenerovať lymfatický systém, ale len pri pravidelnej konzumácii 2- až 3-krát do týždňa. Uvarené ich môžete použiť ako prílohu k mäsu, dá sa z nich urobiť aj jedlo podobné rizotu. Pridajte ich do polievky namiesto cestovín.

Sušené pšeničné klíčky – regenerujú bunky a vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B pomáhajú stabilizovať psychiku a zlepšovať náladu. Denne by ste mali zjesť dve lyžice, buď samostatne, alebo ich zapite teplou vodou.

Listová a koreňová zelenina – dennou konzumáciou hlavne varenej zeleniny si podľa Sama Fujeru môžete doslova zachrániť život. Všetky bunky v tele po nej prahnú, kam sa takto upravená zelenina dostane, tam lieči. Zaberá na väčšinu nádorových ochorení, čistí cievy, chráni a posilňuje srdcový sval. Nesmiete ju však pripravovať so žiadnym tukom, s olejom ani cukrom.

SUPER potraviny

Tieto suroviny pôsobia na genetickej úrovni a v tele vraj dokážu doslova zázraky.

Zelený hrach – varený so zeleninou v polievke alebo pripravený ako pyré nabudí imunitný systém k plnej sile a ochrane.

Čučoriedky – nenápadné lesné plody, ale s maximálnymi antioxidačnými účinkami. Zastavujú rast niektorých druhov rakoviny a pôsobia ako elixír mladosti.

Skorocel – divoká bylinka so silnými čistiacimi účinkami. Zlepšuje kvalitu krvi a tým pôsobí v celom organizme. Najlepší efekt má vtedy, ak pár lístkov skorocelu rozmixujete v litri vody a budete popíjať priebežne počas dňa.

Kurkuma – jedna z najvyhľadávanejších korenín, ktorá pôsobí proti všetkým druhom rakoviny. Aktivuje gény, ktoré zastavujú génové mutácie. Používajte ju trikrát týždenne do jedla.

Káva – nie však rozpustná. Niekoľko šálok denne je ochranou pred Alzheimerovou chorobou a aj v jej priebehu dokáže zlepšiť stav až o 40 percent. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém.

Zdravie máte vo svojich rukách

Sam Fujera (44) je český dietológ a hĺbkový psychológ, ktorý sa už 20 rokov zaoberá výskumom a vývojom techník na pozitívnu zmenu osobnosti, zvládnutie zlozvykov a prežívanie šťastnejšej reality. Venuje sa dokonca prepojeniu kvantovej fyziky s bežným ľudským životom. Tvrdí: „Zákonitosti kvantového sveta prekvapivo platia aj v ľudskom živote.“

Zaoberá sa epigenetikou a nutrigenomikou, ktoré odkrývajú vzťahy medzi potravinami a zdravotným i psychickým stavom človeka.

„Svoj život a zdravie máte vo svojich rukách viac, ako si myslíte,“ hovorí Sam. Pracuje s informáciami, ktoré sú maximálne päť rokov staré. Vysvetľuje: „Kým sa niektoré zásadné zistenia dostanú klasickou cestou do lekárskej praxe, trvá to dlhé roky. Ja ich poznám už dnes.“


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Ohrozujú vás parazity? Prejavy sú nenápadné. Odčervujte sa!

Poviete si, že vás sa to netýka, lebo úzkostlivo dbáte na hygienu. Ale čo...
 

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.