Dátum: Nedeľa 25.09.2016 Dnes oslavuje: Vladislav Zajtra: Edita

Práve číta: 27746

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedlo podľa Jin a Jang: Vďaka čínskej medicíne budete zdravé a štíhle

Zdroj: glanc.sk 12. apríl 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk Čínska medicína sa zásadami Jing a Jang úspešne riadila približne štyritisíc rokov.

Ak neustále cítite únavu, chytíte každý vírus alebo máte problém s nadváhou, príčinou môže byť nevyvážený organizmus. Ak ste už vyskúšali všetko, no nič nepomáha, riešením môže byť čínska medicína, ktorá sa riadi zásadami Jin a Jang. Zaoberá sa obnovením rovnováhy v tele prostredníctvom správne vyváženej stravy, vďaka ktorej bude váš organizmus odolnejší voči chorobám a navyše vám pomôže zhodiť nadbytočné kilá. Prečo to teda neskúsiť?

Ako vo všetkých sférach života, aj v oblasti zdravia je základom Jin a Jang rovnováha. Podľa tradičnej čínskej medicíny sme zdraví vtedy, keď sú princípy jing a jang v našom tele v harmónii. Keď má jedna sila značnú prevahu nad druhou, náš systém sa vykoľají a my môžeme veľmi ľahko ochorieť. Preto by sme si mali dávať veľký pozor na to, či je strava, ktorú prijímame, v rovnováhe.

Charakter stravy by sa mal riadiť prúdením energie v prírode. Na jar, keď sa všetko prebúdza, jej energia stúpa, vrchol dosahuje v lete a na jeseň nasleduje zostup.

Potraviny podľa jin a jang

Potraviny rozdeľujeme do troch skupín, prvou je skupina jin, druhou jang a tretiu tvoria neutrálne potraviny. Horúce jang potraviny nás chránia pred chladom. Mali by sme ich prijímať iba v malom množstve, pretože pri veľkej spotrebe vytvoria v tele veľmi rýchlo stav vnútorného tepla, čo je žiaduce len v niektorých prípadoch.

Studené jin potraviny naopak telo ochladzujú, čo uvítame najmä počas horúcich letných dní. Ich prevaha oslabuje silu jang, ktorú potrebujeme hlavne počas zimy.

Práve neutrálne potraviny by mali tvoriť základ našej stravy. Regulujú prebytky a nedostatky jinu a jangu a budujú našu energiu.

Jin potraviny: strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa, sója), obilniny (jačmeň, obilné klíčky), mlieko, alkohol, cukor, olej, ovocné šťavy, tropické ovocie, zelenina (petržlen, cibuľa, reďkovka, kapusta, zeler, špenát, uhorky, cesnak, paradajky, zemiaky), priemyselne upravené potraviny

Jang potraviny: korenie (zázvor, chilli, kari korenie, škorica, bazalka), semená (mak, vlašské orechy), sušené ovocie, nápoje, vajcia, maslo a ostatné tuky, mäso (hydina, bravčové, jahňacie, vnútornosti), soľ, ryby, ovsená kaša, ryža, pohánka, zelenina (cesnak, pór, pažítka, chren)

Neutrálne potraviny: hovädzie a teľacie mäso, divina, morské plody, celozrnné pečivo a iné výrobky, med

Na jar začnite so stravou jinového charakteru, ktorá by mala vo vašom jedálničku prevládať až do horúceho leta. Na jeseň začnite postupne pridávať jang prvky, ktoré by v zime mali dosiahnuť prevahu.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

Nohy v koži: Ak trpíte cukrovkou, topánky si vyberajte zodpovednejšie. Ako?

Diabetičky by sa mali pri kúpe jesenných topánok zaujímať o iné parametre...
 

Ušľachtilé syry: Rozpoznajte 3 základné typy a ich kvalitu

Zamilujte si lahôdky s nezameniteľnou arómou a chuťou.
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.