Tip redakcii
 

Nevyhýbajte sa cukru, dostaňte ho pod kontrolu!

Úplne sa vyhýbať cukru je nezdravé, lebo môže ísť o život! No nie je jedno, koľko a v akej forme ho skonzumujete.

12. februára 2014, 07:00
Úplne sa vyhýbať cukru je nezdravé, lebo môže ísť o život! No nie je jedno, koľko a v akej forme ho skonzumujete.

Úplne sa vyhýbať cukru je nezdravé, lebo môže ísť o život! No nie je jedno, koľko a v akej forme ho skonzumujete.

Autor: Profimedia.sk

Nech by ste sa snažili akokoľvek, cukru sa nevyhnete, ani keby ste sa pásli. Je aj tam, kde by ste ho nečakali, napríklad v mäse, alkohole či v koreninových zmesiach.

„Cukry patria medzi základné látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje na plnohodnotné fungovanie,“ hovorí výživový poradca Libor Javro. „Majú jedinú funkciu – dodávajú energiu potrebnú na chod a život organizmu. Od tukov sa líšia tým, že sú v dodávaní energie rýchlejšie než ony, preto sú v potrave veľmi dôležité.“

Zlý pán

Na rozdiel od generácií našich predkov sme priam naprogramovaní na cukor a sladkú chuť. Nečudo, že výrobcovia potravín len prisladzujú a prisladzujú. Najviac používajú sacharózu – klasický stolový cukor vyrábaný z repy alebo cukrovej trstiny.

Nebezpečenstvo je ukryté najmä v množstve. Podľa odborníkov potrebuje človek, ktorý fyzicky nepracuje, prijať denne maximálne 60 gramov cukru. V skutočnosti ho však, aj vďaka cukrom skrytým v rôznych potravinách, prijeme minimálne dvakrát toľko. A vo veľkom množstve je biely cukor jed – organizmus devastuje rovnako ako drogy.

V prvom rade zbytočne zvyšuje príjem kalórií. Na to nadväzuje zvýšená hladina cukru v krvi, poruchy metabolizmu tukov, zaťažená pečeň, zvýšený výskyt kvasiniek, vyšší krvný tlak a prekyslený organizmus. Problémom je aj zvýšená hladina adrenalínu, ktorá sa prejavuje ako podráždenosť, nesústredenosť a hyperaktivita u detí.

Dobrý sluha

„Pre dnešný bežný životný štýl je výhodnejšie konzumovať zložené cukry, ktoré na rozdiel od jednoduchých nedodávajú do krvi automaticky a okamžite veľký balík energie, ale uvoľňujú ju postupne. Energiu zo zložených cukrov tak vie organizmus využiť lepšie a nemusí sa namáhať s jej prebytkom, ktorý inak ukladá do zásob vo forme tuku,“ vysvetľuje Libor Javro.

Telo si vie najlepšie poradiť s fruktózou, teda s cukrom z ovocia. Je to síce jednoduchý a rýchly cukor, ale ľudský organizmus ho vníma ako prirodzený zdroj energie. Vítaný je aj škrob, zložitý sacharid, ktorý sa nachádza najmä v zemiakoch, celozrnnej múke a v naturálnej ryži.

„Netreba zabudnúť ani na veľmi dôležitú skupinu sacharidov, ktoré sú pre ľudské telo rozhodujúcim faktorom zdravia. Je to vláknina – tvoria ju najmä pektíny, celulóza a ďalšie látky zohrávajúce nenahraditeľnú úlohu pri činnosti čriev a čistení organizmu."

Ako na to?

Každá gazdiná vo výraznej miere ovplyvňuje jedálny lístok celej rodiny. Preto je na vás, aby ste pri nákupe mali v košíku čo najviac potravín so zloženými cukrami a pokiaľ možno, žiadny rafinovaný cukor.

Najjednoduchšia cesta, ako získať kontrolu nad cukrami a chuťou na sladké, je pitný režim. Lebo v nápojoch sa cukor kontroluje oveľa ľahšie ako v horčici či tvarohovom dezerte. Dobrá správa je, že ak sa nedokážete úplne vzdať ochutených nápojov, stačí si vybrať tú správnu vodu. Na trhu dostať už aj minerálky osladené fruktózou obohatené o vlákninu. To znamená sladký pitný režim, ale s nízkym glykemickým indexom a dokonca so zloženým cukrom, ktorý zbavuje organizmus nečistôt.

Autor: Báječná žena/Zuzana Petrovičová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.