Dátum: Sobota 30.07.2016 Dnes oslavuje: Libuša Zajtra: Ignác

Práve číta: 21701

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Jesť či nejesť? Za vašu nadváhu či zdravotné problémy môžu aj údeniny

Zdroj: BÁJEČNÁ ŽENA/ Jana BROŽÍKOVÁ 12. február 2016, 06:00
Foto: Archív Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

Údené mäsové výrobky ohrozujú zdravie rovnakou mierou ako alkohol a fajčenie. Naozaj sa ich musíte úplne vzdať?

Salámy, klobásy, slanina, párky, šunka a ďalšie výrobky z mäsa spracované údením, fermentáciou, pridávaním soli alebo konzervantov, aby sa predĺžila ich trvanlivosť či dosiahla špecifická chuť, spôsobujú rakovinu. V októbri minulého roka o tom informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe výsledkov 800 štúdií z celého sveta. V správe sa uvádza, že pri každodennej konzumácii 50 gramov spracovaného mäsa, čo je menej ako dva plátky slaniny, stúpa riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu o 18 percent.

Hrozivé štatistiky

Varovanie o zdravotných rizikách nadmernej konzumácie údenín nie je bezdôvodné. Každý rok pribudne na svete viac ako 1,2 milióna pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka. Vedci odhadujú, že asi u 21 percent je príčinou nadmerná konzumácia údenín a červeného mäsa.

V celosvetovej štatistike výskytu je Slovensko na druhom mieste. Ročne zaevidujú viac ako 3 600 nových prípadov, no nie sú len starší ľudia, ale aj pacienti medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, muži dvakrát častejšie ako ženy. Medzi hlavné rizikové faktory tohto ochorenia patrí nesprávna životospráva. Údeniny obsahujú veľa soli, nasýtených tukov a chemických konzervantov, ktoré súvisia aj s rozvojom obezity a iných ochorení, napríklad srdca, ciev, obličiek či kĺbov.

Všetko s mierou

Hoci je riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu individuálne a závisí od mnohých faktorov vrátane dedičnosti, výrazne stúpa s množstvom skonzumovaných údenín. Keď si príležitostne dáte sendvič so salámou či so slaninou, nič katastrofálne sa nestane. Nesmie to však byť pravidlo, skôr výnimka. Potvrdil to aj austrálsky odborník na výskum rakoviny, profesor Bernard Stewart, ktorý priznal, že má rád šunku, salámu i slaninu a príležitostne si dopraje hovädzí steak.

Profesor Stewart bol predsedom výboru Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá dospela k záveru, že konzumácia spracovaného mäsa spôsobuje u ľudí rakovinu hrubého čreva a konečníka. Podľa jeho slov týchto potravín sa netreba úplne vzdať, len obmedziť ich príjem. Odporúčania sú určené hlavne ľuďom, ktorí jedia údeniny päťkrát do týždňa či dokonca každý deň.

Priveľa tuku a soli

Častá konzumácia údenín ohrozuje aj srdce, pretože majú vysoký obsah tuku a cholesterolu. Živočíšne tuky v týchto mäsových výrobkoch zvyšujú energetický príjem a vystavujú srdce ďalšiemu rizikovému faktoru – obezite. Na porovnanie: v šunkovej a kuracej saláme je 15 až 18 percent tuku, morčacia má okolo 25 percent tuku, ale trvanlivé salámy, ako je lovecká, malokarpatská, nitran, vysočina a maďarská obsahujú od 35 do 45 percent tuku.

Ďalšie nebezpečenstvo predstavuje soľ. Na správne fungovanie organizmu stačí 1 gram soli denne, horná hranica je 6 gramov. Vyšší príjem soli spôsobuje zadržiavanie vody, zvyšovanie krvného tlaku a priberanie. Pritom 50 gramov trvanlivej salámy obsahuje približne 2 gramy soli, čo je tretina celodennej odporúčanej dávky soli.

Zdravšie alternatívy

Ak sama neholdujete údeninám, ale záleží vám na zdraví svojich blízkych, mali by ste sa väčšmi zaujímať, ako často a koľko ich jedia. Ak u vás údeniny musia byť denne na stole, pokúste sa to obmedziť pomocou jednoduchých trikov.

  • Nekupujte údeniny pravidelne, namiesto nich majte v chladničke kvalitné syry, rybacie a hydinové výrobky.
  • Do plnených sendvičov a na chlebíčky naložte viac pestrofarebnej zeleniny a menej salámy či klobásy.
  • Snažte sa byť kreatívnejšia pri varení. Ak máte doma mäsožrútov, častejšie im pripravujte pokrmy z rýb, kuraciny a z morčaciny.
  • Namiesto párkov ponúknite na večeru šalát, napríklad zo strukovín, zeleniny, z cestovín a tuniaka.
  • Raz týždenne zaraďte vegetariánsky deň a uvarte niečo zo strukovín alebo zo sóje.
  • Bez mäsa neznamená bez chuti, preto majte vždy poruke rôzne bylinky a koreniny.

Vyskúšajte
Segedínsky guláš, v ktorom bravčové mäso nahradíte morčacími prsami. Rozdiel si možno nikto ani nevšimne a vy budete mať dobrý pocit, že ste rodine ponúkli zdravšie, ale rovnako chutné jedlo.

Zelenina na zimu: Inšpirujte sa receptami z babičkinej kuchyne


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Nie je len pre pánov: 5 dôvodov, prečo by ženy mali začať piť pivo!

Neviete mu prísť na chuť? Ak si po celom dni doprajete radšej pohárik vína,...
 

Netrápte ju smädom: Tipy, ako pokožku v lete osviežiť a nevysušiť

Ak vás suchá pokožka zovrie do panciera, môže poriadne znepríjemniť dovolenku....
 

Stihnite to pred dovolenkou: 5 vecí o očiach, ktoré by ste mali vedieť

Šoféri, ktorí sa vydávajú na niekoľkohodinové cesty autom, by si mali aspoň...
 

S chladivou energiou: Počas horúčav si na tanier naservírujte tieto suroviny!

Neriskujte zápal hrdla z ľadových nápojov a zo zmrzliny. Spoľahnite sa...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.