Tip redakcii
 

Plesnivé potraviny: Vieme, ktoré môžete bezpečne zjesť

Vedeli ste, že niektoré potraviny si môžete dopriať aj napriek tomu, že ich napadla pleseň? Poznáme, ktoré to sú.

13. marca 2014, 07:00
Hnilú mrkvu stačí odrezať a zvyšok môžete bez obáv konzumovať.

Hnilú mrkvu stačí odrezať a zvyšok môžete bez obáv konzumovať.

Autor: Profimedia.sk

So zaujímavým zistením prišiel server News.com.au, podľa výskumu organizácie CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) vraj môžete bezpečne konzumovať niektoré potraviny, z ktorých na vás pozerá pleseň. Prekvapivé, však? Existuje totiž niekoľko druhov plesní. Tie zlé, ktoré uvoľňujú mykotoxíny do potraviny, môžu ublížiť a pôsobiť karcinogénne. Náchylné potraviny na nebezpečné plesne sú tie, ktoré majú vyšší obsah vlhkosti. Preto radšej hnilú mäkkú zeleninu, ovocie, omáčky, mäkké syry a pečivo vyhoďte.

Hnilá mrkva neublíži

Podľa CSIRO ale napríklad z hnilej mrkvy riziko nehrozí. Musíte, samozrejme, napadnutú časť vyrezať asi dva centimetre do hĺbky, zvyšok je bezpečný. Neškodné sú aj tvrdé syry, salámy a tvrdá zelenina. Tieto potraviny majú hustú štruktúru a prítomnosť toxínov je v nich menej pravdepodobná.

Plesňové pravidlá

1. Skontrolujte si, či je vaša chladnička správne studená. Optimálna teplota je päť stupňov.

2. Ak vidíte v obchode potraviny, ktorých obal je nafúknutý, radšej im odolajte. Je to signál, že sú v ňom prítomné baktérií.

3. V chladničke majte dostatok voľného priestoru. Studený vzduch v nej musí prúdiť.

Autor: glanc.sk

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Chcete mať dokonalé krivky ako Lucia Mokráňová? Tu sú jej triky ako na to!

„Slovo nedá sa neexistuje! Všetko ide a nemusíte z domu vystrčiť ani nos....
 

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Treba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Plesnivé potraviny: Vieme, ktoré môžete bezpečne zjesť
glanc.sk