Tip redakcii
 

Jarná očista: Odľahčíte žalúdok a ani veľa neminiete

Zbavte sa zimných vankúšikov, aby ste na prvú jarnú prechádzku vykročili ľahko a optimisticky.

04. marca 2013, 08:00
Ak pátrate po tom, aké „odľahčujúce“ potraviny konzumovať, aby ste podporili svoje zdravie, orientujte sa predovšetkým na čerstvú alebo šetrne tepelne upravenú zeleninu.

Ak pátrate po tom, aké „odľahčujúce“ potraviny konzumovať, aby ste podporili svoje zdravie, orientujte sa predovšetkým na čerstvú alebo šetrne tepelne upravenú zeleninu.

Autor: Profimedia.sk

Pred veľkonočnými sviatkami sa tradične dodržiaval štyridsaťdňový pôst, keď sa mohli jesť iba bezmäsité pokrmy, nepil sa alkohol a nemastilo sa masťou, iba rastlinným olejom. Po zabíjačkových hodoch a fašiangoch znamenal tento v podstate vegetariánsky spôsob stravovania úľavu pre tráviacu sústavu i pre celé telo. Ak sa nedržíte tejto tradície, ale chcete znížiť svoj energetický príjem, nevrhnite sa bezhlavo do neoverenej detoxikačnej kúry alebo do prísnej diéty. Aj keď chcete zhodiť len zopár kíl, nezačnite hladovkou, pretože zaťaží organizmus rovnako ako prejedanie a zbytočne vás vyčerpá.

Upratovanie na tanieri

Hľadáte najjednoduchší spôsob, ako sa bez trápenia odľahčíte a nabijete energiou? Minimálne na dva až tri týždne urobte zásadné zmeny v jedálnom lístku a jedzte malé porcie viackrát denne, radia špecialisti na výživu.

Zdravý „pôst“ v modernej dobe, to sú nízkotučné potraviny, nepremastené pokrmy, ľahko stráviteľné prílohy, celozrnné obilniny, strukoviny, ryby a kyslomliečne výrobky. Samozrejmosťou je päť porcií zeleniny a ovocia denne. Úplne vynechajte červené mäso, údeniny, všetky vyprážané jedlá, zákusky a sladené nápoje. Obmedzte chlieb a pečivo z bielej múky, vyhýbajte sa reštauráciám s rýchlym občerstvením i hotovým jedlám do mikrovlnky. Minimalizujte solenie, pretože soľ zadržiava v tele vodu a spomaľuje čistiaci proces.

Dve tváre zeleniny

Najšikovnejšou upratovačkou tela je zelenina – čerstvá alebo krátko sparená. Čerstvé listové šaláty sú ľahko stráviteľné, bohaté na fytonutrienty, ale energeticky chudobné. Koreňová a hlúbová zelenina je ľahšie stráviteľná, keď ju tepelne upravíte. V správne sparenej zelenine sa nezničia všetky vitamíny a minerály, ostane lesklá a príjemne chrumkavá. Keď zmatnie a rozpadáva sa, z nutričného hľadiska vám už nemá čo poskytnúť. Zelenina pripravená na pare nezaťaží žalúdok, dokonale vyčistí tráviaci trakt a zbaví ho škodlivín. Posypte ju čerstvými bylinkami a vôbec nepotrebujete soľ.

Dobrou voľbou je aj kvalitná mrazená zelenina. Mimo sezóny má veľkú výhodu v tom, že bola zmrazená mladá, preto si uchovala viac živín ako čerstvá zelenina skladovaná celú zimu.

Tip Glancu: Skvelo prečisťujú hrušky, hrozno, kivi, slivky, jablká, ananás a citrusy. Ovocie nemiešajte s ostatnými potravinami, zjedzte ho samostatne na desiatu a na olovrant.

Dôležité tekutiny

V odľahčovacom období musíte osobitne dbať na dostatočný príjem tekutín, aby ste neboli dehydratovaná. Nepite však sýtené, kofeínové a sladké nápoje, ani keď sú namiesto cukru sladené náhradnými sladidlami. Pokúste sa vynechať aj kávu, prípadne vyskúšajte obilninovú. Vaším hlavným nápojom by mala byť pramenitá voda, nesladený bylinkový, ovocný a zelený čaj, ovocné a zeleninové šťavy. Pozor na kupované nektáre, často je v nich veľa cukru a málo ovocnej šťavy. Opatrne aj s minerálkami, odporúča sa najviac pol litra ľahko alebo stredne mineralizovanej vody denne.

Rada Glancu: Z byliniek sú najlepšími čističmi mäta, žihľava, šalvia, medovka a púpava. Pri pití bylinkových odvarov sa však najprv poraďte s odborníkom, aby vás ich silné účinky nezaskočili. Napríklad odvar zo žihľavy pôsobí močopudne a výborne prepláchne obličky, nemali by ste však piť viac ako pol litra dvakrát denne a najviac dva týždne.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Roky konzumného života spojeného s nevhodným stravovaním, so zlou životosprávou a stresom sa môžu odraziť na zdraví každého z nás. Obyčajne sa prejavia spomaleným trávením, nedostatočným vylučovaním splodín látkovej premeny alebo zníženou funkciou pečene a obličiek. Nesprávne stravovacie návyky a skladba toho, čo denne zjeme, zapríčiňujú aj rozvoj civilizačných ochorení.
  • Mnohí ľudia sú presvedčení, že to dokážu „vynulovať“ krátkodobou hladovkou, pôstom, jarnou očistou alebo takzvanou detoxikáciou. „Čistenie“ organizmu od toxínov je však nikdy sa nekončiaci proces. Keby sme do svojho jedálneho lístka pravidelne zaraďovali potraviny s vysokým obsahom vlákniny, probiotík a dodržiavali pitný režim, v podstate by neboli potrebné žiadne pôsty.
  • Ak pátrate po tom, aké „odľahčujúce“ potraviny konzumovať, aby ste podporili svoje zdravie, orientujte sa predovšetkým na čerstvú alebo šetrne tepelne upravenú zeleninu. Samozrejmosťou by mala byť konzumácia prevažne celozrnných pekárenských výrobkov, ryže natural a kyslomliečnych produktov.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.