Zápal močového mechúra alebo močových ciest postihuje častejšie ženy ako mužov – tvoria až 90 percent prípadov. Infekciu už niekedy prekonalo 7 z 10 žien, asi 15 percent dokonca trpí opakovanými zápalmi, niektoré aj trikrát do roka. Prečo je to tak? Vysvetlenie je jednoduché – ženy majú kratšiu močovú rúru, ktorá navyše vyúsťuje v blízkosti konečníka, kde je vyšší výskyt baktérii spôsobujúcich zápaly.
Najčastejšie príznaky zápalu
- nepríjemný tlak v močovom mechúre
- neustále nutkanie na močenie
- časté močenie, väčšinou po malých množstvách
- bolesť a pálenie pri močení
- neurčitá bolesť v panvovej oblasti
- zvýšená teplota
- bolesť pri pohlavnom styku
- krv v moči
Čo infekciu spôsobuje?
Väčšinu zápalov močových ciest vyvoláva baktéria Escherichia coli, ktorá sa z konečníka dostane do močovej rúry a odtiaľ až do močového mechúra. Buďte preto opatrná a dodržiavajte správnu WC hygienu – utierajte sa vždy spredu dozadu, aby ste zabránili prenosu baktérií. Príčinou zápalov býva aj neliečená infekcia v pošve, stres, kvasinková infekcia, nechránený pohlavný styk a hormonálna nerovnováha v tehotenstve, menopauze či počas menštruácie.
Zvýšené riziko hrozí po gynekologických operáciách a nevhodným obliekaním, napríklad nosením nohavičiek typu tangá. Infekcie podporuje aj neustále podchladzovanie kože, keď nosíte bedrové nohavice a máte odhalené brucho a kríže.
Toto vám pomôže
Zápaly liečte okamžite, aby neprešli do chronického štádia. Choďte čo najskôr na vyšetrenie a dodržiavajte predpísanú liečbu. Pite veľa tekutín – urologický, repíkový, prasličkový, šípkový alebo žihľavový čaj, brusnicovú a mrkvovú šťavu.
Vyhýbajte sa dráždivým, kyslým, sladkým a príliš slaným pokrmom, vynechajte aj alkohol, silnú kávu a čierny čaj. Liečbu urýchľuje vyšší príjem vitamínu C a brusnice. Teplo sa obliekajte, noste bundu, ktorá vám zakryje citlivú oblasť, a obuv primeranú počasiu. Večer si doprajte odpočinok, zababušte sa do deky a odpočívajte.
Tip Glancu
Objavte silu brusníc. Skvelo preliečia zápaly a infekcie močových ciest aj obličiek. Skracujú dĺžku ochorenia, zmierňujú bolesť, pálenie a svrbenie. Preventívne zobkanie brusníc znižuje riziko, že sa vám ochorenie vráti. O tieto vlastnosti sa stará kyselina elagiková, ktorá bráni premnoženiu baktérií tým, že im nedovolí priľnúť k stenám močového traktu.
Brusnice zamiešajte do jogurtu, müsli alebo tvarohového dezertu, pridajte ich do palacinkového cesta a bábovky. Môžete ich použiť aj do omáčok či ako prílohu k mäsu. Kompót je veľmi pikantný a výborne sa hodí k sviečkovici aj k pečenej morke. Zopár gulôčok oživí chuť čaju.
Podobné stránky
- Viete, aký je rozdiel medzi sprejmi do nosa? Budete prekvapení
- SOS pred plesom: Kaviár a tekutý uhlík vás z Popolušky premenia na divu
- Toxické čajíky: 14 zradných bylín vám môže ublížiť. Aj lipa a žihľava!
- Chcete spraviť niečo pre zdravie? Jedzte parmezán, marinujte v pive a nešúpte cibuľu
- Zahustite sa! Tieto triky vám pomôžu skrášliť vašu korunu krásy
- No teda, aj vám sa to deje? 11 prekvapivých reakcií tela na chladné počasie
video