Tip redakcii
 

Býva vám po jedle ťažko? Môžu za to tieto potraviny!

Necítite sa dobre? Možno je príčina vašich problémov skrytá v stravovaní.

03. októbra 2012, 14:00
Sladké pečivo by sa nemalo objavovať často na vašom tanieri.

Sladké pečivo by sa nemalo objavovať často na vašom tanieri.

Autor: Shutterstock

Radí diétológ Sam Fujera:

Rizikové potraviny

Patria k najobľúbenejším, no zároveň dokážu na vašom zdravotnom stave napáchať najviac škody.

Údeniny – majú vysoký obsah rakovinotvorných látok. Väčšinou sa vyrábajú zo živočíšneho „odpadu“ – teda z toho, čo sa už na iné spracovanie nehodí.

Topené syry – ich zvyškové látky sú zodpovedné za to, že bunky vo vašom organizme nie sú schopné rásť a regenerovať sa. Inými slovami – ovplyvňujú vaše predčasné starnutie.

Šišky a sladké francúzske pečivo – podľa diétológa oslabujú obličky a močový mechúr, podporujú alergie a astmu.

Sladené nápoje – to, či je v nich bežný cukor alebo náhradné sladilo, nie je dôležité, oba typy negatívne ovplyvňujú imunitný systém.

Rastlinné margaríny – sú jedny z najdiskutabilnejších potravín. Výrobný postup z nich síce robí voňavé a ľahko roztierateľné produkty, ale s prírodnou potravinou nemajú nič spoločné. Organizmus ich podľa Fujeru nedokáže využiť, preto ich ukladá okolo vnútorných orgánov. Nastáva ich prehrievanie a po rokoch degenerácia.

Tieto sú zdravé!

Existujú potraviny, ktoré dokážu výrazne pozitívne ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu života. Stačí ich zaradiť do jedálneho lístka bez toho, aby ste museli držať nejakú špeciálnu diétu.

Pšeničné otruby – skvelý zdroj vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Majú protirakovinové účinky na celý tráviaci trakt v rámci prevencie a čiastočne aj počas liečby. Pridávajte 2 až 3 lyžice denne do každého jedla, napríklad do polievok, omáčok či do cesta na koláč.

Ovsené vločky – sú plnohodnotné a zároveň nízkokalorické. Pôsobia proti rakovine, chránia pečeň a žlčník pred poškodením. Zalejte ich vriacou vodou a oslaďte hrozienkami, jedzte trikrát týždenne. Nepridávajte med ani mlieko, inak nebudú mať taký účinok.

Krúpy č. 10, veľké – omladzujú pokožku, uberú vám roky, pomáhajú regenerovať lymfatický systém, ale len pri pravidelnej konzumácii 2- až 3-krát do týždňa. Uvarené ich môžete použiť ako prílohu k mäsu, dá sa z nich urobiť aj jedlo podobné rizotu. Pridajte ich do polievky namiesto cestovín.

Sušené pšeničné klíčky – regenerujú bunky a vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B pomáhajú stabilizovať psychiku a zlepšovať náladu. Denne by ste mali zjesť dve lyžice, buď samostatne, alebo ich zapite teplou vodou.

Listová a koreňová zelenina – dennou konzumáciou hlavne varenej zeleniny si podľa Sama Fujeru môžete doslova zachrániť život. Všetky bunky v tele po nej prahnú, kam sa takto upravená zelenina dostane, tam lieči. Zaberá na väčšinu nádorových ochorení, čistí cievy, chráni a posilňuje srdcový sval. Nesmiete ju však pripravovať so žiadnym tukom, s olejom ani cukrom.

SUPER potraviny

Tieto suroviny pôsobia na genetickej úrovni a v tele vraj dokážu doslova zázraky.

Zelený hrach – varený so zeleninou v polievke alebo pripravený ako pyré nabudí imunitný systém k plnej sile a ochrane.

Čučoriedky – nenápadné lesné plody, ale s maximálnymi antioxidačnými účinkami. Zastavujú rast niektorých druhov rakoviny a pôsobia ako elixír mladosti.

Skorocel – divoká bylinka so silnými čistiacimi účinkami. Zlepšuje kvalitu krvi a tým pôsobí v celom organizme. Najlepší efekt má vtedy, ak pár lístkov skorocelu rozmixujete v litri vody a budete popíjať priebežne počas dňa.

Kurkuma – jedna z najvyhľadávanejších korenín, ktorá pôsobí proti všetkým druhom rakoviny. Aktivuje gény, ktoré zastavujú génové mutácie. Používajte ju trikrát týždenne do jedla.

Káva – nie však rozpustná. Niekoľko šálok denne je ochranou pred Alzheimerovou chorobou a aj v jej priebehu dokáže zlepšiť stav až o 40 percent. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém.

Zdravie máte vo svojich rukách

Sam Fujera (44) je český dietológ a hĺbkový psychológ, ktorý sa už 20 rokov zaoberá výskumom a vývojom techník na pozitívnu zmenu osobnosti, zvládnutie zlozvykov a prežívanie šťastnejšej reality. Venuje sa dokonca prepojeniu kvantovej fyziky s bežným ľudským životom. Tvrdí: „Zákonitosti kvantového sveta prekvapivo platia aj v ľudskom živote.“

Zaoberá sa epigenetikou a nutrigenomikou, ktoré odkrývajú vzťahy medzi potravinami a zdravotným i psychickým stavom človeka.

„Svoj život a zdravie máte vo svojich rukách viac, ako si myslíte,“ hovorí Sam. Pracuje s informáciami, ktoré sú maximálne päť rokov staré. Vysvetľuje: „Kým sa niektoré zásadné zistenia dostanú klasickou cestou do lekárskej praxe, trvá to dlhé roky. Ja ich poznám už dnes.“

Autor: Báječná žena/ Alena Jurisová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.