Tip redakcii
 

Med pomôže pri nachladnutí či trávení a dodá vám energiu

Pomôže vám pri nachladnutí, tráviacich problémoch a doplní energiu, ak ste unavená.

31. mája 2013, 08:00
Med vám pomôže pri nachladnutí, tráviacich problémoch a doplní energiu, ak ste unavená.

Med vám pomôže pri nachladnutí, tráviacich problémoch a doplní energiu, ak ste unavená.

Autor: Profimedia.sk

Radí včelár Milan Skokan, Sebechleby

Prvým medom spravidla býva repkový, no hneď po ňom v úľoch dozrieva aj agátový, lipový či viacdruhový, ktorý pochádza z územia s pestrou skladbou kvitnúcich rastlín.

V kvalitnom mede sa skrýva hotový poklad. Napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, zinok, kálium, draslík, sodík, železo, meď, aminokyseliny či enzýmy. Má antibakteriálne účinky, urýchľuje hojenie rán, zaháňa únavu, preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva a najrôznejším tráviacim problémom. Stimuluje imunitu a tvorbu krvi, zmierňuje problémy s tlakom a so srdcom, pôsobí upokojujúco a navodzuje dobrý spánok, má antioxidačné vlastnosti a zvláčňuje pokožku.

Repkový

Včely ho vytvárajú z nektáru žltých kvetov repky olejnej. Jeho chuť je jemná a lahodná. Ako jediný má deklarované protirakovinové účinky. Po stočení je číry, svetložltý. Pomerne rýchlo, asi za týždeň skyštalizuje a nadobudne bielu až bieložltú farbu. Preto sa často upravuje takzvaným pastovaním, čo je proces mechanického rozbíjania kryštálikov medu, až ostane krémovitý a vláčny.

Agátový

Čistý agátový med je číry, zlatožltej farby. Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly, tekutý vám vydrží aj dva roky. Má lahodnú a jemnú chuť. Oceníte ho najmä, ak máte problémy s trávením.

Lipový

Je najaromatickejší a má aj typickú lipovú chuť. Pomôže vám pri nachladnutí a ochoreniach dýchacích ciest.

Viacdruhový

Je to najbežnejší druh medu. Má svetlú farbu a jeho účinky sa odvíjajú od toho, z akých štiav z kvetov bylín, kríkov či stromov bol vytvorený.

Medovicový

Nazýva sa aj lesný, je tmavý, väčšinou hnedočervený až hnedozelený. Kryštalizuje neskôr ako kvetový. Včely ho tvoria z medovice, výlučku hmyzu žijúceho na stromoch, no môže obsahovať aj nektár z kvetov maliny či černice. Je bohatší na minerálne látky a stopové prvky a má silný antibakteriálny účinok.

Ako vlastne vzniká?

Včielky nazbierajú nektár, sladkú šťavu z práve kvitnúcich kvetov. Prinesú ju do úľa, kde si ho odovzdávajú medzi sebou, tým z neho odparujú vodu a nektár sa stane hustejším. Potom ho uložia do šesťhranných otvorov v plástoch a zakryjú viečkom z vosku. Tam zreje a mení sa na med. Hotový med by mal slúžiť ako potrava pre obyvateľky úľa a ich potomstvo, no včely ho stihnú vyrobiť dosť nielen pre seba, ale aj pre nás ľudí. Včelári ho potom stáčajú z plástov a plnia do nádob.

Fakty a mýty

  • Rýchlo kryštalizuje iba med, do ktorého včelár pridáva cukor.

Nie je to pravda, kryštalizácia je prirodzený proces a každý med kryštalizuje, niektorý skôr a iný neskôr. Kvalita medu sa tým však nemení. Čím viac fruktózy med obsahuje, tým je proces kryštalizácie pomalší.

  • Čím je med tmavší, tým je kvalitnejší.

Kvalita medu nezávisí od jeho farby, ale od poctivosti práce včelára.

  • Med patrí do horúceho čaju.

Nie je to pravda, cenné látky sa v mede uchovávajú do teploty 44-45 °C, vyššie teploty ich ničia.

  • Med môže skysnúť.

Je to pravda, pri podcenení niektorých zásad pri výrobe medu alebo pri nevhodnom skladovaní sa med môže pokaziť, začne zapáchať alebo zmení chuť či vzhľad. Každý med sa skladá najmä z hroznového cukru, glukózy, a z ovocného cukru, fruktózy, a aj z malého množstva ďalších cukrov a vody.

Autor: Báječná žena/Sylvia Derňárová
 


 

Vaše diétne tipy

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.