Dátum: Utorok 27.09.2016 Dnes oslavuje: Cyprián Zajtra: Václav

Práve číta: 24608

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Paradajky chránia pred infarktom aj rakovinou: A navyše sú diétne

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 16. apríl 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou.

Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou. Zbavia vás nadváhy a stresu.

Čím sú paradajky také výnimočné? Keď dozrejú na slnku, nádherne voňajú, sú šťavnaté, bohaté na živiny, neobsahujú tuk, majú nízky glykemický index a minimum soli a cukru.

Za červenú farbu vďačia paradajky karoténom – rastlinným farbivám s mimoriadne silnými antioxidačnými účinkami. Najvýznamnejšie sú lykopén a betakarotén, ktoré posilňujú imunitu, pomáhajú zachovať zdravú kožu, sliznice, srdce a cievy a chránia pred infekciami aj rakovinou. Paradajky sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu a kempferolu, ktoré údajne znižujú riziko demencie a tvorby nádorov.

Chutné a diétne

Keď každý deň zjete 180 g čerstvých plodov, pokryjete tým viac ako polovicu dennej spotreby vitamínu C, takmer štvrtinu vitamínu A, pätinu vitamínu K a približne desatinu vlákniny, tiamínu, pyridoxínu, molybdénu, draslíka, mangánu a chrómu. Pritom toto množstvo má minimálne množstvo energie – iba 150 kJ. Aby však vaše telo dokázalo využiť všetky zdraviu prospešné látky, jedzte paradajky s troškou tuku. Stačí, keď si šalát pokvapkáte olivovým olejom, alebo si vezmete jednu-dve k chlebu s maslom.

Milujú teplo

Tepelnou úpravou sa niektoré skvelé vlastnosti paradajok ešte znásobia. Napríklad lykopén sa tepelnou úpravou neničí, práve naopak – jeho koncentrácia stúpa. Najviac lykopénu obsahuje pretlak, pyré a kečup. V rovnakom množstve kečupu sa nachádza až päťkrát viac lykopénu ako v čerstvých rajčinách. Vedci zistili, že lykopén aktivuje enzýmy, ktoré chránia organizmus pred vznikom nádorov. Nerobí to však sám, ale v spolupráci s inými fytonutrientmi – rastlinnými látkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú vaše zdravie.

Tip Glancu: Paradajky si chuťovo najlepšie rozumejú s bazalkou, cesnakom, majoránom, bobkovým listom a s olivovým olejom.

O tom, ako si z paradajok vyrobíte chutný domáci kečup, sa dočítate TU.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.