Čerstvo vylúskané pistácie majú zelenkastú farbu a sladkastú chuť. Pistácie obsahujú zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a posilňujú nervy, ale aj ich konzumácii platí pravidlo „menej je viac“.
Energeticky sú rovnako výdatné ako iné orechy – 2 372 kJ/100 g, majú však viac vitamínu B6 a fosforu. Obsahujú 60 percent tukov, 20 percent bielkovín a 15 percent sacharidov.
Čo s nimi
Pistácie sa predávajú nevylúpané a môžu sa jesť surové i pražené. Používajú sa na zafarbenie a dochutenie rôznych sladkých i slaných a pikantných pokrmov, napríklad nugátov, praliniek, tortových plniek a zmrzliny.
Pekne sa vynímajú na drobnom sladkom pečive a dezertoch. Opražené pistácie sa pridávajú do ryže, slaných plniek a čerstvých šalátov. Korenia sa nimi rôzne pokrmy z mäsa i údeniny, napríklad talianska mortadela. Vyskúšajte cestoviny so sušenými rajčinami a s pistáciami.
Naše rady
- Pistácie sa nesmú skladovať vo väčšom množstve spolu, pretože sú mimoriadne horľavé.
- Často ich napádajú plesne, ktoré produkujú nebezpečné aflatoxíny, preto nekupujte oriešky neznámeho pôvodu.
Podobné stránky
- Tréning so Zorou Czoborovou: Starosti sedia na krku. Uvoľnite si ho!
- Zbierajte hubu abstinentov! Upraví vám krvný cukor, cholesterol aj krvný tlak. S alkoholom však účinkuje ako antabus!
- Ako prestať fajčiť? Stavíme sa, že s nimi ste to ešte neskúsili
- Lucii nechutí sex a stráni sa zábave v spoločnosti. Život jej ničí baktéria E.coli
- Menopauza: Ako ju prežiť a nezblázniť sa? Tu sú zaručené recepty!
- Vďaka TOMUTO je krásna a plná energie: Budúca manželka Princa Harryho Meghan Markle odtajnila svoj jedálniček!