Tip redakcii
 

Päť jedovatých potravín, ktoré jeme takmer každý deň

Jeme ich takmer každý deň, ale vieme, vôbec, čo skutočne obsahujú? Prinášame vám päť obľúbených potravín, na ktoré by ste si mali dať pozor.

15. júna 2013, 08:00
Vedeli ste, že paradajky môžu byť jedovaté?

Vedeli ste, že paradajky môžu byť jedovaté?

Autor: profimedia.sk

1. Mandle

Mandle sa všeobecne považujú za sušené ovocie a nie za orechy, ako si mnoho ľudí myslí. Majú jedinečnú chuť a horkastú arómu. Práve šupka mandlí obsahuje jedovatý kyanid, preto sa horké mandle väčšinou najprv obaria vo vriacej vode a následne ošúpu. V niektorých krajinách, napríklad na Novom Zélande, je dokonca predaj horkých mandlí zákonom zakázaný.

2. Zelené paradajky

Listy a stonky paradajok obsahujú jedovatú látku glykoalkaloid. Tú istú látku obsahujú aj zelené, nedozreté plody paradajok. Spôsobuje extrémnu nervozitu, bolesti hlavy alebo žalúdočné nevoľnosti.

3. Muškátový oriešok

Obsahuje psychoaktívnu látku – myristicín. Príliš veľké množstvo tejto látky môže spôsobiť zvracanie, potenie, závraty, halucinácie a bolesti hlavy. Netreba sa však báť, množstvo muškátového orieška, ktoré sa bežne používa pri varení, je také malé, že sa tieto príznaky neprejavia. V poslednej dobe však jeho účinky využívajú tínedžeri ako náhradu ľahkej drogy.

4. Zelené zemiaky

Zemiaky obsahujú, rovnako ako paradajky, glykoalkaloidy. Ich hľuzy sú však pre človeka nebezpečné iba vtedy, ak obsahujú jedovaté zelené časti. Zelené časti obsahujú tiež solanín, ktorý môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, bolesti brucha a pri konzumácii veľkého množstva dokonca kómu alebo smrť. Zelené časti preto zo zemiaku vždy dôkladne vyrežte.

5. Semienka jabĺk

Rovnako ako kôstky čerešní alebo višní obsahujú kyanid v malých dávkach. Aby sa však prejavili príznaky otravy, museli by ste zjesť obrovské množstvo semienok. Ak však aj náhodou nejaké to semienko zjete, nebojte sa, malé množstvo vám určite neublíži.

Autor: glanc.sk
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.