Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Dajte zbohom čokoláde: S našimi radami to zvládnete

Zdroj: Báječná žena 26. júla 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Zažeňte chuť na čokoládu

Neviete si odoprieť sladkosti? Môžu za to emócie, hormóny a nepravidelné stravovanie.

Mozog sa mýli

Máte chuť na jahody a zaženiete ju jahodovou čokoládou alebo si namiesto banána dáte banánový puding? Máte vždy poruke tyčinky, keksíky či cukríky? Dajte si pozor na narušené základné regulačné systémy tela. „Patrí k nim chuť na potraviny a odpor k nim. Mnohým tieto systémy nefungujú, pretože jedávajú potraviny, v ktorých je veľa ochucovadiel, aromatických látok a namiesto pravého ovocia alebo zeleniny sa uspokoja s náhradami,“ hovorí nutričná poradkyňa Katarína Grich.

„Ak máte chuť na jahody, organizmus si pýta živiny – železo, mangán, meď. No ak namiesto nich radšej zjete jahodovú čokoládu, niekde je chyba, mozog vysiela zlý signál. Časom sa to prejaví nielen na metabolizme, ale aj vo forme určitej závislosti.“

Zajedáte strach?

Za pojedanie sladkostí môžu aj hormóny. „Chyba je, ak jedávate hocikedy, nielen vtedy, keď ste hladní. S jedlom sa spájajú rôzne pocity, napríklad uspokojenie, alebo sa ním odmeníte po stresujúcej situácii. Výskumy ukázali, že v hrubom čreve sa nachádza viac hormónu šťastia sérotonínu ako v iných orgánoch a celý tráviaci trakt sa výrazne podieľa na tvorbe látok, ktoré sú späté s emóciami. Zasahujú do spracovania stravy, a preto môžete nepríjemné pocity ako nervozitu, strach, osamelosť umlčať jedlom. V prípade chuti na sladké môže hrať úlohu aj potreba zažitá z detstva – odmeniť sa,“ dodáva Katarína Grich.

Na hlad zabudnete

Chuť na sladké sa ohlási po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom. Je to preto, lebo inzulín spracuje v krvi cukor a jeho hladina rýchlo klesne. Ak si „pomôžete“ čokoládou, trochu ju síce skorigujete, ale hladina inzulínu sa opäť zvýši. „To spúšťa kaskádu reakcií, výsledkom je zvýšený pocit hladu a chuti najmä na sladké jedlá,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Pomôže disciplína, teda nejesť hocikedy hocičo, ale snažiť sa jedávať každý deň približne v rovnakom čase. „Dôležitý je i pomer živín, ak budete mať dostatok jedál s kvalitnými tukmi a bielkovinami, hladinu inzulínu to ovplyvní priaznivo. Nebudete mať hlad a už vôbec nie chuť na sladkosti,“ uzatvára Katarína Grich.

Takto sa zbavíte sladkostí

  • Znížte príjem sacharidov a jedávajte viac prirodzených tukov a bielkovín. 
  • Ovocie jedzte iba k hlavnému jedlu alebo po ňom, nie pred ním.
  • Jedávajte viac horkých potravín – kel, rukolu, čakanku, artičoky.
  • Pite viac vody, minimálne množstvo je 30 miligramov na kilogram hmotnosti.
  • Vyhýbajte sa potravinám s veľkým množstvom prídavných látok. 
  • Rozlišujte, čo je hlad a čo zvyk.
  • Pravidelne raňajkujte.

Prvá pomoc: Pri veľkom návale chuti na sladké si nakvapkajte pod jazyk extrakt z horkých rastlín alebo žujte kávové zrnko.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.