Tip redakcii
 

Čokoláda je doping pre mozog, nervy, srdce aj svaly

Ani vy neviete odolať najžiadanejšej sladkosti na svete? Pokojne si dajte dve-tri malé kocky horkej.

30. októbra 2013, 08:00
Čokoláda prospieva vášmu srdcu aj mozgu

Čokoláda prospieva vášmu srdcu aj mozgu

Autor: profimedia.sk

Prečo ženy milujú čokoládu? Podľa jedného amerického prieskumu až 97 percent žien občas dostane neodolateľnú chuť na niečo sladké, z nich viac ako polovica siahne po čokoláde.

Inštinkt neklame

Závislosť od čokolády sa doteraz nepodarilo jednoznačne vysvetliť. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že ide o kombináciu biologických, chemických a psychologických faktorov. Chuť na čokoládu môže prichádzať inštinktívne, pretože obsahuje množstvo látok, ktoré majú stimulačný účinok na nervový systém. Glukóza obsiahnutá v čokoláde podporuje tvorbu upokojujúcich endorfínov, fenyletamín zmierňuje pocity úzkosti a strachu a jeho potreba stúpa pri psychickom napätí, pri vyčerpanosti a pred menštruáciou.

V čokoláde sa nachádza aj tryptofán, základná látka na tvorbu hormónu šťastia sérotonínu. Tento hormón hrá veľmi dôležitú úlohu pri tom, ako sa cítime. Najmä ženy pri nízkej hladine sérotonínu vo zvýšenej miere pociťujú bolesť, stres, úzkosť a depresiu. Kúsok čokolády podporí tvorbu tohto hormónu a okamžite zlepší náladu.

Superpotravina

V kakau, ktoré je základnou zložkou čokolády, bolo doteraz objavených vyše 300 chemických látok, mnohé z nich majú veľmi priaznivý účinok na ľudský organizmus. Kakao obsahuje vitamíny A, B a C a množstvo minerálov, najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, mangán, selén a železo. Nachádza sa v ňom aj veľké množstvo povzbudzujúcich alkaloidov teobromínu a kofeínu, ktoré stimulujú nervový systém, rozširujú cievy a uvoľňujú svaly.

V rozumnom množstve dokonca pomáha znižovať krvný tlak. Podľa viacerých vedeckých štúdií je kakao údajne najbohatšou plodinou na antioxidanty. V kakau vyrábanom zo surových, nepražených bôbov, sa nachádza asi 10 percent flavonoidov, čo je trikrát viac ako v zelenom čaji. V bežne predávanom kakaovom prášku je obsah antioxidantov približne dvadsaťkrát nižší.

Milujte horkú

Pri výbere čokolády by ste mali uprednostniť takú, ktorá má vysoký obsah kakaa. Kúsok horkej 70-percentnej čokolády vám zlepší náladu a pomáha aj pri bolestiach hlavy. Keď ju budete jesť pravidelne a v rozumnom množstve, využijete aj jej antioxidačné vlastnosti. Látky obsiahnuté v kakau pomáhajú neutralizovať voľné radikály, znižujú tvorbu krvných zrazenín a oxidáciu zlého cholesterolu, zlepšujú vstrebávanie vitamínov a minerálov.

Americkí vedci zistili, že čokoláda s 80-percentným podielom kakaa znižuje riziko rakoviny kože a spomaľuje starnutie. Aby ste však z tejto pochúťky nepriberali, podľa odborníkov smiete denne zjesť najviac 20 gramov horkej čokolády. Hodnotnou zložkou sú aj lieskové orechy, mandle, vlašské orechy a hrozienka.

Stavte na kvalitu

Ak máte rady ochutené čokolády, nedajte sa pomýliť názvami. Ak v názve nie je slovo čokoláda, ale nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, delikatesa, potešenie či pohladenie, nie je to čokoláda. Poznáte to aj podľa obsahu kakaovej sušiny, ktorá sa uvádza v percentách. Čím je vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. V lacnejších čokoládach sa kvalitné kakaové maslo často nahrádza stuženými rastlinnými tukmi a keď sú navyše plnené presladenými náplňami, nielenže neprospievajú zdraviu, ale skôr naopak.

Viete, že…

  • kakaovník pravý je vždyzelený strom a pochádza z údolia Amazonky, odkiaľ sa dostal do Mexika?
  • semená merajú na dĺžku 10 až 20 cm, na šírku 5 až 10 cm, najprv sú zelené, potom žlté a po dozretí hnedé?
  • na 1 kilogram suchých bôbov treba nazbierať až 30 kíl čerstvých plodov?
  • semená kakaovníka sa používali už v predkolumbovskej Amerike ako platidlo aj na prípravu „božského nápoja“?
  • v Európe začal čokoládový nápoj variť taliansky cestovateľ Carletti vo Florencii v 16. storočí?

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Základnou surovinou na výrobu kakaa a čokolády sú fermentované a sušené semená kakaovníka. Kakaové bôby sú cenné pre vysoký obsah horčíka, železa a veľké množstvo antioxidantov, preto sa kvalitná čokoláda považuje za zdraviu prospešnú pochutinu.
  • Ochranné účinky na organizmus má iba horká čokoláda, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaovej sušiny. Výbornou voľbou je, ak je obohatená o orechy či o sušené ovocie. Absolútnym tabu by mali byť rôzne tukové náplne bohaté na nekvalitné a stužené tuky či na repný cukor. 
  • Hoci účinky konzumácie kvalitnej horkej čokolády sú pre náš organizmus veľmi prospešné, treba myslieť aj na jej vysokú energetickú hodnotu. Oproti ostatným sladkostiam má však výhodu v tom, že má nízky glykemický index.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.