Tip redakcii
 

Dajte zbohom čokoláde: S našimi radami to zvládnete

Neviete si odoprieť sladkosti? Môžu za to emócie, hormóny a nepravidelné stravovanie.

26. júla 2013, 07:00
Zažeňte chuť na čokoládu

Zažeňte chuť na čokoládu

Autor: profimedia.sk

Mozog sa mýli

Máte chuť na jahody a zaženiete ju jahodovou čokoládou alebo si namiesto banána dáte banánový puding? Máte vždy poruke tyčinky, keksíky či cukríky? Dajte si pozor na narušené základné regulačné systémy tela. „Patrí k nim chuť na potraviny a odpor k nim. Mnohým tieto systémy nefungujú, pretože jedávajú potraviny, v ktorých je veľa ochucovadiel, aromatických látok a namiesto pravého ovocia alebo zeleniny sa uspokoja s náhradami,“ hovorí nutričná poradkyňa Katarína Grich.

„Ak máte chuť na jahody, organizmus si pýta živiny – železo, mangán, meď. No ak namiesto nich radšej zjete jahodovú čokoládu, niekde je chyba, mozog vysiela zlý signál. Časom sa to prejaví nielen na metabolizme, ale aj vo forme určitej závislosti.“

Zajedáte strach?

Za pojedanie sladkostí môžu aj hormóny. „Chyba je, ak jedávate hocikedy, nielen vtedy, keď ste hladní. S jedlom sa spájajú rôzne pocity, napríklad uspokojenie, alebo sa ním odmeníte po stresujúcej situácii. Výskumy ukázali, že v hrubom čreve sa nachádza viac hormónu šťastia sérotonínu ako v iných orgánoch a celý tráviaci trakt sa výrazne podieľa na tvorbe látok, ktoré sú späté s emóciami. Zasahujú do spracovania stravy, a preto môžete nepríjemné pocity ako nervozitu, strach, osamelosť umlčať jedlom. V prípade chuti na sladké môže hrať úlohu aj potreba zažitá z detstva – odmeniť sa,“ dodáva Katarína Grich.

Na hlad zabudnete

Chuť na sladké sa ohlási po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom. Je to preto, lebo inzulín spracuje v krvi cukor a jeho hladina rýchlo klesne. Ak si „pomôžete“ čokoládou, trochu ju síce skorigujete, ale hladina inzulínu sa opäť zvýši. „To spúšťa kaskádu reakcií, výsledkom je zvýšený pocit hladu a chuti najmä na sladké jedlá,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Pomôže disciplína, teda nejesť hocikedy hocičo, ale snažiť sa jedávať každý deň približne v rovnakom čase. „Dôležitý je i pomer živín, ak budete mať dostatok jedál s kvalitnými tukmi a bielkovinami, hladinu inzulínu to ovplyvní priaznivo. Nebudete mať hlad a už vôbec nie chuť na sladkosti,“ uzatvára Katarína Grich.

Takto sa zbavíte sladkostí

  • Znížte príjem sacharidov a jedávajte viac prirodzených tukov a bielkovín. 
  • Ovocie jedzte iba k hlavnému jedlu alebo po ňom, nie pred ním.
  • Jedávajte viac horkých potravín – kel, rukolu, čakanku, artičoky.
  • Pite viac vody, minimálne množstvo je 30 miligramov na kilogram hmotnosti.
  • Vyhýbajte sa potravinám s veľkým množstvom prídavných látok. 
  • Rozlišujte, čo je hlad a čo zvyk.
  • Pravidelne raňajkujte.

Prvá pomoc: Pri veľkom návale chuti na sladké si nakvapkajte pod jazyk extrakt z horkých rastlín alebo žujte kávové zrnko.

Autor: Báječná žena
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.