Dátum: Pondelok 26.09.2016 Dnes oslavuje: Edita Zajtra: Cyprián

Práve číta: 26631

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedzte zdravo: Šunku vyberajte podľa soli, tuku a chemikálií

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 14. apríl 2014, 09:00
Foto: Profimedia.sk Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Zbiehajú sa vám slinky pri predstave čerstvo vyúdených klobások, voňavých jaterníc či tlačenky s octom a cibuľou? Spotreba údenín u nás príliš neklesla ani napriek varovaniam odborníkov na výživu a hrozivým štatistikám civilizačných ochorení.

Tri mínus

Údeniny ohrozujú srdce nielen vysokým obsahom cholesterolu. Živočíšne tuky v týchto mäsových výrobkoch zvyšujú energetický príjem a vystavujú srdce druhému rizikovému faktoru – obezite. Pre vašu predstavu: 100 gramov bravčových oškvarkov má okolo 3 000 kJ, čo je viac ako tretina odporúčaného energetického príjmu u žien so sedavým zamestnaním. Rovnaké množstvo údeného lososa má necelých 700 kJ. Tretím rizikovým faktorom je soľ. Na správne fungovanie organizmu nám stačí denne 1 gram soli, horná hranica je 6 gramov. Vyššia konzumácia soli má za následok zadržiavanie vody, zvyšovanie krvného tlaku a priberanie. V 100 g klobásy môže byť až 1,9 g soli, v údenom mäse dvakrát viac.

Tip Glancu: Ak chcete rodine i hosťom ponúknuť zdravšie a diétnejšie pohostenie, na misy vkusne nariaste plátky šťavnatej šunky, údeného lososa a rôznych typov syra a ozdobte ich čerstvou zeleninou a pikantnými pochutinami.

Šunky pod lupou

Najširšiu ponuku nájdete medzi dusenými šunkami. V porovnaní s údenými a so sušenými šunkami sú šťavnatejšie, majú jemnejšiu chuť aj vôňu. Príliš nízka cena však väčšinou znamená aj nižšiu kvalitu.

Šunky s názvami wellness, natur či bio sú o niečo drahšie, ale majú svoje prednosti. Biošunka neobsahuje dusitany – soliace zmesi, ktoré vylepšujú farbu mäsa, preto nie je taká ružová. Namiesto kuchynskej soli je väčšinou použitá morská soľ. Vo wellness a v natur šunkách je zvyčajne nižší obsah tuku a prídavných látok. Neobsahujú ani konzervačné látky a sú solené morskou soľou. Detské alebo baby šunky majú vyšší obsah bielkovín, menej tuku, minimum prídavných látok a neobsahujú alergény, napríklad lepok.

Omnoho drahšie, kvalitnejšie a trvanlivejšie sú sušené šunky. Do vysokej ceny sa premieta náročná príprava a výber surovín. Šunky sa niekoľko mesiacov sušia vzduchom, potom ich nechávajú zrieť, preto majú intenzívnu chuť a vôňu. Medzi sušené šunky patrí proscuitto, parmská, westfálska, schwarzwaldská a iberská šunka.

Na čo si dať pozor

  • Ak je šunka príliš mokrá alebo gumová, nekupujte ju. Plátky musia byť pevné a nesmú sa rozpadávať.
  • Pri krájaní sa zo šunky nesmie uvoľňovať voda. Pri vákuovo balených šunkách trocha šťavy neprekáža, nesmie jej však byť veľa.
  • Zelenkasté odlesky nemusia signalizovať, že šunka nie je čerstvá. Prezrádzajú použitie polyfosfátov, ktoré zadržiavajú vodu, aby šunka ostala šťavnatá.
  • Lacné šunky môžu obsahovať aj obilné zložky, ktoré sú rizikové pre celiatikov. V tomto prípade je lepšie zaplatiť viac za šunku špeciál alebo za výberovú.

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Údenie potravín bolo a je spôsob konzervovania. Chladenie a mrazenie nebolo v minulosti bežne dostupné, a tak zaúdením naši predkovia získali relatívne trvanlivú potravinu. Chceli si väčšmi zabezpečiť stravu na prežitie ako na každodennú konzumáciu. Dnes sú potraviny ľahko dostupné surové, chladené, mrazené aj údené.
  • Výskumy potvrdzujú pravdepodobný rizikový faktor vzniku rakoviny hrubého čreva, respektíve tráviaceho traktu po nadmernej konzumácii červeného mäsa, ale ešte viac údeného a konzervovaného mäsa vrátane údenín. Rovnako nevhodné je smaženie a grilovanie, pri ktorom vznikajú karcinogénne alebo potenciálne karcinogénne látky.
  • Vhodné je znížiť celkový príjem živočíšnych bielkovín z mäsa a mäsových výrobkov na menej ako 120 g denne. Nie mäso, ale chlieb je „náš každodenný“, no v každom prípade konzumovaný striedmo.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

Nohy v koži: Ak trpíte cukrovkou, topánky si vyberajte zodpovednejšie. Ako?

Diabetičky by sa mali pri kúpe jesenných topánok zaujímať o iné parametre...
 

Ušľachtilé syry: Rozpoznajte 3 základné typy a ich kvalitu

Zamilujte si lahôdky s nezameniteľnou arómou a chuťou.
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.