Dátum: Štvrtok 08.12.2016 Dnes oslavuje:

Marína Zajtra: Izabela

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Horká čokoláda: Znižuje krvný tlak a rozhýbe myseľ

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 07. decembra 2012, 07:00
Foto: Shutterstock Horkú čokoládu si môžete dovoliť aj pri diéte.

Prečo ženy túžia po čokoláde častejšie ako muži? Pravdepodobne za to môže fenyletamín, biologicky aktívna látka, ktorá sa nachádza v kakau.

Jednu kocôčku extra horkej čokolády denne môžete zjesť aj pri najprísnejšej diéte!

Zmierňuje pocity úzkosti a strachu. Nároky organizmu na fenyletamín stúpajú pri psychickom napätí, vyčerpanosti a pred menštruáciou. Kvalitnú čokoládu by si mali pravidelne dopriať aj muži. Podľa jedného dlhodobého výskumu sú milovníci čokolády štíhlejší, optimistickejší a menej trpia depresiami ako muži, ktorí dávajú prednosť iným sladkostiam.

Zdravá verzus nezdravá

Ako si však vybrať kvalitnú čokoládu v záplave čoraz rafinovanejších príchutí? Najnovšie lákadlá obsahujú aj dva typy náplní, kúsky sušienok či ovocia, sú ľahké a porézne, so zníženým obsahom cukru a tuku, dvojfarebné, napríklad horká v bielej, mrazené či s ľadovou plnkou.

Priaznivé účinky na ľudský organizmus však má iba tmavá alebo horká čokoláda s vysokým podielom kakaa. Pri umiernenej konzumácii omladzuje, znižuje krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu, lepšie odbúrava cukor, neutralizuje voľné radikály, znižuje tvorbu krvných zrazenín a zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov. Horká čokoláda má nízky glykemický index, menej nevhodných tukov, vysoký obsah horčíka a povzbudzujúce alkaloidy teobromín a kofeín. Mliečna čokoláda tieto vlastnosti nemá, takisto ani lacnejšie čokolády, kde sa kakaové maslo nahrádza rastlinnými tukmi. Čokoládu by mali obmedziť ľudia, ktorých trápi dna, obličkové alebo močové kamene a potravinové alergie. S mierou by sa mala jesť pri tráviacich problémoch, ochoreniach žalúdka a žlčníka.

Čítajte zloženie

Základom čokolády je kakao – kakaový prášok, kakaová hmota a kakaové maslo. Ak názov výrovku neobsahuje slovo čokoláda, ale nugátová, čokoládová, kakaová či iná pochúťka, nie je to skutočná čokoláda. Či naozaj kupujete kvalitnú čokoládu, to môžete zistiť aj podľa podielu kakaovej sušiny, udávanej v percentách. Čím je vyšší, tým je čokoláda kvalitnejšia. Na obale nesmie chýbať informácia, o aký druh čokolády ide, či je horká, mliečna, alebo biela, a podrobný výpočet surovín. Tmavá čokoláda sa vyrába zmiešaním kakaovej hmoty, cukru a kakaového masla. Podľa európskych noriem musí obsahovať najmenej 35 percent kakaovej sušiny. Keď sa do nej pridá kondenzované alebo sušené mlieko, vznikne mliečna čokoláda. V mliečnej čokoláde musí byť minimálne 35 percent pevných zložiek kakaa. Bielu čokoládu tvorí kakaové maslo, mlieko a sladidlá, neobsahuje kakaovú sušinu. Extra horké čokolády, ktoré sa považujú za najkvalitnejšie a pri rozumnej konzumácii zdraviu prospešné, obsahujú 60 až 99 percent kakaa.

Do čokolád sa nesmú pridávať živočíšne tuky, výnimkou je tuk z mlieka. Rastlinných tukov môže byť najviac 5 percent.

Viete, že...

... ľadová čokoláda sa pred konzumáciou musí schladiť na teplotu 5 stupňov Celzia?

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová:

Možno to mnohých prekvapí, ale kvalitnú pravú čokoládu môžeme pokojne zaradiť medzi zdraviu prospešné potraviny. Ide však len o také druhy, u ktorých kakaová hmota tvorí minimálne 70 percent ich hmotnosti.

U týchto takzvaných „horkých čokolád“ je vysoký obsah kakaa spojený s pravým kakaovým maslom a sú mimoriadne cenené pre vysoký výskyt antioxidantov. Kvalitná čokoláda má nízky glykemický index a 3-4 kocôčky denne pri správne zostavenom jedálnom lístku sú pre vaše telo oveľa lepšie a užitočnejšie než sušienky či iné sladkosti.

Všetkých, čo sa snažia redukovať svoju hmotnosť, isto poteší fakt, že sa tejto pochúťky nemusia vzdať ani pri chudnutí. Jeden riadok pravej horkej čokolády obsahuje okolo päťsto kilojoulov. Navyše, dnes už dostať kúpiť i druhy s náhradnými sladidlami, čo poteší aj cukrovkárov. Pozorne však čítajte etikety! Čím je čokoláda lacnejšia, tým nižšia býva kvalita použitého tuku.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

Nevrhajte sa bezhlavo do operácií: Aj miniinvazívny výkon má svoje riziká!

Slovo miniinvazívny pôsobí na pacientov priam magicky. Lenže aj miniinvazívny...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.