Enzýmy sú látky bielkovinovej povahy, ktoré sprostredkúvajú a urýchľujú látkový a energetický metabolizmus buniek všetkých živých organizmov. V ľudskom tele ich pracujú desaťtisíce. Štiepia zložité látky zo stravy na jednoduchšie zložky, ktoré sa potom vstrebávajú do krvného obehu. Predstavujú energiu, ktorá doslova ovplyvňuje život. Hovorí sa, že každý má k dispozícii obmedzené množstvo telovej enzymatickej energie a tá sa, podobne ako elektrická energia v batérii, postupne odčerpáva. Čím rýchlejšie ju spotrebujete, tým kratšie budete žiť.
Stačí, keď zlyhá jeden
Jednotlivé enzýmy sa navzájom líšia počtom a poradím jednotlivých aminokyselín v rôzne dlhých reťazcoch. Každý enzým vyzerá trochu inak. Účinkujú v kombinácii s látkou, ktorá má byť spracovaná, a pomáhajú ju zmeniť na inú. Keď zlyhá čo len jeden enzým, vzniká závažná porucha. Väčšinu enzýmov si telo vyrába nepretržite v dostatočnom množstve samo, niektoré však potrebujú takzvaný koenzým. Stavebný materiál, ktorý chýba na výrobu koenzýmov, musí telo dostať v potravinách. Ak telu nedávate to, čo potrebuje, môže sa vychýliť celá enzýmová sústava z rovnováhy a ochoriete.
Nemusíte starnúť
Ak človek ochorie, znamená to, že enzýmy v jeho tele nepracujú optimálne. Nedostatok enzýmov, respektíve koenzýmov, dôležitých minerálnych látok a stopových prvkov v potrave, urýchľuje starnutie, podporuje rozvoj cukrovky, rakoviny, obezity, artritídy, aterosklerózy.
Špeciálnu úlohu majú takzvané antioxidačné enzýmy. Chránia pred účinkom voľných radikálov, ktoré organizmu škodia, keď sa tvoria v nadmernom množstve. Vznikajú pri zvýšenom strese, opaľovaní, vystavení chemikáliám zo životného prostredia, intenzívnom športovaní a pri nezdravom životnom štýle.
Doležitá trojka
Aby sa bielkoviny, tuky a sacharidy premenili na využiteľné živiny, potrebuje telo tri skupiny enzýmov.
Rozoznávame:
● Proteázy, proteolytické enzýmy, štiepia bielkoviny.
● Lipázy, lipolytické enzýmy, štiepia tuky.
● Amylázy, glykolytické enzýmy, štiepia sacharidy.
Kto kradne enzýmy
Okrem bielkovín, tukov a sacharidov prijímame v potrave vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a enzýmy. Druh a množstvo enzýmov závisí od druhu i od stavu potravy.
Varená, alebo inak chemicky upravená strava spolu s konzumáciou alkoholu a drog ustavične odsávajú z organizmu obrovské množstvá enzýmov. Znižujú ich aj časté prechladnutia, horúčky a choroby.
Ovocie, zelenina, obilniny
Najmä potraviny v prirodzenom stave, čiže ovocie, zelenina a obilniny obsahujú presne tie enzýmy a ich koenzýmy, ktoré potrebuje telo na rozloženie potravín. Keď ich zničíte varením alebo iným spracovaním, musí telo vytvárať viac vlastných enzýmov potrebných na trávenie. Teplota okolo 40 °C je pre enzýmy už veľmi kritická, veľa ich zničíte varením alebo ohrievaním jedla v mikrovlnnej rúre. Množstvo enzýmov sa neudáva na žiadnych kupovaných potravinách, ani to v súčasnosti nevieme presne odmerať.
Najvačšie zásobárne enzýmov
Brokolica, ružičkový kel, rukola, karfiol, kapusta
Obsahujú sulforafán, ktorý významne zvyšuje tvorbu enzýmov a stimuluje prirodzené detoxikačné enzýmy v tele. Osobitné a výsadné postavenie má kyslá kapusta.
Cibuľa
Je v nej dialylsulfid, ktorý zvyšuje množstvo dôležitého protirakovinového enzýmu glutatión S-transferázy.
Grapefruit
Jeho pravidelná konzumácia môže znižovať riziko vzniku rakoviny. Nezapíjajte však grapefruitovou šťavou lieky, ovplyvňuje ich účinok.
Papája
Papaín je vynikajúci zdroj tráviacich enzýmov, pomáha pri artritických problémoch.
Ananás
Obsahuje bromelín, bohatý zdroj tráviacich enzýmov na štiepenie bielkovín. Urýchľujú aj hojenie rán a potláčajú zápal. Navyše, šálka ananásu zabezpečí takmer sto percent dennej potreby mangánu.
Natto
Fermentované sójové bôby obsahujú enzým nattokinázu, ktorý pomáha znižovať zrážavosť krvi a chráni pred tvorbou krvných zrazenín.
Šťava z aloy pravej
Veľmi účinná pri zápalových črevných ochoreniach. Obsahuje aj cenný antioxidačný enzým glutatión peroxidázu na ochranu pred voľnými radikálmi.
Noni
Šťava z bobúľ obsahuje jeden z najúčinnejších enzýmov proti rakovinovým bunkám.
Cesnak
Má priaznivé účinky spájané s enzýmom alicínom. Ošúpaný a nakrájaný cesnak nechajte chvíľku odpočinúť, aby sa liečivý účinok alicínu rozvinul naplno.
Surové nepasterizované organické mlieko, živé jogurtové kultúry
Sú v nich enzýmy, ktoré rozkladajú mliečny cukor laktózu, zdravé enzýmy zlepšujú aj trávenie vápnika.
Nápoje z obilných tráv a riasy, jačmenná a pšeničná tráva
Obsahujú veľa enzýmov, napríklad silný antioxidačný enzým superoxid dismutázu.
Čerstvé zeleninové a ovocné šťavy
Pozor na príliš sladké druhy. Preferujte skôr zeleninu a mixujte dôkladne umyté plody aj so šupkami.
Pravý organický nepasterizovaný jablčný ocot
Včelie produkty, najmä propolis
Mango
Klíčky
Huby šii-take
Podobné stránky
- Tréning so Zorou Czoborovou: Starosti sedia na krku. Uvoľnite si ho!
- Zbierajte hubu abstinentov! Upraví vám krvný cukor, cholesterol aj krvný tlak. S alkoholom však účinkuje ako antabus!
- Ako prestať fajčiť? Stavíme sa, že s nimi ste to ešte neskúsili
- Lucii nechutí sex a stráni sa zábave v spoločnosti. Život jej ničí baktéria E.coli
- Menopauza: Ako ju prežiť a nezblázniť sa? Tu sú zaručené recepty!
- Vďaka TOMUTO je krásna a plná energie: Budúca manželka Princa Harryho Meghan Markle odtajnila svoj jedálniček!