Tip redakcii
 

Ochutnajte alternatívne mlieka z rastlín, nezaťažujú organizmus

Jedny na ne nedajú dopustiť, iné by ich za nič na svete nedali do úst. Aké sú klady a zápory nápojov z rastlín?

18. septembra 2013, 07:00
Ochutnajte rastlinné mlieka

Ochutnajte rastlinné mlieka

Autor: profimedia.sk

Patríte k tým, ktoré zo zdravotných dôvodov nesmú piť mlieko alebo ho pre niečo odmietajú? Na výber máte rôzne rastlinné nápoje, ktoré môžu spestriť váš jedálny lístok. Náhrady či skôr alternatívy klasického mlieka už nie sú iba zo sóje. V obchodoch s racionálnou výživou, ale i v supermarketoch nájdete aj ryžové, pohánkové či ovsené nápoje, v prášku i tekuté, sladené, ochutené i natural, dokonca aj dezerty a jogurty.

Plusy a mínusy

Z pohľadu výživy sú rastlinné nápoje menej hodnotné ako živočíšne mlieka, ani ich nedokážu plne nahradiť, najmä vo výžive detí. Množstvo niektorých základných živín síce môže byť takmer rovnaké ako v mlieku, líšia sa však kvalitou. Napríklad rastlinné bielkoviny neobsahujú všetky základné aminokyseliny potrebné na správny vývoj a rast. Na druhej strane pri trávení menej zaťažujú organizmus. Niektoré náhrady mlieka obsahujú nestráviteľné látky, ktoré spôsobujú nadúvanie. Majú aj nízky obsah vápnika, fosforu a zinku, ak nimi nie sú obohatené.

Výhodou rastlinných náhrad mlieka je, že neobsahujú mliečne bielkoviny ani laktózu, preto sú ideálne pri alergii na mliečne bielkoviny a intolerancii laktózy. Keďže poneobsahujú cholesterol a majú aj lepšie zloženie tukov, sú vhodnou alternatívou mlieka pri srdcovo-cievnych ochoreniach, vysokom tlaku či pri cholesterole.

Sójové na rovnováhu

Sójový nápoj je bezlaktózový, neobsahuje živočíšne bielkoviny ani lepok a cholesterol. Je to vlastne výluh zo sójových bôbov. Sója má zo všetkých strukovín najvyšší podiel bielkovín, esenciálnych aminokyselín, minerálov, nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 a najmenej sacharidov. Je dobrým zdrojom lecitínu, vitamínov skupiny B, vitamínu E a provitamínu A, zinku, horčíka, fosforu a medi.

Vyskúšajte ho, keď si chcete udržať organizmus v rovnováhe a zabrániť jeho prekysleniu. Pre nízky podiel cukrov je vhodný aj pre diabetikov, ktorým sa konzumácia sójových výrobkov priamo odporúča. Pomáha aj pri ekzémoch, dne a pri osteoporóze. Aj sójové bielkoviny však môžu vyvolať alergickú reakciu, preto sójové nápoje nie sú vhodné pre všetkých, ktorí majú tento zdravotný problém.

Ryžové pre alergikov

Nápoj zo špeciálne upravenej ryžovej múky neobsahuje lepok, laktózu, mliečne bielkoviny ani cholesterol, preto výborne doplní stravu alergikov i ľudí so srdcovo-cievnymi ťažkosťami. Veľmi cenný je vitamín D, ktorý podporuje imunitný systém. Ryžová vláknina má vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Keďže ryža je minimálne alergénna, z výživového hľadiska môže byť takýto nápoj veľmi vhodnou, hoci nie plnohodnotnou náhradou pri alergii na mliečne bielkoviny. Ak vám chutí mliečna ryža, určite si ho obľúbite.

Ovsené na zotavenie

Základom je ovos – obilnina cenená pre vysoký obsah vlákniny, betaglukánu, vitamínov a minerálnych látok, čo sa premieta aj do vynikajúcich vlastností nápoja. Ovsená múka sa špeciálnou technológiou zbavuje lepku, preto je tento nápoj vhodný nielen pre diabetikov, ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou na mliečne bielkoviny, ale aj pre celiatikov. Ovsený nápoj sa pre veľké množstvo vitamínov B a zinku hodí pri zotavovaní po chorobe či po operácii. Jednou z jeho vlastností je aj schopnosť znižovať hladinu cholesterolu. Pre schopnosť zasýtiť a postupne dodávať energiu sa používa aj na podporu liečby obezity a znižovania nadváhy.

Pohánkové pre srdce

Nápoj z pohánky obsahuje vlákninu, vitamíny B, C a E, zinok, meď, mangán, selén a ďalšie stopové prvky. Nachádza sa v ňom až 18 aminokyselín, preto je veľmi vhodným zdrojom bielkovín. Zaujímavá skladba aminokyselín pomáha pri znižovaní cholesterolu. V pohánke sa nachádzajú aj ďalšie fytochemikálie významné pre srdcovo- cievny systém, napríklad rutín, ktorý zlepšuje pružnosť ciev, a cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky.

Radí nutričná poradkyňa Denisa Lysinová

  • Rastlinné „mlieka“ sú vhodné ako alternatíva najmä pre ľudí, ktorí nemôžu či z akýchkoľvek dôvodov odmietajú piť živočíšne mlieko, alebo len jednoducho chcú obohatiť svoj jedálny lístok o niektoré nutričné látky. Pri týchto rastlinných nápojoch nejde o mlieko, pretože názov mlieko zatiaľ prináleží iba produktom mliečnej žľazy cicavcov.
  • Zo širokej škály si určite vyberiete, ale pozorne čítajte zloženie, lacnejšie druhy spravidla nebývajú kvalitné. Rastlinné „mlieka“ tiež slúžia ako základ na výrobu dezertov, pudingov, jogurtov či majonéz. Vhodné sú najmä v letných mesiacoch, lebo nie sú rizikové z hľadiska salmonely.

Autor: Báječná žena/ Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.