Tip redakcii
 

Máte bledú kožu? Tieto potraviny podporujú červené krvinky

Nemusí to byť len nedostatok slnečného svitu v zime, možno vás trápia červené krvinky. Poradíme vám, ako kombinovať potraviny, aby ste pomohli krvotvorbe.

24. februára 2013, 07:00
Poradíme vám, ktoré potraviny podporujú tvorbu červených krviniek

Poradíme vám, ktoré potraviny podporujú tvorbu červených krviniek

Autor: profimedia.sk

Búšenie srdca, bledá koža, hučanie v ušiach, dýchavičnosť, závraty, únava, bolesti hlavy, znížená koncentrácia, svalové bolesti, to je pár príznak o v , ktoré by vás mohli vyhnať do ambulancie lekára. Cítili by ste sa trápne ako hypochonder? Radšej sa dajte vyšetriť, pretože za otravnými nepríjemnosťami môže byť nebezpečná anémia alebo málokrvnosť.

Nedostatok kyslíka

Dôvodov, prečo červené krvinky štrajkujú a neprenášajú z pľúc do všetkých tkanív vrátane mozgu potrebný kyslík tak, ako treba, je niekoľko. Podľa lekárov nás však najčastejšie trápi takzvaná nutričná anémia, za ktorú môže neporiadna strava. Chýba nám hlavne železo, ale aj kyselina listová a vitamín B12.

Nepriatelia

V niektorých potravinách je železa naozaj veľa, ale nie vždy ho naše telo dokáže plnohodnotne vstrebať a využiť. Kto sú jeho najväčší nepriatelia?

  • Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú napríklad v káve, čaji a vo víne. Vedeli ste napríklad, že jedna šálka čierneho čaju, ktorú si dáte spolu s jedlom, znižuje vstrebateľnosť železa až o osemdesiat percent? Pri jednej šálke kávy je to o čosi menej, šesťdesiat percent. Čiastočné riešenie však existuje. Stačí, ak si k týmto nápojom dáte súčasne mäso , vstrebateľnosť sa zníži len o päťdesiat percent.
  • Fosfáty, ktoré sa nachádzajú napríklad v kolových nápojoch.
  • Niektoré bielkoviny, napríklad zo sóje či zo srvátky.
  • Oxaláty, soli kyseliny šťaveľovej, ktoré sú v špenáte, kapuste, červenej repe, orechoch, čokoláde, pšeničných otrubách alebo v bazalke.
  • Fytáty, obsiahnuté v celozrnných výrobkoch, orechoch a semenách a v strukovinách.
  • Vápnik je na jednej strane pre nás extrémne dôležitý, ale napríklad jedna šálka mlieka, obsahujúca tristo miligramov vápnika, dokáže znížiť absorpciu železa až o šesťdesiat percent. Preto je dobré nemiešať spolu jedlá s vysokým obsahom oboch prvkov, ale dodržať medzi nimi väčší časový odstup.

Bez céčka to nejde

Jedným z najväčších pomocníkov pri vstrebávaní železa je kyselina askorbová, teda vitamín C a iné organické kyseliny, napríklad jablčná, hroznová, octová či citrónová. Tie dokážu zvýšiť vstrebateľnosť až päťkrát. Preto neobchádzajte regály s ovocím a so zeleninou. Správnej krvotvorbe pomôže napríklad hrozno, ktoré je okrem céčka bohaté na flavonoidy a vitamíny skupiny B. Triesloviny zas a udržiavajú v kondícii pevnosť vlásočníc . Obdobné látky sa nachádzajú aj v čiernej baze a ostružinách. Zo zeleniny vezmite na milosť taký skvelý zdroj vitamínu C, akým je karfiol, kel kučeravý či brokolica. Železo z rastlinných potravín sa síce vstrebáva horšie než zo živočíšnych, ale veľa pomôže správna úprava. V prípade zeleniny je to varenie alebo dusenie, pri strukovinách viacnásobné namočenie fazule, šošovice a iných strukovín.

Tip Glancu: Vyskúšajte 100%- né prírodné šťavy, ktoré sú navyše vyrábané na Slovensku. Vyrábajú sa v štyroch príchutiach- jablková, pomarančová, grapfruitová a mix jablka a mrkvy.

Autor: ŠARM/ Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.