Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Čokoláda je doping pre mozog, nervy, srdce aj svaly

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 30. októbra 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Čokoláda prospieva vášmu srdcu aj mozgu

Ani vy neviete odolať najžiadanejšej sladkosti na svete? Pokojne si dajte dve-tri malé kocky horkej.

Prečo ženy milujú čokoládu? Podľa jedného amerického prieskumu až 97 percent žien občas dostane neodolateľnú chuť na niečo sladké, z nich viac ako polovica siahne po čokoláde.

Inštinkt neklame

Závislosť od čokolády sa doteraz nepodarilo jednoznačne vysvetliť. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že ide o kombináciu biologických, chemických a psychologických faktorov. Chuť na čokoládu môže prichádzať inštinktívne, pretože obsahuje množstvo látok, ktoré majú stimulačný účinok na nervový systém. Glukóza obsiahnutá v čokoláde podporuje tvorbu upokojujúcich endorfínov, fenyletamín zmierňuje pocity úzkosti a strachu a jeho potreba stúpa pri psychickom napätí, pri vyčerpanosti a pred menštruáciou.

V čokoláde sa nachádza aj tryptofán, základná látka na tvorbu hormónu šťastia sérotonínu. Tento hormón hrá veľmi dôležitú úlohu pri tom, ako sa cítime. Najmä ženy pri nízkej hladine sérotonínu vo zvýšenej miere pociťujú bolesť, stres, úzkosť a depresiu. Kúsok čokolády podporí tvorbu tohto hormónu a okamžite zlepší náladu.

Superpotravina

V kakau, ktoré je základnou zložkou čokolády, bolo doteraz objavených vyše 300 chemických látok, mnohé z nich majú veľmi priaznivý účinok na ľudský organizmus. Kakao obsahuje vitamíny A, B a C a množstvo minerálov, najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, mangán, selén a železo. Nachádza sa v ňom aj veľké množstvo povzbudzujúcich alkaloidov teobromínu a kofeínu, ktoré stimulujú nervový systém, rozširujú cievy a uvoľňujú svaly.

V rozumnom množstve dokonca pomáha znižovať krvný tlak. Podľa viacerých vedeckých štúdií je kakao údajne najbohatšou plodinou na antioxidanty. V kakau vyrábanom zo surových, nepražených bôbov, sa nachádza asi 10 percent flavonoidov, čo je trikrát viac ako v zelenom čaji. V bežne predávanom kakaovom prášku je obsah antioxidantov približne dvadsaťkrát nižší.

Milujte horkú

Pri výbere čokolády by ste mali uprednostniť takú, ktorá má vysoký obsah kakaa. Kúsok horkej 70-percentnej čokolády vám zlepší náladu a pomáha aj pri bolestiach hlavy. Keď ju budete jesť pravidelne a v rozumnom množstve, využijete aj jej antioxidačné vlastnosti. Látky obsiahnuté v kakau pomáhajú neutralizovať voľné radikály, znižujú tvorbu krvných zrazenín a oxidáciu zlého cholesterolu, zlepšujú vstrebávanie vitamínov a minerálov.

Americkí vedci zistili, že čokoláda s 80-percentným podielom kakaa znižuje riziko rakoviny kože a spomaľuje starnutie. Aby ste však z tejto pochúťky nepriberali, podľa odborníkov smiete denne zjesť najviac 20 gramov horkej čokolády. Hodnotnou zložkou sú aj lieskové orechy, mandle, vlašské orechy a hrozienka.

Stavte na kvalitu

Ak máte rady ochutené čokolády, nedajte sa pomýliť názvami. Ak v názve nie je slovo čokoláda, ale nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, delikatesa, potešenie či pohladenie, nie je to čokoláda. Poznáte to aj podľa obsahu kakaovej sušiny, ktorá sa uvádza v percentách. Čím je vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. V lacnejších čokoládach sa kvalitné kakaové maslo často nahrádza stuženými rastlinnými tukmi a keď sú navyše plnené presladenými náplňami, nielenže neprospievajú zdraviu, ale skôr naopak.

Viete, že…

  • kakaovník pravý je vždyzelený strom a pochádza z údolia Amazonky, odkiaľ sa dostal do Mexika?
  • semená merajú na dĺžku 10 až 20 cm, na šírku 5 až 10 cm, najprv sú zelené, potom žlté a po dozretí hnedé?
  • na 1 kilogram suchých bôbov treba nazbierať až 30 kíl čerstvých plodov?
  • semená kakaovníka sa používali už v predkolumbovskej Amerike ako platidlo aj na prípravu „božského nápoja“?
  • v Európe začal čokoládový nápoj variť taliansky cestovateľ Carletti vo Florencii v 16. storočí?

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Základnou surovinou na výrobu kakaa a čokolády sú fermentované a sušené semená kakaovníka. Kakaové bôby sú cenné pre vysoký obsah horčíka, železa a veľké množstvo antioxidantov, preto sa kvalitná čokoláda považuje za zdraviu prospešnú pochutinu.
  • Ochranné účinky na organizmus má iba horká čokoláda, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaovej sušiny. Výbornou voľbou je, ak je obohatená o orechy či o sušené ovocie. Absolútnym tabu by mali byť rôzne tukové náplne bohaté na nekvalitné a stužené tuky či na repný cukor. 
  • Hoci účinky konzumácie kvalitnej horkej čokolády sú pre náš organizmus veľmi prospešné, treba myslieť aj na jej vysokú energetickú hodnotu. Oproti ostatným sladkostiam má však výhodu v tom, že má nízky glykemický index.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.