Tip redakcii
 

Jedlo podľa Jin a Jang: Vďaka čínskej medicíne budete zdravé a štíhle

Ak neustále cítite únavu, chytíte každý vírus alebo máte problém s nadváhou, príčinou môže byť nevyvážený organizmus. Ak ste už vyskúšali všetko, no nič nepomáha, riešením môže byť čínska medicína, ktorá sa riadi zásadami Jin a Jang. Zaoberá sa obnovením rovnováhy v tele prostredníctvom správne vyváženej stravy, vďaka ktorej bude váš organizmus odolnejší voči chorobám a navyše vám pomôže zhodiť nadbytočné kilá. Prečo to teda neskúsiť?

12. apríla 2013, 10:00
Čínska medicína sa zásadami Jing a Jang úspešne riadila približne štyritisíc rokov.

Čínska medicína sa zásadami Jing a Jang úspešne riadila približne štyritisíc rokov.

Autor: Profimedia.sk

Ako vo všetkých sférach života, aj v oblasti zdravia je základom Jin a Jang rovnováha. Podľa tradičnej čínskej medicíny sme zdraví vtedy, keď sú princípy jing a jang v našom tele v harmónii. Keď má jedna sila značnú prevahu nad druhou, náš systém sa vykoľají a my môžeme veľmi ľahko ochorieť. Preto by sme si mali dávať veľký pozor na to, či je strava, ktorú prijímame, v rovnováhe.

Charakter stravy by sa mal riadiť prúdením energie v prírode. Na jar, keď sa všetko prebúdza, jej energia stúpa, vrchol dosahuje v lete a na jeseň nasleduje zostup.

Potraviny podľa jin a jang

Potraviny rozdeľujeme do troch skupín, prvou je skupina jin, druhou jang a tretiu tvoria neutrálne potraviny. Horúce jang potraviny nás chránia pred chladom. Mali by sme ich prijímať iba v malom množstve, pretože pri veľkej spotrebe vytvoria v tele veľmi rýchlo stav vnútorného tepla, čo je žiaduce len v niektorých prípadoch.

Studené jin potraviny naopak telo ochladzujú, čo uvítame najmä počas horúcich letných dní. Ich prevaha oslabuje silu jang, ktorú potrebujeme hlavne počas zimy.

Práve neutrálne potraviny by mali tvoriť základ našej stravy. Regulujú prebytky a nedostatky jinu a jangu a budujú našu energiu.

Jin potraviny: strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa, sója), obilniny (jačmeň, obilné klíčky), mlieko, alkohol, cukor, olej, ovocné šťavy, tropické ovocie, zelenina (petržlen, cibuľa, reďkovka, kapusta, zeler, špenát, uhorky, cesnak, paradajky, zemiaky), priemyselne upravené potraviny

Jang potraviny: korenie (zázvor, chilli, kari korenie, škorica, bazalka), semená (mak, vlašské orechy), sušené ovocie, nápoje, vajcia, maslo a ostatné tuky, mäso (hydina, bravčové, jahňacie, vnútornosti), soľ, ryby, ovsená kaša, ryža, pohánka, zelenina (cesnak, pór, pažítka, chren)

Neutrálne potraviny: hovädzie a teľacie mäso, divina, morské plody, celozrnné pečivo a iné výrobky, med

Na jar začnite so stravou jinového charakteru, ktorá by mala vo vašom jedálničku prevládať až do horúceho leta. Na jeseň začnite postupne pridávať jang prvky, ktoré by v zime mali dosiahnuť prevahu.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.