Tip redakcii
 

Je zdravšie maslo alebo margarín?

Máte pocit, že ak kúpite potravinu, ktorá obsahuje omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny, pomohli ste svojmu srdcu? Mýlite sa.

27. septembra 2012, 11:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Do roku 2030 umrie na srdcovo-cievne ochorenia dvadsaťtri miliónov ľudí, to je viac ako celá populácia Austrálie. Toto hrozivé číslo sa možno práve pokúšate zmierniť práve vy, keď sa snažíte žiť čo najzdravšie. Lenže podľa profesora MUDr. Daniela Pellu, PhD., prezidenta Slovenskej asociácie aterosklerózy, nie vždy máme tie správne informácie alebo si ich zle vysvetľujeme.

1. Mýtus o mastných kyselinách

Jeme priveľa „omega-6“

Kdesi sme počuli, že omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú pre  srdce zdravé. Je to pravda, preto v obchode s dobrým pocitom siahame po výrobku, ktorý s hrdosťou hlása, že obsahuje tieto zložky. Netušíme však, že omega-6 mastných kyselín na rozdiel od našich predkov prijímame viac ako je potrebné a zdravé. „V potrave je ich priveľa,“ upozorňuje prof. Pella. „Nachádzajú sa v stužených tukoch, margarínoch, a teda aj vo všetkých potravinách, ktoré ich obsahujú, čiže v sušienkach, keksoch, čokoládach či v koláčoch. Pomer prívodu omega-3 a omega-6 mastných kyselín je asi 1 : 25 alebo až 1 : 50. Eskimáci, ktorí nejedia margaríny, ale veľa rýb, majú tento pomer 1 : 1 a takmer vôbec neumierajú na srdcové ochorenia. Naopak, Indovia, väčšinou vegetariáni, ktorí jedia veľa zeleniny a nejedia mäso, zomierajú na ochorenia srdca veľmi často. Skoro všetku potravu totiž pripravujú na margarínoch. Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín majú na úrovni ako u nás,“ prekvapuje lekár.

Dáni sú najprísnejší

„Netreba podliehať reklamám, pretože niektoré výrobky síce hlásajú, že sú obohatené o omega-3 mastné kyseliny, ale v pomere k omega-6 sú na úrovni 1 : 500 alebo aj 1 : 1000,“ hovorí lekár, ktorý radí zdravým ľuďom bez vysokého cholesterolu a fyzicky aktívnym, uprednostniť v rozumnej miere obyčajné maslo z kravského mlieka pred stuženým rastlinným tukom. Na rastlinné tuky zanevrieť určite netreba, takisto chránia srdce, ale skôr v nestuženej podobe, keď neprešli špecifickým chemickým procesom. „Odporúčam olivový alebo ľanový olej,“ hovorí lekár.

Ak už neviete žiť bez margarínu, profesor Pella má tip: „Najprísnejšou krajinou na svete z hľadiska zloženia margarínov je Dánsko. Zakazuje používať všetky trans formy mastných kyselín, ktoré vlastne držia štruktúru masla alebo margarínu pokope.“ Mnohí z vás používajú margaríny hlavne preto, že sa ľahko rozotierajú. Do istej značky dánskeho masla, ktoré pri troche snahy zoženiete, sa pridáva soľ, a preto je skôr vláčne.

Treba ešte vedieť, že ak sa v žalúdku stretnú naraz omega-3 s  omega 6 mastnými kyselinami, ľudovo povedané, „vyhrajú“ silnejšie šestky. Náš tráviaci trakt je skrátka tak chemicky nastavený. Je preto takisto zbytočné dopovať sa výživovými doplnkami, v ktorých je celý kokteil omega mastných kyselín. Najlepšie sú čisté „trojky“.

2. Mýtus o cukroch

Jeme priveľa

U toho, kto má cukrovku, je viac ohrozené aj jeho srdce. Diabetes sa pritom dnes šíri ako epidémia. „Keď lekár povie pacientovi, že má mierne zvýšený cukor, väčšinou sa ohradí slovami: Ale veď ja cukor nejem alebo len veľmi málo,“ hovorí profesor Pella. „Treba vedieť, že cukrovka nevzniká z cukru, ale z  nadbytku stravy. Skrátka, veľa jeme. Ľudia sa zvyčajne ohradia: Celý deň som prakticky nič nejedol, len obed a dve jablká. Lenže ak nevyvinul žiadnu fyzickú aktivitu, aj málo je niekedy veľa,“ vysvetľuje lekár. Hýbte sa. Najlepšie pre srdce sú aeróbne športy, pri ktorých sa zadýchate. Na zachovanie zdravia stačí štyrikrát týždenne štyridsať minút rýchlej chôdze.

3. Mýtus o tukoch a cholesterole

Bojíme sa vajec

Ľudia, čo majú vysoké hladiny tukov a „zlého“ cholesterolu v  krvi, ktorý ničí naše srdce a cievy, majú extrémny strach len z vajíčok, zo smotany alebo z mäsových výrobkov. Zabúdame na cukry. „Treba si uvedomiť, že mnohé poruchy tukového metabolizmu vznikajú preto, že ľudské telo je schopné premieňať živiny. Pacienti síce nejedia mäso, ale zabudnú lekárovi povedať, že hlad zaháňajú cukríkmi alebo čokoládou. Vysoký prívod cukrov totiž môže viesť k tomu, že extrémne stúpajú tuky v  krvi,“ vysvetľuje profesor Pella.

Vedeli ste?

- Naše srdce najväčšmi ničí vysoký krvný tlak, fajčenie, poruchy metabolizmu tukov, cukrovka, obezita.

- Najčastejšie zomierajú na kardiovaskulárne ochorenia Ukrajinci, najmenej Japonci. Viac sa to týka mužov.

- Srdce je najsilnejší sval nášho tela. Kto sa dožije sedemdesiatky, jeho srdce udrie približne 2,5-miliardy krát.

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová

video

 


 

Vaše diétne tipy

SUPER TIP: Tieto naklíčené semienka nesmú chýbať na jarnom šaláte. Majú zázračné účinky

Propagátorka kvalitnej stravy Anetta Vaculíková sa správnym zložením...
 

Trénerka zo šou Najväčší víťaz odhalila svoj jedálniček. Vieme, prečo na jej tanieri mäso nenájdeme!

Soňa Sedláčková sa zbavila nadváhy, napriek tomu sa dráždi hranolčekmi....
 

Už dala dole 3 kilá! Erika Barkolová prezradila svoj chudnúci plán

Moderátorka na vlastnej koži skúša, či je pravda, že po štyridsiatke idú...
 

Sexi fotky: Zuzana Belohorcová nafotila ďalšie šteklivé zábery, pozrite sa na jej telo!

Vypracovala si síce ukážkovú figúru, no jej manžel je na nervy. Vieme prečo....
 

Herečka Adriana Krúpová schudla 36 kíl. TAKTO to dokázala aj bez odborníka

Zhadzovať kilá sa rozhodla v momente, keď sa ručička na váhe blížila k stovke....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Je zdravšie maslo alebo margarín?
ŠARM/ Katarína Čulenová