Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Histamínová intolerancia: Ťažko by ju vypátral aj Sherlock Holmes

Zdroj: EMMA/Broňa Horváthová 10. mája 2013, 07:00
Foto: Profimedia.sk Histamínová intolerancia je „škodná“, ktorá ničí vaše telo, no vypátrať ju si žiada nasadenie hodné Sherlocka Holmesa.

Možno ani neviete, že ju máte. Histamínová intolerancia je „škodná“, ktorá ničí vaše telo, no vypátrať ju si žiada nasadenie hodné Sherlocka Holmesa.

S príznakmi môžete bojovať chvíľu, ale aj celé roky. Bolestivá menštruácia, migréna, pocity mdloby, dýchavičnosť, žalúdočné kŕče, hnačky, nafukovanie, opuchy, ale aj sčervenanie kože, vyrážky a ekzémy. Aj vy tieto symptómy poznáte, však? Lenže ak sa podozrivo často vracajú a objavujú sa ruka v ruke s jedlom, môže ísť o histamínovú intoleranciu, skrátene HIT. Tá napriek tomu, že trvalo postihuje dve percentá populácie, je neraz pre lekárov pomerne neznámou diagnózou.

Prísť jej na koreň je o to ťažšie, že príznaky sa často podobajú na bežnú potravinovú alergiu. Napríklad také paradajky. Rozhodnete sa ich radšej nejesť a naozaj, na čas je vám lepšie. Lenže onedlho sa do zoznamu pridá aj baklažán, ovocie, orechy a vaša čierna listina zrazu nemá konca-kraja.

„Spúšťačom môže byť strava bohatá na histamín alebo na uvoľňovače histamínu z buniek. Môže za to nepomer medzi prijatým histamínom do organizmu a schopnosťou organizmu odbúrať ho. To sa dá pomocou črevného enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorého aktivita je geneticky podmienená a spolu so stúpajúcim vekom klesá,“ vysvetľuje doktorka Katarína Sollárová. Podľa nej patria do rizikovej skupiny viac ženy ako muži, najmä tie od stredného veku.

Problémy s histamínom sa však môžu objaviť prakticky kedykoľvek. Aj vtedy, keď samu seba považujete za zdravú ženu bez väčších ťažkostí. Paleta príznakov je pritom mimoriadne pestrá, čo je pri zistení HIT veľmi mätúce. K sťaženému tráveniu a kŕčom či hnačkám sa zvykne pridať aj svrbenie kože, fľaky na tvári a dekolte, dlhodobý atopický ekzém či ustavičné škvŕkanie v bruchu. „Histamínovú intoleranciu si často pacienti zamieňajú s alergiou alebo sa súbežne u alergikov vyvinie a tí spozorujú len zhoršenie ich prejavov. Objavuje sa kýchanie, opuch sliznice, nádcha, infekcie horných dýchacích ciest, chronický kašeľ, piskot na hrudníku či prejavy astmy, ale napríklad aj búšenie srdca, závraty, migrény, chronická únava, poruchy spánku a úzkosť.“

Nedobrovoľná diéta

Tridsaťštyriročnej podnikateľke Alene zistili histamínovú intoleranciu pred dvoma rokmi. Bývalo jej zle od žalúdka, po jedle mávala kŕče a hnačky. K týmto problémom pribudli aj migrény a ťažké akné, o tých si však myslela, že ich spôsobuje stres z práce. Lenže keď jedného pekného dňa skolabovala a do nemocnice ju odviezla sanitka, vedela, že je zle. „Chodila som po všetkých možných vyšetreniach. Z jednej ambulancie ma posielali do druhej a nikde mi nevedeli zistiť, čo mi je. Vraj som zdravá a moje problémy sú len psychosomatické. Myslela som si, že možno mám štítnu žľazu, ale aj tá bola v poriadku. Cítila som sa ako hypochonder – bolo mi čoraz horšie a aj tak som v očiach lekárov videla vyčítavý pohľad, že ich len oberám o čas.“

Alena sa však nedala odradiť a na vlastnú žiadosť sa objednala k imunologičke. Mala šťastie. Stačilo opísať príznaky a lekárka jej odporučila testy. Tie potvrdili histamínovú intoleranciu a na rad prišla prísna diéta. Alena musela z jedálneho lístka vyškrtnúť syry, paradajky, špenát, baklažán, kuracie mäso, ryby, citrusy a niektoré druhy ovocia. K tomu orechy, chlieb, pečivo, pizzu, sóju, avokádo, rozličné koreniny, kyslú kapustu, údeniny, čokoládu, všetky konzervované jedlá, o alkohole a káve ani nehovoriac. Vlastne sa musela vzdať skoro všetkého, čo jej chutí, ale nemala na výber.

„Utešovala som sa tým, že sú aj horšie choroby. Na druhej strane, po rokoch sa mi konečne uľavilo, už len tým, že som zistila, čo mi je. Teraz aspoň viem, ako sa mám o svoj organizmus správne starať.“ A čo vlastne ľudia s histamínovou intoleranciou môžu jesť? To vraj závisí od spôsobu stravovania, no na väčšinu kombinácií musí pacient prísť sám. Lebo kým niekto neznesie pečivo, inému neprekáža. Väčšinou sa dá spoľahnúť na zemiaky, ryžu, batáty, z ovocia je neškodné jablko. Môžete si dokonca dopriať aj čerstvé syry typu ricotta, cottage, mozzarella, zo zeleniny napríklad kukuricu, cuketu.

„Niektorí pacienti inštinktívne zistia, ktoré jedlá alebo kombinácie im nerobia dobre, a úplne ich vylúčia zo svojho jedálneho lístka. Aj tá istá potravina však má kolísavé množstvo histamínu. Aktivita, čiže funkčnosť enzýmu v čreve, tiež kolíše,“ upozorňuje doktorka Sollárová a ľuďom s diagnózou HIT radí jesť iba čerstvé potraviny. „Skladovaním, dlhou záručnou lehotou, ale aj opakovaným prihrievaním jedla sa obsah histamínu zvyšuje. Čím viac kombinácií nevhodných potravín užijete, tým ťažšie prejavy sa môžu objaviť.“

Drahý špás

Aspoň ušetrím, poviete si s nadsadením pri myšlienke, o koľko bude váš nákupný vozík v prípade histamínovej intolerancie ľahší. Nanešťastie pre pacientov, spolu s ním bude ľahšia aj ich peňaženka. Zdravotné poisťovne zatiaľ liečbu neuhrádzajú a pomôcť si musíte sami. Na trhu sú dostupné doplnkové voľnopredajné lieky, ktoré sa užívajú pred jedlom a pomáhajú telu rozložiť histamín, ich cena za mesačné balenie sa však pohybuje rádovo v desiatkach eur. Ak však trpíte ťažšou formou HIT, ani tie vám neumožnia jesť všetko, na čo máte chuť. S touto chorobou sa jednoducho treba naučiť žiť a prispôsobiť jej celé svoje stravovanie. Inak to nejde. Ale ako hovorila Alena, sú aj horšie, nie?

Zradné potraviny

Čo môžete a čo nesmiete jesť, je u každého individuálne. Medzi najväčších spúšťačov prejavov HIT však patria:

  • Zo zeleniny: paradajky, baklažán, špenát
  • Fermentované, zrejúce potraviny: kvasená kapusta, uhorky, pivo, archívne vína, zrejúce syry, kyslomliečne výrobky
  • Potraviny s látkami, ktoré spôsobia vyplavenie histamínu z buniek: citrusy, surový vajcový bielok, oriešky, kysnuté cesto
  • kakao, čokoláda, čierny čaj, káva
  • konzervačné látky, farbivá, zvýrazňovače chutí.
  • niektoré lieky zas môžu blokovať aktivitu enzýmu DAO
  • alkohol

Histamín a tehotenstvo

Môže mať histamínová intolerancia vplyv na zdravie plodu? „Paradoxne, počas tehotenstva sa prejavy pacientkam s HIT zvyčajne zlepšia. V placente je tiež prítomný enzým diaminooxidáza, ktorého aktivita je veľmi vysoká od druhého trimestra a tým sa plod prirodzene chráni pred účinkami histamínu od matky. Druhou ochrannou funkciou je zabrániť sťahovaniu svalstva maternice, čiže kontrakciám. Nedostatočná aktivita môže viesť k potratu alebo predčasnému pôrodu. Preto ani v tomto období nesmie budúca matka poľaviť v dodržiavaní nízkohistamínovej diéty,“ radí Katarína Sollárová.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.