Tip redakcii
 

Jesť či nejesť? Za vašu nadváhu či zdravotné problémy môžu aj údeniny

Údené mäsové výrobky ohrozujú zdravie rovnakou mierou ako alkohol a fajčenie. Naozaj sa ich musíte úplne vzdať?

12. februára 2016, 06:00
Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

Autor: Archív

Salámy, klobásy, slanina, párky, šunka a ďalšie výrobky z mäsa spracované údením, fermentáciou, pridávaním soli alebo konzervantov, aby sa predĺžila ich trvanlivosť či dosiahla špecifická chuť, spôsobujú rakovinu. V októbri minulého roka o tom informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe výsledkov 800 štúdií z celého sveta. V správe sa uvádza, že pri každodennej konzumácii 50 gramov spracovaného mäsa, čo je menej ako dva plátky slaniny, stúpa riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu o 18 percent.

Hrozivé štatistiky

Varovanie o zdravotných rizikách nadmernej konzumácie údenín nie je bezdôvodné. Každý rok pribudne na svete viac ako 1,2 milióna pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vedci odhadujú, že asi u 21 percent je príčinou nadmerná konzumácia údenín a červeného mäsa.

V celosvetovej štatistike výskytu je Slovensko na druhom mieste. Ročne zaevidujú viac ako 3 600 nových prípadov, no nie sú len starší ľudia, ale aj pacienti medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, muži dvakrát častejšie ako ženy. Medzi hlavné rizikové faktory tohto ochorenia patrí nesprávna životospráva. Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

Všetko s mierou

Hoci je riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu individuálne a závisí od mnohých faktorov vrátane dedičnosti, výrazne stúpa s množstvom skonzumovaných údenín. Keď si príležitostne dáte sendvič so salámou či so slaninou, nič katastrofálne sa nestane. Nesmie to však byť pravidlo, skôr výnimka. Potvrdil to aj austrálsky odborník na výskum rakoviny, profesor Bernard Stewart, ktorý priznal, že má rád šunku, salámu i slaninu a príležitostne si dopraje hovädzí steak.

Profesor Stewart bol predsedom výboru Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá dospela k záveru, že konzumácia spracovaného mäsa spôsobuje u ľudí rakovinu hrubého čreva a konečníka. Podľa jeho slov týchto potravín sa netreba úplne vzdať, len obmedziť ich príjem. Odporúčania sú určené hlavne ľuďom, ktorí jedia údeniny päťkrát do týždňa či dokonca každý deň.

Priveľa tuku a soli

Častá konzumácia údenín ohrozuje aj srdce, pretože majú vysoký obsah tuku a cholesterolu. Živočíšne tuky v týchto mäsových výrobkoch zvyšujú energetický príjem a vystavujú srdce ďalšiemu rizikovému faktoru – obezite. Na porovnanie: v šunkovej a kuracej saláme je 15 až 18 percent tuku, morčacia má okolo 25 percent tuku, ale trvanlivé salámy, ako je lovecká, malokarpatská, nitran, vysočina a maďarská obsahujú od 35 do 45 percent tuku.

Ďalšie nebezpečenstvo predstavuje soľ. Na správne fungovanie organizmu stačí 1 gram soli denne, horná hranica je 6 gramov. Vyšší príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody, zvyšovanie krvného tlaku a priberanie. Pritom 50 gramov trvanlivej salámy obsahuje približne 2 gramy soli, čo je tretina celodennej odporúčanej dávky soli.

Zdravšie alternatívy

Ak sama neholdujete údeninám, ale záleží vám na zdraví svojich blízkych, mali by ste sa väčšmi zaujímať, ako často a koľko ich jedia. Ak u vás údeniny musia byť denne na stole, pokúste sa to obmedziť pomocou jednoduchých trikov.

  • Nekupujte údeniny pravidelne, namiesto nich majte v chladničke kvalitné syry, rybacie a hydinové výrobky.
  • Do plnených sendvičov a na chlebíčky naložte viac pestrofarebnej zeleniny a menej salámy či klobásy.
  • Snažte sa byť kreatívnejšia pri varení. Ak máte doma mäsožrútov, častejšie im pripravujte pokrmy z rýb, kuraciny a z morčaciny.
  • Namiesto párkov ponúknite na večeru šalát, napríklad zo strukovín, zeleniny, z cestovín a tuniaka.
  • Raz týždenne zaraďte vegetariánsky deň a uvarte niečo zo strukovín alebo zo sóje.
  • Bez mäsa neznamená bez chuti, preto majte vždy poruke rôzne bylinky a koreniny.

Vyskúšajte
Segedínsky guláš, v ktorom bravčové mäso nahradíte morčacími prsami. Rozdiel si možno nikto ani nevšimne a vy budete mať dobrý pocit, že ste rodine ponúkli zdravšie, ale rovnako chutné jedlo.

Zelenina na zimu: Inšpirujte sa receptami z babičkinej kuchyne

Autor: BÁJEČNÁ ŽENA/ Jana BROŽÍKOVÁ
 


 

Vaše diétne tipy

Fit pred letom: Voňavé chudnutie

Aj vás trápia kilá navyše po dlhej a chladnej zime? Dá sa to vyriešiť jednoducho...
 

Prečo tieto ženy vyzerajú božsky? Pijú olej a jedia vývar z kostí

Už roky majú náš obdiv, páči sa nám ich postava aj pokožka. Skúste dať na ich...
 

Chudnete? Osviežte si jedálniček výbornými smoothie, ktoré vám pri zhadzovaní kíl pomôžu

Máme pre vás tri skvelé recepty na chutné a zdravé nápoje.
 

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.