Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 33142

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Dajte zbohom čokoláde: S našimi radami to zvládnete

Zdroj: Báječná žena 26. júl 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Zažeňte chuť na čokoládu

Neviete si odoprieť sladkosti? Môžu za to emócie, hormóny a nepravidelné stravovanie.

Mozog sa mýli

Máte chuť na jahody a zaženiete ju jahodovou čokoládou alebo si namiesto banána dáte banánový puding? Máte vždy poruke tyčinky, keksíky či cukríky? Dajte si pozor na narušené základné regulačné systémy tela. „Patrí k nim chuť na potraviny a odpor k nim. Mnohým tieto systémy nefungujú, pretože jedávajú potraviny, v ktorých je veľa ochucovadiel, aromatických látok a namiesto pravého ovocia alebo zeleniny sa uspokoja s náhradami,“ hovorí nutričná poradkyňa Katarína Grich.

„Ak máte chuť na jahody, organizmus si pýta živiny – železo, mangán, meď. No ak namiesto nich radšej zjete jahodovú čokoládu, niekde je chyba, mozog vysiela zlý signál. Časom sa to prejaví nielen na metabolizme, ale aj vo forme určitej závislosti.“

Zajedáte strach?

Za pojedanie sladkostí môžu aj hormóny. „Chyba je, ak jedávate hocikedy, nielen vtedy, keď ste hladní. S jedlom sa spájajú rôzne pocity, napríklad uspokojenie, alebo sa ním odmeníte po stresujúcej situácii. Výskumy ukázali, že v hrubom čreve sa nachádza viac hormónu šťastia sérotonínu ako v iných orgánoch a celý tráviaci trakt sa výrazne podieľa na tvorbe látok, ktoré sú späté s emóciami. Zasahujú do spracovania stravy, a preto môžete nepríjemné pocity ako nervozitu, strach, osamelosť umlčať jedlom. V prípade chuti na sladké môže hrať úlohu aj potreba zažitá z detstva – odmeniť sa,“ dodáva Katarína Grich.

Na hlad zabudnete

Chuť na sladké sa ohlási po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom. Je to preto, lebo inzulín spracuje v krvi cukor a jeho hladina rýchlo klesne. Ak si „pomôžete“ čokoládou, trochu ju síce skorigujete, ale hladina inzulínu sa opäť zvýši. „To spúšťa kaskádu reakcií, výsledkom je zvýšený pocit hladu a chuti najmä na sladké jedlá,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. Pomôže disciplína, teda nejesť hocikedy hocičo, ale snažiť sa jedávať každý deň približne v rovnakom čase. „Dôležitý je i pomer živín, ak budete mať dostatok jedál s kvalitnými tukmi a bielkovinami, hladinu inzulínu to ovplyvní priaznivo. Nebudete mať hlad a už vôbec nie chuť na sladkosti,“ uzatvára Katarína Grich.

Takto sa zbavíte sladkostí

  • Znížte príjem sacharidov a jedávajte viac prirodzených tukov a bielkovín. 
  • Ovocie jedzte iba k hlavnému jedlu alebo po ňom, nie pred ním.
  • Jedávajte viac horkých potravín – kel, rukolu, čakanku, artičoky.
  • Pite viac vody, minimálne množstvo je 30 miligramov na kilogram hmotnosti.
  • Vyhýbajte sa potravinám s veľkým množstvom prídavných látok. 
  • Rozlišujte, čo je hlad a čo zvyk.
  • Pravidelne raňajkujte.

Prvá pomoc: Pri veľkom návale chuti na sladké si nakvapkajte pod jazyk extrakt z horkých rastlín alebo žujte kávové zrnko.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Ohrozujú vás parazity? Prejavy sú nenápadné. Odčervujte sa!

Poviete si, že vás sa to netýka, lebo úzkostlivo dbáte na hygienu. Ale čo...
 

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.