Tip redakcii
 

Čokoláda je doping pre mozog, nervy, srdce aj svaly

Ani vy neviete odolať najžiadanejšej sladkosti na svete? Pokojne si dajte dve-tri malé kocky horkej.

30. októbra 2013, 08:00
Čokoláda prospieva vášmu srdcu aj mozgu

Čokoláda prospieva vášmu srdcu aj mozgu

Autor: profimedia.sk

Prečo ženy milujú čokoládu? Podľa jedného amerického prieskumu až 97 percent žien občas dostane neodolateľnú chuť na niečo sladké, z nich viac ako polovica siahne po čokoláde.

Inštinkt neklame

Závislosť od čokolády sa doteraz nepodarilo jednoznačne vysvetliť. Odborníci sa prikláňajú k názoru, že ide o kombináciu biologických, chemických a psychologických faktorov. Chuť na čokoládu môže prichádzať inštinktívne, pretože obsahuje množstvo látok, ktoré majú stimulačný účinok na nervový systém. Glukóza obsiahnutá v čokoláde podporuje tvorbu upokojujúcich endorfínov, fenyletamín zmierňuje pocity úzkosti a strachu a jeho potreba stúpa pri psychickom napätí, pri vyčerpanosti a pred menštruáciou.

V čokoláde sa nachádza aj tryptofán, základná látka na tvorbu hormónu šťastia sérotonínu. Tento hormón hrá veľmi dôležitú úlohu pri tom, ako sa cítime. Najmä ženy pri nízkej hladine sérotonínu vo zvýšenej miere pociťujú bolesť, stres, úzkosť a depresiu. Kúsok čokolády podporí tvorbu tohto hormónu a okamžite zlepší náladu.

Superpotravina

V kakau, ktoré je základnou zložkou čokolády, bolo doteraz objavených vyše 300 chemických látok, mnohé z nich majú veľmi priaznivý účinok na ľudský organizmus. Kakao obsahuje vitamíny A, B a C a množstvo minerálov, najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, mangán, selén a železo. Nachádza sa v ňom aj veľké množstvo povzbudzujúcich alkaloidov teobromínu a kofeínu, ktoré stimulujú nervový systém, rozširujú cievy a uvoľňujú svaly.

V rozumnom množstve dokonca pomáha znižovať krvný tlak. Podľa viacerých vedeckých štúdií je kakao údajne najbohatšou plodinou na antioxidanty. V kakau vyrábanom zo surových, nepražených bôbov, sa nachádza asi 10 percent flavonoidov, čo je trikrát viac ako v zelenom čaji. V bežne predávanom kakaovom prášku je obsah antioxidantov približne dvadsaťkrát nižší.

Milujte horkú

Pri výbere čokolády by ste mali uprednostniť takú, ktorá má vysoký obsah kakaa. Kúsok horkej 70-percentnej čokolády vám zlepší náladu a pomáha aj pri bolestiach hlavy. Keď ju budete jesť pravidelne a v rozumnom množstve, využijete aj jej antioxidačné vlastnosti. Látky obsiahnuté v kakau pomáhajú neutralizovať voľné radikály, znižujú tvorbu krvných zrazenín a oxidáciu zlého cholesterolu, zlepšujú vstrebávanie vitamínov a minerálov.

Americkí vedci zistili, že čokoláda s 80-percentným podielom kakaa znižuje riziko rakoviny kože a spomaľuje starnutie. Aby ste však z tejto pochúťky nepriberali, podľa odborníkov smiete denne zjesť najviac 20 gramov horkej čokolády. Hodnotnou zložkou sú aj lieskové orechy, mandle, vlašské orechy a hrozienka.

Stavte na kvalitu

Ak máte rady ochutené čokolády, nedajte sa pomýliť názvami. Ak v názve nie je slovo čokoláda, ale nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, delikatesa, potešenie či pohladenie, nie je to čokoláda. Poznáte to aj podľa obsahu kakaovej sušiny, ktorá sa uvádza v percentách. Čím je vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. V lacnejších čokoládach sa kvalitné kakaové maslo často nahrádza stuženými rastlinnými tukmi a keď sú navyše plnené presladenými náplňami, nielenže neprospievajú zdraviu, ale skôr naopak.

Viete, že…

  • kakaovník pravý je vždyzelený strom a pochádza z údolia Amazonky, odkiaľ sa dostal do Mexika?
  • semená merajú na dĺžku 10 až 20 cm, na šírku 5 až 10 cm, najprv sú zelené, potom žlté a po dozretí hnedé?
  • na 1 kilogram suchých bôbov treba nazbierať až 30 kíl čerstvých plodov?
  • semená kakaovníka sa používali už v predkolumbovskej Amerike ako platidlo aj na prípravu „božského nápoja“?
  • v Európe začal čokoládový nápoj variť taliansky cestovateľ Carletti vo Florencii v 16. storočí?

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Základnou surovinou na výrobu kakaa a čokolády sú fermentované a sušené semená kakaovníka. Kakaové bôby sú cenné pre vysoký obsah horčíka, železa a veľké množstvo antioxidantov, preto sa kvalitná čokoláda považuje za zdraviu prospešnú pochutinu.
  • Ochranné účinky na organizmus má iba horká čokoláda, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaovej sušiny. Výbornou voľbou je, ak je obohatená o orechy či o sušené ovocie. Absolútnym tabu by mali byť rôzne tukové náplne bohaté na nekvalitné a stužené tuky či na repný cukor. 
  • Hoci účinky konzumácie kvalitnej horkej čokolády sú pre náš organizmus veľmi prospešné, treba myslieť aj na jej vysokú energetickú hodnotu. Oproti ostatným sladkostiam má však výhodu v tom, že má nízky glykemický index.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Výherkyne súťaže: Naše čitateľky sú s nami odhodlané chudnúť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (56) vyhrali...
 

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.