Dátum: Nedeľa 11.12.2016 Dnes oslavuje:

Hilda Zajtra: Otília

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nahraďte nezdravé údeniny grilovanými vitamínmi

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 25. júla 2013, 08:00
Foto: profimedia.sk Grilovaná zelenina obsahuje množstvo vitamínov

Ak sa chcete najesť dosýta a ľahko, opekajte zeleninu a šampiňóny. Na grile až tak nezáleží, tajomstvo úspechu je v perfektnej príprave.

Na grilovanie sú ideálne mladé cukety, paprika, rajčiny, baklažány, patizóny, zeler, pór, špargľa, cibuľa, kalerábiky, mladé fazuľové a hráškové struky aj kukuričné klasy. Skvelá chuť prekvapí aj najväčších milovníkov mäsa. Vyskúšajte!

Zelená alternatíva

Tvrdšiu zeleninu pokrájajte, osoľte a nechajte zmäknúť. Takéto „vypotenie“ pomôže najmä baklažánu, pretože má sklon vpíjať veľa oleja. Vláknitú zeleninu – špargľu, zeler, fenikel a pór – pred grilovaním blanšírujte vo vriacej vode 1 až 2 minúty. Pred grilovaním zeleninu osušte. Pri grilovaní zeleniny je najdôležitejšie krájanie. Baklažán, papriku, cuketu a cibuľu pokrájajte na centimetrové kolieska, rajčiny a papriku grilujte v celku alebo prekrojené napoly. Baklažán a cuketu grilujte so šupkou, aby sa nerozpadli. Menšie šampiňóny môžete ponapichovať na ihlicu.

Do stredu grilu položte zeleninu, ktorá potrebuje najviac času, rýchlovky na okraj. Grilujte nad stredne rozpálenou pahrebou, obracajte po jednej až dvoch minútach. Koreniacu zmes pridajte až pred posledným otočením, aby sa nepripálila. Grilovanú zeleninu môžete podávať ako prílohu aj ako hlavný chod s ľahkými omáčkami a dresingmi, napríklad na báze jogurtu. Na miske by nemali chýbať čerstvé uhorky a rajčiny. Vynikajúco chutí aj grilované ovocie, napríklad jablká, hrušky, banány, ananás. Môžete ich podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne ako dezert.

Opatrne s tukmi

Grilovačka často býva zbytočne kalorická preto, že pri príprave pokrmov sa nešetrí tukmi. Platí to aj pre horčice, omáčky, marinády a majonézy. Najväčšou pohromou sú vtedy, keď ich skombinujete s inou potravinou s vysokým obsahom tuku. S grilovanou zeleninou nemusia ohroziť vašu postavu, keď ich budete odmeriavať na lyžičky! Vyplatí sa siahnuť po výrobkoch s nižším obsahom tuku.

Na porovnanie: klasická tatárska omáčka má v 100 g okolo 2 000 kJ, light približne 1 500 kJ, jogurtová len 500 kJ. Na chuti to nepocítite, ale rozdiel je nezanedbateľný, samozrejme, ak si nedáte dvojnásobné množstvo. Pozor aj na nevinne vyzerajúce dresingy. Sto gramov môže obsahovať od 25 do 55 g tuku. Veľa kalórií ušetríte, keď dresing alebo tatársku omáčku rozmiešate s bielym jogurtom v pomere 1 : 1. Alebo si vyberte dresingy bez majonézy, napríklad rajčinový.

Naše rady

  • Zeleninu naložte na pol hodiny do marinády z olivového oleja, citrónovej šťavy a byliniek podľa chuti. Môžete pridať aj kečup, sójovú omáčku, med, balzamový ocot alebo horčicu.
  • Čerstvá citrónová, pomarančová a limetová šťava v marináde fungujú ako zmäkčovač a osviežovač chuti, štipka cukru vytvorí chrumkavú karamelizovanú kôrku. 
  • Na ochucovanie si vyberte koreniace zmesi bez glutamanu a soli, špeciálne namiešané na grilovanie zeleniny, aby vynikla jej jemná chuť.
  • Voňavý špíz pripravíte tak, že zeleninu ponapichujete na dlhé drevnaté stonky rozmarínu.
  • Ku grilovanej špargli vyskúšajte ako prílohu reďkovky a pór podusené na masle.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Ak grilujete na otvorenom ohni, uvedomte si, že z hľadiska zdravotnej bezpečnosti ide o najrizikovejší spôsob tepelnej úpravy. Týka sa to najmä zanedbávanej hygieny, nedostatočného prepečenia či prepálených splodín z tukov.
  • Ak plánujete grilovať častejšie, zdravšie jedlá si pripravíte na elektrickom grile. Zabránite tak „usadzovaniu“ karcinogénných látok priamo na grilovanej potravine. Dvojnásobne to platí vtedy, keď pripravujete jedlo pre deti. Ak nemáte inú možnosť, pod suroviny obsahujúce veľa tuku podložte hliníkovú tácku či fóliu alebo tuk pred grilovaním odstráňte.
  • Grilovaním môžete pripraviť aj diétnejšie pokrmy. Najvhodnejšie sú morské a sladkovodné ryby, chudé druhy mäsa či sójové výrobky určené na grilovanie. Samozrejmosťou by mala byť široká škála zeleniny – farebné papriky, cuketa, paradajky a podobne. Na ochutenie použite trošku olivového oleja a bylinky.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

Nevrhajte sa bezhlavo do operácií: Aj miniinvazívny výkon má svoje riziká!

Slovo miniinvazívny pôsobí na pacientov priam magicky. Lenže aj miniinvazívny...
 

Získa si vás nielen svojou chuťou: Mango podporí aj vašu chuť na sex!

Po mangu lepšie uvidíte, bude vám to páliť, schudnete a skrásniete.
 

Zrnká, ktoré si zamilujete: Viete, prečo je dobré jesť kuskus alebo bulgur?

Zdráhate sa kúpiť bulgur alebo kuskus, lebo neviete, čo s nimi ani ako chutia?...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.
 

Naše časopisy