Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 26506

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Kapusta je univerzálny prírodný liek na všetky choroby

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 12. november 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Kapusta je liekom takmer na všetky choroby

Hľadáte univerzálny liek na všetky choroby? Jedzte kapustu.

Kapusta patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.

Červená alebo biela?

Medzi bielou a červenou kapustou nie je veľký rozdiel. Červenolistá dlhšie dozrieva, preto má omnoho tuhšie listy, v porovnaní s bielou má viac vitamínu C, železa i bioflavonoidov. V červenej kapuste sa nachádza 36 druhov rastlinných pigmentov, pričom 8 z nich sa nevyskytuje v žiadnej inej rastlinnej potrave. Výskumy ukázali, že týždenne stačí zjesť jednu porciu kapusty, aby sa znížilo riziko rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pečene, pľúc a prsníka. Za najlepšiu prevenciu považujú odborníci 2 až 3 porcie, teda 250 až 400 gramov týždenne.

Kapusta chráni aj pred ochoreniami srdca a pred sivým zákalom. Upravuje činnosť štítnej žľazy, čistí tráviacu sústavu a udržiava v črevách zdravú mikroflóru. Obsahuje približne toľko vitamínu C ako citrónová šťava a veľké množstvo vitamínu E. Šťava zo surovej kapusty zmierňuje pálenie záhy a pomáha liečiť žalúdočné vredy, šťava z kyslej kapusty zas zlepšuje trávenie. Kapusta patrí medzi nízkoenergetické potraviny. Keď budete pri varení šetriť tukmi, stane sa vaším chutným pomocníkom pri udržiavaní hmotnosti alebo pri chudnutí.

Ak máte po kapustnom jedle nepríjemný pocit nafúknutého brucha, nabudúce pridajte viac byliniek. Vyberte si podľa chuti: estragón, tymian, rascu, kôprovú vňať, bobkový list či nové korenie.

Liečivé baktérie

Kvasená kapusta patrí medzi najstaršie trvanlivé potraviny a v minulosti bola spolu so zemiakmi najdôležitejším zdrojom vitamínu C v zime. Typickú chuť kyslej kapusty spôsobuje bakteriálne kvasenie. Pri tomto procese sa tvorí kyselina mliečna, ktorá je nielen lahodná, ale aj prospešná pre zdravie. Mikroorganizmy obsiahnuté v kyslej kapuste zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín. Kyslá kapusta ako jediná rastlinná potravina prirodzene obsahuje vitamín B12, preto by ste ju mali jesť pravidelne, ak ste vegetariánka alebo nejete mäso príliš často.

Tento vitamín je dôležitý pre mozog a nervy, podporuje duševnú sviežosť, odbúrava stres a pôsobí proti depresiám. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty zlepšuje imunitu, chráni pred infekciami, zrýchľuje odvádzanie škodlivých látok z tela, podporuje tvorbu červených krviniek a hormónov, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje srdcový sval a regeneruje bunky. Pri kvasení sa v kapuste tvoria izotiokyanáty – látky zabraňujúce nádorovému bujneniu.

Tipy do kuchyne

  • Vyskúšajte kyslú kapustu s čučoriedkami, ananásom, jablkami, hroznom, hrozienkami, so sušenými datľami alebo s figami.
  • Kapustu môžete skombinovať s mrkvou, pórom, cibuľou a so zemiakmi. Vrchné listy kapusty využite ako podložku pod pokrm alebo na nich naservírujte šalát.
  • Keď červená kapusta pri dusení začne strácať peknú farbu, pridajte do nej lyžicu citrónovej šťavy alebo octu.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Kapusta patrí medzi domáce druhy hlúbovej zeleniny. Môžete ju konzumovať čerstvú i kvasenú, surovú alebo tepelne upravenú. Čerstvá kapustová šťava má mimoriadne hojivé účinky na žalúdočné vredy, zápaly a choroby hrubého čreva. Šťava z kvasenej kapusty zas pomáha pri pálení záhy, pozor však na vysoký obsah soli.
  • Bežná porcia kapusty vám dodá len okolo 80 kJ, no úžitok z nej je obrovský. Predstavuje vynikajúci zdroj vitamínu C a K, karoténov, vlákniny, draslíka a antioxidantov. Je významnou súčasťou diét pri cukrovke, obezite aj pri hemoroidoch. Vďaka jedinečnej kombinácii živín pomáha predchádzať rakovinovým ochoreniam.
  • Kvasená kapusta získa charakteristickú chuť počas mliečneho bakteriálneho kvasenia. Užitočné mikroorganizmy, ktoré pri ňom pôsobia, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách. Tie zas uľahčujú trávenie a vstrebávanie živín, ako aj využitie vitamínov skupiny B. Podľa niektorých štúdií obsahuje oveľa viac protirakovinových látok ako čerstvá kapusta.

Kvasená kapusta obsahuje viac vitamínu C ako čerstvá. Už 200-gramová porcia vám doplní potrebnú dennú dávku a dodá viac laktobacilov ako téglik živého jogurtu.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Ohrozujú vás parazity? Prejavy sú nenápadné. Odčervujte sa!

Poviete si, že vás sa to netýka, lebo úzkostlivo dbáte na hygienu. Ale čo...
 

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.