Tip redakcii
 

Paradajky chránia pred infarktom aj rakovinou: A navyše sú diétne

Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou. Zbavia vás nadváhy a stresu.

16. apríla 2013, 08:00
Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou.

Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou.

Autor: Profimedia.sk

Čím sú paradajky také výnimočné? Keď dozrejú na slnku, nádherne voňajú, sú šťavnaté, bohaté na živiny, neobsahujú tuk, majú nízky glykemický index a minimum soli a cukru.

Za červenú farbu vďačia paradajky karoténom – rastlinným farbivám s mimoriadne silnými antioxidačnými účinkami. Najvýznamnejšie sú lykopén a betakarotén, ktoré posilňujú imunitu, pomáhajú zachovať zdravú kožu, sliznice, srdce a cievy a chránia pred infekciami aj rakovinou. Paradajky sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu a kempferolu, ktoré údajne znižujú riziko demencie a tvorby nádorov.

Chutné a diétne

Keď každý deň zjete 180 g čerstvých plodov, pokryjete tým viac ako polovicu dennej spotreby vitamínu C, takmer štvrtinu vitamínu A, pätinu vitamínu K a približne desatinu vlákniny, tiamínu, pyridoxínu, molybdénu, draslíka, mangánu a chrómu. Pritom toto množstvo má minimálne množstvo energie – iba 150 kJ. Aby však vaše telo dokázalo využiť všetky zdraviu prospešné látky, jedzte paradajky s troškou tuku. Stačí, keď si šalát pokvapkáte olivovým olejom, alebo si vezmete jednu-dve k chlebu s maslom.

Milujú teplo

Tepelnou úpravou sa niektoré skvelé vlastnosti paradajok ešte znásobia. Napríklad lykopén sa tepelnou úpravou neničí, práve naopak – jeho koncentrácia stúpa. Najviac lykopénu obsahuje pretlak, pyré a kečup. V rovnakom množstve kečupu sa nachádza až päťkrát viac lykopénu ako v čerstvých rajčinách. Vedci zistili, že lykopén aktivuje enzýmy, ktoré chránia organizmus pred vznikom nádorov. Nerobí to však sám, ale v spolupráci s inými fytonutrientmi – rastlinnými látkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú vaše zdravie.

Tip Glancu: Paradajky si chuťovo najlepšie rozumejú s bazalkou, cesnakom, majoránom, bobkovým listom a s olivovým olejom.

O tom, ako si z paradajok vyrobíte chutný domáci kečup, sa dočítate TU.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

To najlepšie z kúpeľní! Pripomeňme si intímne triky najkrajších Sloveniek

Po celý rok vám známe krásky prezrádzali triky pre krásne telo, pleť a vlasy....
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.