Tip redakcii
 

Dobite si baterky vhodnou stravou: Čo nesmie chýbať na tanieri?

Chcete sa vyhnúť chorobám a nestarnúť? Spoľahnite sa na kyslú kapustu, podporte ju surovou stravou a zavrhnite mikrovlnnú rúru.

03. septembra 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Enzýmy sú látky bielkovinovej povahy, ktoré sprostredkúvajú a urýchľujú látkový a energetický metabolizmus buniek všetkých živých organizmov. V ľudskom tele ich pracujú desaťtisíce. Štiepia zložité látky zo stravy na jednoduchšie zložky, ktoré sa potom vstrebávajú do krvného obehu. Predstavujú energiu, ktorá doslova ovplyvňuje život. Hovorí sa, že každý má k dispozícii obmedzené množstvo telovej enzymatickej energie a tá sa, podobne ako elektrická energia v batérii, postupne odčerpáva. Čím rýchlejšie ju spotrebujete, tým kratšie budete žiť.

Stačí, keď zlyhá jeden

Jednotlivé enzýmy sa navzájom líšia počtom a poradím jednotlivých aminokyselín v rôzne dlhých reťazcoch. Každý enzým vyzerá trochu inak. Účinkujú v kombinácii s látkou, ktorá má byť spracovaná, a pomáhajú ju zmeniť na inú. Keď zlyhá čo len jeden enzým, vzniká závažná porucha. Väčšinu enzýmov si telo vyrába nepretržite v dostatočnom množstve samo, niektoré však potrebujú takzvaný koenzým. Stavebný materiál, ktorý chýba na výrobu koenzýmov, musí telo dostať v potravinách. Ak telu nedávate to, čo potrebuje, môže sa vychýliť celá enzýmová sústava z rovnováhy a ochoriete.

Nemusíte starnúť

Ak človek ochorie, znamená to, že enzýmy v jeho tele nepracujú optimálne. Nedostatok enzýmov, respektíve koenzýmov, dôležitých minerálnych látok a stopových prvkov v potrave, urýchľuje starnutie, podporuje rozvoj cukrovky, rakoviny, obezity, artritídy, aterosklerózy.

Špeciálnu úlohu majú takzvané antioxidačné enzýmy. Chránia pred účinkom voľných radikálov, ktoré organizmu škodia, keď sa tvoria v nadmernom množstve. Vznikajú pri zvýšenom strese, opaľovaní, vystavení chemikáliám zo životného prostredia, intenzívnom športovaní a pri nezdravom životnom štýle.

Doležitá trojka

Aby sa bielkoviny, tuky a sacharidy premenili na využiteľné živiny, potrebuje telo tri skupiny enzýmov.

Rozoznávame:

● Proteázy, proteolytické enzýmy, štiepia bielkoviny.

● Lipázy, lipolytické enzýmy, štiepia tuky.

● Amylázy, glykolytické enzýmy, štiepia sacharidy.

Kto kradne enzýmy

Okrem bielkovín, tukov a sacharidov prijímame v potrave vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a enzýmy. Druh a množstvo enzýmov závisí od druhu i od stavu potravy.

Varená, alebo inak chemicky upravená strava spolu s konzumáciou alkoholu a drog ustavične odsávajú z organizmu obrovské množstvá enzýmov. Znižujú ich aj časté prechladnutia, horúčky a choroby.

Ovocie, zelenina, obilniny

Najmä potraviny v prirodzenom stave, čiže ovocie, zelenina a obilniny obsahujú presne tie enzýmy a ich koenzýmy, ktoré potrebuje telo na rozloženie potravín. Keď ich zničíte varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie. Teplota okolo 40 °C je pre enzýmy už veľmi kritická, veľa ich zničíte varením alebo ohrievaním jedla v mikrovlnnej rúre. Množstvo enzýmov sa neudáva na žiadnych kupovaných potravinách, ani to v súčasnosti nevieme presne odmerať.

Najvačšie zásobárne enzýmov

Brokolica, ružičkový kel, rukola, karfiol, kapusta

Obsahujú sulforafán, ktorý významne zvyšuje tvorbu enzýmov a stimuluje prirodzené detoxikačné enzýmy v tele. Osobitné a výsadné postavenie má kyslá kapusta.

Cibuľa

Je v nej dialylsulfid, ktorý zvyšuje množstvo dôležitého protirakovinového enzýmu glutatión S-transferázy.

Grapefruit

Jeho pravidelná konzumácia môže znižovať riziko vzniku rakoviny. Nezapíjajte však grapefruitovou šťavou lieky, ovplyvňuje ich účinok.

Papája

Papaín je vynikajúci zdroj tráviacich enzýmov, pomáha pri artritických problémoch.

Ananás

Obsahuje bromelín, bohatý zdroj tráviacich enzýmov na štiepenie bielkovín. Urýchľujú aj hojenie rán a potláčajú zápal. Navyše, šálka ananásu zabezpečí takmer sto percent dennej potreby mangánu.

Natto

Fermentované sójové bôby obsahujú enzým nattokinázu, ktorý pomáha znižovať zrážavosť krvi a chráni pred tvorbou krvných zrazenín.

Šťava z aloy pravej

Veľmi účinná pri zápalových črevných ochoreniach. Obsahuje aj cenný antioxidačný enzým glutatión peroxidázu na ochranu pred voľnými radikálmi.

Noni

Šťava z bobúľ obsahuje jeden z najúčinnejších enzýmov proti rakovinovým bunkám.

Cesnak

Má priaznivé účinky spájané s enzýmom alicínom. Ošúpaný a nakrájaný cesnak nechajte chvíľku odpočinúť, aby sa liečivý účinok alicínu rozvinul naplno.

Surové nepasterizované organické mlieko, živé jogurtové kultúry

Sú v nich enzýmy, ktoré rozkladajú mliečny cukor laktózu, zdravé enzýmy zlepšujú aj trávenie vápnika.

Nápoje z obilných tráv a riasy, jačmenná a pšeničná tráva

Obsahujú veľa enzýmov, napríklad silný antioxidačný enzým superoxid dismutázu.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťavy

Pozor na príliš sladké druhy. Preferujte skôr zeleninu a mixujte dôkladne umyté plody aj so šupkami.

Pravý organický nepasterizovaný jablčný ocot

Včelie produkty, najmä propolis

Mango

Klíčky

Huby šii-take

Autor: ZDRAVIE/ Veronika DANIČOVÁ
 


 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.