Tip redakcii
 

Lekár v pohári? Vyskúšajte zeleninové a ovocné šťavy!

Zeleninové a ovocné šťavy nemusíte piť iba ako súčasť nárazových očistných kúr. Ak ich však chcete konzumovať pravidelne a neublížiť si, dodržte týchto pár rád.

24. februára 2014, 12:00
Zeleninové a ovocné šťavy nemusíte piť iba ako súčasť nárazových očistných kúr. Ak ich však chcete konzumovať pravidelne a neublížiť si, dodržte týchto pár rád.

Zeleninové a ovocné šťavy nemusíte piť iba ako súčasť nárazových očistných kúr. Ak ich však chcete konzumovať pravidelne a neublížiť si, dodržte týchto pár rád.

Autor: Profimedia.sk

Radí mikrobiogička, prírodovedkyňa a autorka knihy Detoxikácia organizmu Katarína Horáková

Môžem ju piť každý deň?

Áno, ale začnite s jedným pohárom. Pre dospelých je bezpečné denné množstvo 250 mililitrov, pre deti 150 mililitrov. Ak ste zdravá, neskôr to pokojne zvýšte na pol litra. Vždy však začínajte s mrkvovou šťavou, je najjemnejšia a môže sa piť aj samotná. Inšpirácii sa však medze nekladú. Na výber máte rôzne kombinácie z mrkvy, červenej repy, paštrnáka, paradajok, brokolice, pomaranča… V zásade by ste nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je práve mrkva či jablko, tie môžete použiť na dochutenie aj ostatných štiav.

Pozor! Nezriedené šťavy z citrusov majú vysoký podiel kyselín, preto ich pite vždy s vodou. Alebo zvoľte radšej zeleninové či hruškovú a broskyňovú, tie ich až toľko neobsahujú.

Točí sa mi hlava

Rozbolela vás hlava alebo máte závraty pri cviklovej šťave? Nepanikárte. Nie sú to príznaky ochorenia, ale čistenia organizmu. Odpočiňte si a dobre sa vyspite. Prípadne prejdite opäť na riedenie 2 : 1, pite veľa čistej vody a šťavu obmeňte.

Pri jedle? NIE

Láka vás zapiť obed čerstvo odšťaveným drinkom? Ani to neskúšajte! Zeleninovú či ovocnú šťavu pite na lačný žalúdok, alebo minimálne hodinu pred a 1 až 2 hodiny po jedle. Je to vlastne posilňovací drink, ktorý vás ihneď postaví na nohy a umožní vám vykonať aj náročné výkony. Preto je ideálny na ráno. Váhate, či sa vám chce začať deň práve odšťavovaním? Ak nerada jete surovú zeleninu alebo ovocie, je práve toto prvý krok k zdravšiemu spôsobu výživy a odkysleniu organizmu.

Ako šťavu správne skladovať

Dobre uzavretú a v chladničke. Ak však chcete zo šťavy dostať maximum, vypite ju po dúškoch hneď. Už 30 minút po odšťavení sa o 50 percent zníži jej enzymatická aktivita. Oxidačný proces môžete síce trošku spomaliť, ak do nej kvapnete pár kvapiek citróna, ale aj tak je najideálnejšie, ak ju skonzumujete čím skôr.

Pozor! Ak ste nikdy predtým čisté šťavy nepili, nezačínajte s tým v tehotenstve, ani tesne po chirurgickom zákroku.

Ktoré urýchlia liečenie?

  • Akné: Stav vašej pokožky zlepšia šťavy zo všetkých listových šalátov, ale aj z papriky, mrkvy, bielej kapusty či jabĺčka.
  • Ateroskleróza: Ak vás trápia cievy, skúste odšťaviť koreňovú zeleninu, hlávkový šalát, špenát, citrusy a redkvičky s listami.
  • Cukrovka: Hladinu cukru postráži špenát, žerucha, petržlen. Pozor, vyhnite sa ovociu, mrkvovej a zemiakovej šťave.
  • Dna: Dnu zmierni šťava z cvikly, koreňovej zeleniny, najmä paštrnáka, ale aj z uhorky, reďkovky či špenátu.
  • Chrípka: Imunitu zlepší jablko, pomaranč, cvikla, ale aj koreňová zelenina, uhorka, cesnak, cibuľa, reďkovka.
  • Paradentóza: Vaše ďasná a zuby ocenia drink zo špenátu, z uhorky či zo zemiakov.
  • Zrak: Unaveným očiam prospeje šťava z mrkvy, cvikly, kelu, zo špenátu alebo z čakanky.

Foto: Profimedia.sk

7 skvelých tipov

  • Šťavu robte z tých druhov zeleniny a ovocia, ktoré sa dopestujú u nás a obsahujú minimum chémie.
  • Keďže čerstvé šťavy organizmus chladia, v zime ich pite striedavo so zázvorovým alebo s bylinkovým čajom.
  • Z cibuľovej a cesnakovej šťavy použite len 1-2 kvapky. Obsahujú priveľa éterických silíc, neprežeňte to.
  • Šťavu z kapustovín nikdy nepite samotnú! Skombinujte ju aspoň s ďalšími dvoma-troma druhmi zeleniny a to v pomere 1 : 4. Čiže 1 diel šťavy z kapustovín a 4 z iného druhu.
  • Žerucha a petržlenová vňať sú silne čistiace, takže ich pite rovnako ako kapustoviny, zriedené s jemnejšími v pomere 1 : 4.
  • Cviklovú šťavu vždy zjemnite s mrkvovou a s trochou vlažnej vody. V pomere 1 : 4 : 1.
  • So zemiakovou šťavou opatrne – nesmie sa piť sama. A pamätajte, naraz môžete odšťaviť maximálne 1 zemiak veľkosti slepačieho vajíčka.

Autor: Báječná žena/Dana Úradníčková
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.