Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Býva vám po jedle ťažko? Môžu za to tieto potraviny!

Zdroj: Báječná žena/ Alena Jurisová 03. októbra 2012, 14:00
Foto: Shutterstock Sladké pečivo by sa nemalo objavovať často na vašom tanieri.

Necítite sa dobre? Možno je príčina vašich problémov skrytá v stravovaní.

Radí diétológ Sam Fujera:

Rizikové potraviny

Patria k najobľúbenejším, no zároveň dokážu na vašom zdravotnom stave napáchať najviac škody.

Údeniny – majú vysoký obsah rakovinotvorných látok. Väčšinou sa vyrábajú zo živočíšneho „odpadu“ – teda z toho, čo sa už na iné spracovanie nehodí.

Topené syry – ich zvyškové látky sú zodpovedné za to, že bunky vo vašom organizme nie sú schopné rásť a regenerovať sa. Inými slovami – ovplyvňujú vaše predčasné starnutie.

Šišky a sladké francúzske pečivo – podľa diétológa oslabujú obličky a močový mechúr, podporujú alergie a astmu.

Sladené nápoje – to, či je v nich bežný cukor alebo náhradné sladilo, nie je dôležité, oba typy negatívne ovplyvňujú imunitný systém.

Rastlinné margaríny – sú jedny z najdiskutabilnejších potravín. Výrobný postup z nich síce robí voňavé a ľahko roztierateľné produkty, ale s prírodnou potravinou nemajú nič spoločné. Organizmus ich podľa Fujeru nedokáže využiť, preto ich ukladá okolo vnútorných orgánov. Nastáva ich prehrievanie a po rokoch degenerácia.

Tieto sú zdravé!

Existujú potraviny, ktoré dokážu výrazne pozitívne ovplyvniť vaše zdravie a kvalitu života. Stačí ich zaradiť do jedálneho lístka bez toho, aby ste museli držať nejakú špeciálnu diétu.

Pšeničné otruby – skvelý zdroj vlákniny, minerálov a stopových prvkov. Majú protirakovinové účinky na celý tráviaci trakt v rámci prevencie a čiastočne aj počas liečby. Pridávajte 2 až 3 lyžice denne do každého jedla, napríklad do polievok, omáčok či do cesta na koláč.

Ovsené vločky – sú plnohodnotné a zároveň nízkokalorické. Pôsobia proti rakovine, chránia pečeň a žlčník pred poškodením. Zalejte ich vriacou vodou a oslaďte hrozienkami, jedzte trikrát týždenne. Nepridávajte med ani mlieko, inak nebudú mať taký účinok.

Krúpy č. 10, veľké – omladzujú pokožku, uberú vám roky, pomáhajú regenerovať lymfatický systém, ale len pri pravidelnej konzumácii 2- až 3-krát do týždňa. Uvarené ich môžete použiť ako prílohu k mäsu, dá sa z nich urobiť aj jedlo podobné rizotu. Pridajte ich do polievky namiesto cestovín.

Sušené pšeničné klíčky – regenerujú bunky a vďaka vysokému obsahu vitamínov skupiny B pomáhajú stabilizovať psychiku a zlepšovať náladu. Denne by ste mali zjesť dve lyžice, buď samostatne, alebo ich zapite teplou vodou.

Listová a koreňová zelenina – dennou konzumáciou hlavne varenej zeleniny si podľa Sama Fujeru môžete doslova zachrániť život. Všetky bunky v tele po nej prahnú, kam sa takto upravená zelenina dostane, tam lieči. Zaberá na väčšinu nádorových ochorení, čistí cievy, chráni a posilňuje srdcový sval. Nesmiete ju však pripravovať so žiadnym tukom, s olejom ani cukrom.

SUPER potraviny

Tieto suroviny pôsobia na genetickej úrovni a v tele vraj dokážu doslova zázraky.

Zelený hrach – varený so zeleninou v polievke alebo pripravený ako pyré nabudí imunitný systém k plnej sile a ochrane.

Čučoriedky – nenápadné lesné plody, ale s maximálnymi antioxidačnými účinkami. Zastavujú rast niektorých druhov rakoviny a pôsobia ako elixír mladosti.

Skorocel – divoká bylinka so silnými čistiacimi účinkami. Zlepšuje kvalitu krvi a tým pôsobí v celom organizme. Najlepší efekt má vtedy, ak pár lístkov skorocelu rozmixujete v litri vody a budete popíjať priebežne počas dňa.

Kurkuma – jedna z najvyhľadávanejších korenín, ktorá pôsobí proti všetkým druhom rakoviny. Aktivuje gény, ktoré zastavujú génové mutácie. Používajte ju trikrát týždenne do jedla.

Káva – nie však rozpustná. Niekoľko šálok denne je ochranou pred Alzheimerovou chorobou a aj v jej priebehu dokáže zlepšiť stav až o 40 percent. Pozitívne vplýva na centrálny nervový systém.

Zdravie máte vo svojich rukách

Sam Fujera (44) je český dietológ a hĺbkový psychológ, ktorý sa už 20 rokov zaoberá výskumom a vývojom techník na pozitívnu zmenu osobnosti, zvládnutie zlozvykov a prežívanie šťastnejšej reality. Venuje sa dokonca prepojeniu kvantovej fyziky s bežným ľudským životom. Tvrdí: „Zákonitosti kvantového sveta prekvapivo platia aj v ľudskom živote.“

Zaoberá sa epigenetikou a nutrigenomikou, ktoré odkrývajú vzťahy medzi potravinami a zdravotným i psychickým stavom človeka.

„Svoj život a zdravie máte vo svojich rukách viac, ako si myslíte,“ hovorí Sam. Pracuje s informáciami, ktoré sú maximálne päť rokov staré. Vysvetľuje: „Kým sa niektoré zásadné zistenia dostanú klasickou cestou do lekárskej praxe, trvá to dlhé roky. Ja ich poznám už dnes.“



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.