Tip redakcii
 

Jedzte zdravo: Šunku vyberajte podľa soli, tuku a chemikálií

Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

14. apríla 2014, 09:00
Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Autor: Profimedia.sk

Zbiehajú sa vám slinky pri predstave čerstvo vyúdených klobások, voňavých jaterníc či tlačenky s octom a cibuľou? Spotreba údenín u nás príliš neklesla ani napriek varovaniam odborníkov na výživu a hrozivým štatistikám civilizačných ochorení.

Tri mínus

Údeniny ohrozujú srdce nielen vysokým obsahom cholesterolu. Živočíšne tuky v týchto mäsových výrobkoch zvyšujú energetický príjem a vystavujú srdce druhému rizikovému faktoru – obezite. Pre vašu predstavu: 100 gramov bravčových oškvarkov má okolo 3 000 kJ, čo je viac ako tretina odporúčaného energetického príjmu u žien so sedavým zamestnaním. Rovnaké množstvo údeného lososa má necelých 700 kJ. Tretím rizikovým faktorom je soľ. Na správne fungovanie organizmu nám stačí denne 1 gram soli, horná hranica je 6 gramov. Vyššia konzumácia soli má za následok zadržiavanie vody, zvyšovanie krvného tlaku a priberanie. V 100 g klobásy môže byť až 1,9 g soli, v údenom mäse dvakrát viac.

Tip Glancu: Ak chcete rodine i hosťom ponúknuť zdravšie a diétnejšie pohostenie, na misy vkusne nariaste plátky šťavnatej šunky, údeného lososa a rôznych typov syra a ozdobte ich čerstvou zeleninou a pikantnými pochutinami.

Šunky pod lupou

Najširšiu ponuku nájdete medzi dusenými šunkami. V porovnaní s údenými a so sušenými šunkami sú šťavnatejšie, majú jemnejšiu chuť aj vôňu. Príliš nízka cena však väčšinou znamená aj nižšiu kvalitu.

Šunky s názvami wellness, natur či bio sú o niečo drahšie, ale majú svoje prednosti. Biošunka neobsahuje dusitany – soliace zmesi, ktoré vylepšujú farbu mäsa, preto nie je taká ružová. Namiesto kuchynskej soli je väčšinou použitá morská soľ. Vo wellness a v natur šunkách je zvyčajne nižší obsah tuku a prídavných látok. Neobsahujú ani konzervačné látky a sú solené morskou soľou. Detské alebo baby šunky majú vyšší obsah bielkovín, menej tuku, minimum prídavných látok a neobsahujú alergény, napríklad lepok.

Omnoho drahšie, kvalitnejšie a trvanlivejšie sú sušené šunky. Do vysokej ceny sa premieta náročná príprava a výber surovín. Šunky sa niekoľko mesiacov sušia vzduchom, potom ich nechávajú zrieť, preto majú intenzívnu chuť a vôňu. Medzi sušené šunky patrí proscuitto, parmská, westfálska, schwarzwaldská a iberská šunka.

Na čo si dať pozor

  • Ak je šunka príliš mokrá alebo gumová, nekupujte ju. Plátky musia byť pevné a nesmú sa rozpadávať.
  • Pri krájaní sa zo šunky nesmie uvoľňovať voda. Pri vákuovo balených šunkách trocha šťavy neprekáža, nesmie jej však byť veľa.
  • Zelenkasté odlesky nemusia signalizovať, že šunka nie je čerstvá. Prezrádzajú použitie polyfosfátov, ktoré zadržiavajú vodu, aby šunka ostala šťavnatá.
  • Lacné šunky môžu obsahovať aj obilné zložky, ktoré sú rizikové pre celiatikov. V tomto prípade je lepšie zaplatiť viac za šunku špeciál alebo za výberovú.

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Údenie potravín bolo a je spôsob konzervovania. Chladenie a mrazenie nebolo v minulosti bežne dostupné, a tak zaúdením naši predkovia získali relatívne trvanlivú potravinu. Chceli si väčšmi zabezpečiť stravu na prežitie ako na každodennú konzumáciu. Dnes sú potraviny ľahko dostupné surové, chladené, mrazené aj údené.
  • Výskumy potvrdzujú pravdepodobný rizikový faktor vzniku rakoviny hrubého čreva, respektíve tráviaceho traktu po nadmernej konzumácii červeného mäsa, ale ešte viac údeného a konzervovaného mäsa vrátane údenín. Rovnako nevhodné je smaženie a grilovanie, pri ktorom vznikajú karcinogénne alebo potenciálne karcinogénne látky.
  • Vhodné je znížiť celkový príjem živočíšnych bielkovín z mäsa a mäsových výrobkov na menej ako 120 g denne. Nie mäso, ale chlieb je „náš každodenný“, no v každom prípade konzumovaný striedmo.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.