Tip redakcii
 

Paradajky chránia pred infarktom aj rakovinou: A navyše sú diétne

Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou. Zbavia vás nadváhy a stresu.

16. apríla 2013, 08:00
Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou.

Paradajky vás ochránia pred infarktom aj rakovinou.

Autor: Profimedia.sk

Čím sú paradajky také výnimočné? Keď dozrejú na slnku, nádherne voňajú, sú šťavnaté, bohaté na živiny, neobsahujú tuk, majú nízky glykemický index a minimum soli a cukru.

Za červenú farbu vďačia paradajky karoténom – rastlinným farbivám s mimoriadne silnými antioxidačnými účinkami. Najvýznamnejšie sú lykopén a betakarotén, ktoré posilňujú imunitu, pomáhajú zachovať zdravú kožu, sliznice, srdce a cievy a chránia pred infekciami aj rakovinou. Paradajky sú tiež bohatým zdrojom flavonoidov, najmä kvercetínu a kempferolu, ktoré údajne znižujú riziko demencie a tvorby nádorov.

Chutné a diétne

Keď každý deň zjete 180 g čerstvých plodov, pokryjete tým viac ako polovicu dennej spotreby vitamínu C, takmer štvrtinu vitamínu A, pätinu vitamínu K a približne desatinu vlákniny, tiamínu, pyridoxínu, molybdénu, draslíka, mangánu a chrómu. Pritom toto množstvo má minimálne množstvo energie – iba 150 kJ. Aby však vaše telo dokázalo využiť všetky zdraviu prospešné látky, jedzte paradajky s troškou tuku. Stačí, keď si šalát pokvapkáte olivovým olejom, alebo si vezmete jednu-dve k chlebu s maslom.

Milujú teplo

Tepelnou úpravou sa niektoré skvelé vlastnosti paradajok ešte znásobia. Napríklad lykopén sa tepelnou úpravou neničí, práve naopak – jeho koncentrácia stúpa. Najviac lykopénu obsahuje pretlak, pyré a kečup. V rovnakom množstve kečupu sa nachádza až päťkrát viac lykopénu ako v čerstvých rajčinách. Vedci zistili, že lykopén aktivuje enzýmy, ktoré chránia organizmus pred vznikom nádorov. Nerobí to však sám, ale v spolupráci s inými fytonutrientmi – rastlinnými látkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú vaše zdravie.

Tip Glancu: Paradajky si chuťovo najlepšie rozumejú s bazalkou, cesnakom, majoránom, bobkovým listom a s olivovým olejom.

O tom, ako si z paradajok vyrobíte chutný domáci kečup, sa dočítate TU.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 


 

Vaše diétne tipy

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Rudo urobil pred svadbou to, čo robia budúce nevesty. Životnú zmenu si nevie vynachváliť!

Keď sa dnes už manželov Kučákovcov spýtate, kedy sa dali dokopy, Rudo okamžite...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.