Tip redakcii
 

Každý deň jedna paprika je bič na nezdravý život

Veľa pracujete, málo spíte a nevzdali ste sa všetkých zlozvykov? Každý deň si dajte aspoň jedno paprikové jedlo.

28. augusta 2013, 10:00
Dajte si každý deň aspoň jedno paprikové jedlo.

Dajte si každý deň aspoň jedno paprikové jedlo.

Autor: Profimedia.sk

Farebné plody papriky vyzerajú efektne na tanieri a dajú sa z nich pripraviť stovky nízkoenergetických pokrmov. Môžete ich jesť surové, dusiť, piecť, grilovať, plniť i zapekať. Jedlu dodajú sviežu chuť, peknú farbu i textúru, no takmer žiadne kalórie. Ako bonus dostanete štedrú porciu vitamínov, minerálov a vzácnych fytochemikálií.

Rozdiel nielen vo farbe

Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú prospešné pre zdravie, hoci aj ona má určitý význam. Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, železo a horčík. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch, navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch. Najmä preto, že paprika veľmi rýchlo zmäkne a nebýva pridlho vystavená teplu.

Zelená paprika je skvelý zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťatka, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.

Červená paprika zas obsahuje extra porciu betakaroténu - asi 150 g zabezpečí potrebnú dennú dávku. Provitamín A spolu s vitamínom C pôsobia omladzujúco – pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások. Rutín chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom. Lykopén je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.

Žlté plody majú okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.

Tip Glancu: Plátky surovej papriky chrumkajte namiesto čipsov. Nezjete ani gram soli a tuku, nadopujete sa vitamínmi a minerálmi a čo je hlavné – nepriberiete, skôr naopak. Paprika má iba 84 kJ/100 g, pri trávení zrýchľuje metabolizmus a je majsterkou v spaľovaní tuku.

Pikantné liečia

Pálivosť paprík spôsobuje kapsaicín. Tento rastlinný alkaloid stimuluje receptory nervových zakončení na sliznici jazyka a vyvoláva pocit bolesti podobný tomu, ako keby ste si jazyk popálili niečím horúcim. Kapsaicín sa nachádza najmä v bielych „rebrách“ a semienkach. Keď ich vykrojíte a vnútro papriky opláchnete studenou vodou, bude páliť oveľa menej.

Kapsaicín má aj mimoriadne liečivé vlastnosti. Zlepšuje krvný obeh, zrýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov i cukru v krvi. Ničí baktérie pri otrave potravinami, pomáha pri liečbe kŕčových žíl, reumy, artritídy a artériosklerózy.

Doteraz nie sú známe žiadne negatívne účinky kapsaicínu na ľudské zdravie. Nedá sa ním ani otráviť, pretože obranné mechanizmy vášho tela vám nedovolia prekročiť bezpečné množstvo.

Proti rakovine

Nezdravý spôsob života nemusí mať zákonite katastrofálne následky. Zistili to americkí vedci, ktorí štyri roky sledovali vzorku pol milióna ľudí nad 50 rokov. Najnižšie riziko rozvoja nádorov hlavy a krku, ktoré sú typické pre fajčiarov a konzumentov liehovín, mali tí, ktorí denne zjedli tri až štyri porcie ovocia a zeleniny. Najsilnejšia trojka: paprika, paradajky a mrkva. Keďže vedci nevedia vysvetliť, na akom princípe to funguje, radšej neriskujte a žite zdravo.

Tipy Glancu:

  • Čerstvá paprika má byť lesklá a pevná, matné fliačiky signalizujú začínajúcu hnilobu. Vyberajte plody so stopkou, bez stopky sa rýchlejšie kazia.
  • Keď máte zo surových paprík ťažký žalúdok, opečte ich a olúpte. Horúce papriky zabaľte do mikroténového vrecka, aby sa sparili, potom šupku ľahko stiahnete.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.