Dátum: Sobota 01.10.2016 Dnes oslavuje: Arnold Zajtra: Levoslav

Práve číta: 22854

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Každý deň jedna paprika je bič na nezdravý život

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 28. august 2013, 10:00
Foto: Profimedia.sk Dajte si každý deň aspoň jedno paprikové jedlo.

Veľa pracujete, málo spíte a nevzdali ste sa všetkých zlozvykov? Každý deň si dajte aspoň jedno paprikové jedlo.

Farebné plody papriky vyzerajú efektne na tanieri a dajú sa z nich pripraviť stovky nízkoenergetických pokrmov. Môžete ich jesť surové, dusiť, piecť, grilovať, plniť i zapekať. Jedlu dodajú sviežu chuť, peknú farbu i textúru, no takmer žiadne kalórie. Ako bonus dostanete štedrú porciu vitamínov, minerálov a vzácnych fytochemikálií.

Rozdiel nielen vo farbe

Všetky druhy papriky bez ohľadu na farbu sú prospešné pre zdravie, hoci aj ona má určitý význam. Paprika obsahuje najmä vitamíny B, C a K a mix rôznych minerálnych látok, ako je vápnik, draslík, železo a horčík. Vitamínu C je v nej dokonca viac ako v citrónoch, navyše ho pri tepelnej úprave neubudne toľko ako pri iných plodoch. Najmä preto, že paprika veľmi rýchlo zmäkne a nebýva pridlho vystavená teplu.

Zelená paprika je skvelý zdroj kyseliny listovej. Už tri papriky vám pokryjú celodennú potrebu tohto vitamínu, ktorý je nevyhnutný nielen v tehotenstve na zdravý vývoj dieťatka, ale má pozitívne účinky aj na krvotvorbu, chráni srdce, upokojuje a zlepšuje náladu. V zelených plodoch je viac vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý sa často nazýva vitamín mladosti.

Červená paprika zas obsahuje extra porciu betakaroténu - asi 150 g zabezpečí potrebnú dennú dávku. Provitamín A spolu s vitamínom C pôsobia omladzujúco – pleť vyzerá sviežo a spomalí sa tvorba vrások. Rutín chráni cievy pred kôrnatením, zinok prospieva svalom, vlasom a nechtom. Lykopén je dôležitý pri prevencii nádorových ochorení.

Žlté plody majú okrem veľkého množstva vitamínu E aj dva dôležité karotenoidy – luteín a zeaxantín, ktoré chránia oči, znižujú riziko sivého zákalu i stareckej slepoty.

Tip Glancu: Plátky surovej papriky chrumkajte namiesto čipsov. Nezjete ani gram soli a tuku, nadopujete sa vitamínmi a minerálmi a čo je hlavné – nepriberiete, skôr naopak. Paprika má iba 84 kJ/100 g, pri trávení zrýchľuje metabolizmus a je majsterkou v spaľovaní tuku.

Pikantné liečia

Pálivosť paprík spôsobuje kapsaicín. Tento rastlinný alkaloid stimuluje receptory nervových zakončení na sliznici jazyka a vyvoláva pocit bolesti podobný tomu, ako keby ste si jazyk popálili niečím horúcim. Kapsaicín sa nachádza najmä v bielych „rebrách“ a semienkach. Keď ich vykrojíte a vnútro papriky opláchnete studenou vodou, bude páliť oveľa menej.

Kapsaicín má aj mimoriadne liečivé vlastnosti. Zlepšuje krvný obeh, zrýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, tukov i cukru v krvi. Ničí baktérie pri otrave potravinami, pomáha pri liečbe kŕčových žíl, reumy, artritídy a artériosklerózy.

Doteraz nie sú známe žiadne negatívne účinky kapsaicínu na ľudské zdravie. Nedá sa ním ani otráviť, pretože obranné mechanizmy vášho tela vám nedovolia prekročiť bezpečné množstvo.

Proti rakovine

Nezdravý spôsob života nemusí mať zákonite katastrofálne následky. Zistili to americkí vedci, ktorí štyri roky sledovali vzorku pol milióna ľudí nad 50 rokov. Najnižšie riziko rozvoja nádorov hlavy a krku, ktoré sú typické pre fajčiarov a konzumentov liehovín, mali tí, ktorí denne zjedli tri až štyri porcie ovocia a zeleniny. Najsilnejšia trojka: paprika, paradajky a mrkva. Keďže vedci nevedia vysvetliť, na akom princípe to funguje, radšej neriskujte a žite zdravo.

Tipy Glancu:

  • Čerstvá paprika má byť lesklá a pevná, matné fliačiky signalizujú začínajúcu hnilobu. Vyberajte plody so stopkou, bez stopky sa rýchlejšie kazia.
  • Keď máte zo surových paprík ťažký žalúdok, opečte ich a olúpte. Horúce papriky zabaľte do mikroténového vrecka, aby sa sparili, potom šupku ľahko stiahnete.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Ohrozujú vás parazity? Prejavy sú nenápadné. Odčervujte sa!

Poviete si, že vás sa to netýka, lebo úzkostlivo dbáte na hygienu. Ale čo...
 

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.