Dátum: Nedeľa 04.12.2016 Dnes oslavuje:

Barbora Zajtra: Oto

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Nie len margaríny, ale aj kravské maslo je zdravé

Zdroj: Báječná žena/ Jana Brožíková 20. novembra 2013, 07:00
Foto: profimedia.sk Nebojte sa kravského masla, je zdravé

Ak vám nechutia rastlinné margaríny, nemusíte ich jesť nasilu. Nové výskumy odhalili, že kravské maslo je zdravé.

Pokiaľ ide o chuť, maslo a margarín si nikdy nepopletiete. Majú síce podobnú farbu, ale to je asi všetko. Najrozšírenejší mýtus, ktorý pretrváva dodnes, je, že rastlinný tuk je menej kalorický ako maslo.

Nepriateľ č. 1

Kravské maslo sa ocitlo v nemilosti približne pred polstoročím, keď alarmujúco začal stúpať počet ľudí trpiacich nadváhou a obezitou a s tým súvisiacich ochorení. Odborníci na výživu tvrdili, že živočíšne tuky vrátane masla sú zdraviu škodlivé, pretože obsahujú veľké množstvo nasýtených mastných kyselín a cholesterolu, ktoré upchávajú cievy a sú zodpovedné za nárast srdcovo-cievnych ochorení. Odporúčali jesť výhradne rastlinné tuky, čiže margaríny, pretože sú v tomto ohľade omnoho zdravšie. Postupne však vychádza najavo, že to nemusí byť celkom pravda.

Konzumácia masla síce výrazne klesla a stúpla spotreba lacnejších rastlinných tukových nátierok, ale zo zdravotného hľadiska to neprinieslo prakticky žiadny efekt. Naďalej narastá obezita, diabetes aj ochorenia srdca i ciev. Problém teda zrejme bude inde – v nedostatku pohybu a v nezdravej strave s vysokým obsahom tuku.

Tuky z rastlín

Margaríny sú obľúbené aj pre výrazne nižšiu cenu, hoci u tých najkvalitnejších je rozdiel minimálny. Rastlinné tuky neobsahujú cholesterol, ľahšie sa roztierajú a vďaka novým technológiám sa zlepšila aj ich chuť. Prvé margaríny sa vyrábali hydrogenáciou, čiže stužovaním rastlinných olejov, preto obsahovali veľké množstvo transizomérov mastných kyselín (TFA), ktoré sú zdraviu škodlivé. Nielenže neznižovali riziko kardiovaskulárnych chorôb, ale dokonca zvyšovali hladinu LDL cholesterolu a riziko rozvoja cukrovky.

Niektoré margaríny obsahovali až 27,5 percenta TFA. Situácia sa výrazne zlepšila a väčšina výrobcov uvádza na obale obsah týchto látok. Nájdete ich v tabuľke výživových hodnôt pod tukmi. Najkvalitnejšie rastlinné tukové nátierky majú menej ako 0,5 g TFA/100 g a obsahujú zdraviu prospešné mastné kyseliny omega-3 a omega-6, rastlinné steroly, vlákninu i komplex vitamínov. Rozpoznávacím znakom kvality môže byť aj to, že nie sú úplne tuhé, teda čím sú mäkšie, tým lepšie.

5 maslových bonusov

Najnovšie výskumy potvrdili, že primeraná konzumácia masla môže byť pre vaše zdravie veľmi prospešná.

Aké sú argumenty?

  • Maslo je prirodzene bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch, najmä na vitamíny A, D, E a K2. Zo stopových prvkov sú to najmä mangán, chróm, zinok, meď, jód a selén.
  • Má vyvážený pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Obsahuje síce nasýtené tuky, ale prevažne s krátkym reťazcom, ktoré podporujú imunitu a chránia črevnú sliznicu pred pôsobením škodlivých mikroorganizmov, a so stredným reťazcom, ktoré slúžia ako zdroj energie pre svaly, stabilizujú hladinu krvného cukru a neprispievajú k zvyšovaniu hmotnosti.
  • Patrí medzi najbohatšie zdroje konjugovaných mastných kyselín označovaných skratkou CLA, ktoré majú protirakovinové účinky, podporujú imunitu a tvorbu svalov a sú prospešné v boji proti obezite a srdcovým problémom.
  • Obsahuje stigmasterol – látku podobnú hormónom, ktorá podporuje zabudovanie vápnika do kostí, chráni pred osteoartritídou, zabraňuje kalcifikácii kĺbov a je osožná pre chrupavky.
  • Má vysoký obsah lecitínu, ktorý je dôležitý pre metabolizmus cholesterolu. Cholesterol je prirodzenou súčasťou organizmu, nachádza sa v každej telesnej bunke. Deti ho potrebujú na správny vývoj mozgu a nervovej sústavy. Ak sú jeho hladiny v tele v norme, neškodí, práve naopak, napríklad je nevyhnutný pre tvorbu hormónov a vitamínu D, stará sa o zdravie čriev. Príliš vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi však prináša zdravotné riziká.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Spor o tom, či je zdravšie konzumovať maslo, alebo margarín, trvá niekoľko rokov a názory odborníkov naň sa rôznia. Fakt je, že kravské maslo je svojím zložením typický živočíšny tuk s vysokým obsahom energie a nasýtených mastných kyselín spôsobujúcich nárast cholesterolu v krvi.
  • Ak trpíte nejakým srdcovo-cievnym ochorením alebo nadváhou, mali by ste jeho príjem obmedziť na minimum. Je váš jedálny lístok vyvážený a maslo používate na spestrenie stravy – ako nátierku na chlieb alebo pri varení či pečení? Potom sa nemusíte obávať nejakých fatálnych následkov.
  • Dnešné margaríny sa vyrábajú takzvanou eterifikáciou a ich obsah transmastných kyselín sa blíži k nule. Navyše sú obohatené o n3 mastné kyseliny či fytosteroly a dajú sa kúpiť aj vo verzii light, čiže so zníženým obsahom tuku.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Život bez nich si neviete predstaviť? 8 pravidiel nosenia bežných šošoviek

Čo treba dodržiavať, aby ste sa nedopracovali k vážnym poškodeniam rohovky?...
 

Z babičkinej lekárničky: Sirup proti kašľu urobíte z 3 surovín!

Podpísalo sa sychravé počasie na vašom zdraví? Ak sa neviete zbaviť nepríjemného...
 

Bylinky na „depku“: Vieme, čo pomáha pri nespavosti aj pri stavoch úzkosti

Je vám smutno, že prišla jeseň? Skúste zahnať zlú náladu rastlinnými psychofarmakami....
 

9 tipov pre chrbát v pohode: Vieme, čo vám pri bolesti zaručene pomôže

Ťažkosti s chrbtom a chrbticou nie sú len problémom staršej generácie....
 

Rovný chrup máte na dosah: Najnovšie vám softvér naprogramuje vhodnú liečbu

Zúbky ako perličky a rovné, aké má hviezda z hollywoodskeho filmu, by chcela...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.