Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jedzte zdravo: Šunku vyberajte podľa soli, tuku a chemikálií

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 14. apríla 2014, 09:00
Foto: Profimedia.sk Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Neviete si bez obložených mís s údeninami sviatky ani len predstaviť? Naaranžujte na ne plátky kvalitnej šunky a údeného lososa.

Zbiehajú sa vám slinky pri predstave čerstvo vyúdených klobások, voňavých jaterníc či tlačenky s octom a cibuľou? Spotreba údenín u nás príliš neklesla ani napriek varovaniam odborníkov na výživu a hrozivým štatistikám civilizačných ochorení.

Tri mínus

Údeniny ohrozujú srdce nielen vysokým obsahom cholesterolu. Živočíšne tuky v týchto mäsových výrobkoch zvyšujú energetický príjem a vystavujú srdce druhému rizikovému faktoru – obezite. Pre vašu predstavu: 100 gramov bravčových oškvarkov má okolo 3 000 kJ, čo je viac ako tretina odporúčaného energetického príjmu u žien so sedavým zamestnaním. Rovnaké množstvo údeného lososa má necelých 700 kJ. Tretím rizikovým faktorom je soľ. Na správne fungovanie organizmu nám stačí denne 1 gram soli, horná hranica je 6 gramov. Vyššia konzumácia soli má za následok zadržiavanie vody, zvyšovanie krvného tlaku a priberanie. V 100 g klobásy môže byť až 1,9 g soli, v údenom mäse dvakrát viac.

Tip Glancu: Ak chcete rodine i hosťom ponúknuť zdravšie a diétnejšie pohostenie, na misy vkusne nariaste plátky šťavnatej šunky, údeného lososa a rôznych typov syra a ozdobte ich čerstvou zeleninou a pikantnými pochutinami.

Šunky pod lupou

Najširšiu ponuku nájdete medzi dusenými šunkami. V porovnaní s údenými a so sušenými šunkami sú šťavnatejšie, majú jemnejšiu chuť aj vôňu. Príliš nízka cena však väčšinou znamená aj nižšiu kvalitu.

Šunky s názvami wellness, natur či bio sú o niečo drahšie, ale majú svoje prednosti. Biošunka neobsahuje dusitany – soliace zmesi, ktoré vylepšujú farbu mäsa, preto nie je taká ružová. Namiesto kuchynskej soli je väčšinou použitá morská soľ. Vo wellness a v natur šunkách je zvyčajne nižší obsah tuku a prídavných látok. Neobsahujú ani konzervačné látky a sú solené morskou soľou. Detské alebo baby šunky majú vyšší obsah bielkovín, menej tuku, minimum prídavných látok a neobsahujú alergény, napríklad lepok.

Omnoho drahšie, kvalitnejšie a trvanlivejšie sú sušené šunky. Do vysokej ceny sa premieta náročná príprava a výber surovín. Šunky sa niekoľko mesiacov sušia vzduchom, potom ich nechávajú zrieť, preto majú intenzívnu chuť a vôňu. Medzi sušené šunky patrí proscuitto, parmská, westfálska, schwarzwaldská a iberská šunka.

Na čo si dať pozor

  • Ak je šunka príliš mokrá alebo gumová, nekupujte ju. Plátky musia byť pevné a nesmú sa rozpadávať.
  • Pri krájaní sa zo šunky nesmie uvoľňovať voda. Pri vákuovo balených šunkách trocha šťavy neprekáža, nesmie jej však byť veľa.
  • Zelenkasté odlesky nemusia signalizovať, že šunka nie je čerstvá. Prezrádzajú použitie polyfosfátov, ktoré zadržiavajú vodu, aby šunka ostala šťavnatá.
  • Lacné šunky môžu obsahovať aj obilné zložky, ktoré sú rizikové pre celiatikov. V tomto prípade je lepšie zaplatiť viac za šunku špeciál alebo za výberovú.

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Údenie potravín bolo a je spôsob konzervovania. Chladenie a mrazenie nebolo v minulosti bežne dostupné, a tak zaúdením naši predkovia získali relatívne trvanlivú potravinu. Chceli si väčšmi zabezpečiť stravu na prežitie ako na každodennú konzumáciu. Dnes sú potraviny ľahko dostupné surové, chladené, mrazené aj údené.
  • Výskumy potvrdzujú pravdepodobný rizikový faktor vzniku rakoviny hrubého čreva, respektíve tráviaceho traktu po nadmernej konzumácii červeného mäsa, ale ešte viac údeného a konzervovaného mäsa vrátane údenín. Rovnako nevhodné je smaženie a grilovanie, pri ktorom vznikajú karcinogénne alebo potenciálne karcinogénne látky.
  • Vhodné je znížiť celkový príjem živočíšnych bielkovín z mäsa a mäsových výrobkov na menej ako 120 g denne. Nie mäso, ale chlieb je „náš každodenný“, no v každom prípade konzumovaný striedmo.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Vitamíny zadarmo: Urobte si z trniek čaj proti prechladnutiu alebo masku

Tmavomodrých trniek sú teraz plné jarky. Divili by ste sa, aké majú všestranné...
 

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.