Tip redakcii
 

Plesnivé potraviny: Vieme, ktoré môžete bezpečne zjesť

Vedeli ste, že niektoré potraviny si môžete dopriať aj napriek tomu, že ich napadla pleseň? Poznáme, ktoré to sú.

13. marca 2014, 07:00
Hnilú mrkvu stačí odrezať a zvyšok môžete bez obáv konzumovať.

Hnilú mrkvu stačí odrezať a zvyšok môžete bez obáv konzumovať.

Autor: Profimedia.sk

So zaujímavým zistením prišiel server News.com.au, podľa výskumu organizácie CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) vraj môžete bezpečne konzumovať niektoré potraviny, z ktorých na vás pozerá pleseň. Prekvapivé, však? Existuje totiž niekoľko druhov plesní. Tie zlé, ktoré uvoľňujú mykotoxíny do potraviny, môžu ublížiť a pôsobiť karcinogénne. Náchylné potraviny na nebezpečné plesne sú tie, ktoré majú vyšší obsah vlhkosti. Preto radšej hnilú mäkkú zeleninu, ovocie, omáčky, mäkké syry a pečivo vyhoďte.

Hnilá mrkva neublíži

Podľa CSIRO ale napríklad z hnilej mrkvy riziko nehrozí. Musíte, samozrejme, napadnutú časť vyrezať asi dva centimetre do hĺbky, zvyšok je bezpečný. Neškodné sú aj tvrdé syry, salámy a tvrdá zelenina. Tieto potraviny majú hustú štruktúru a prítomnosť toxínov je v nich menej pravdepodobná.

Plesňové pravidlá

1. Skontrolujte si, či je vaša chladnička správne studená. Optimálna teplota je päť stupňov.

2. Ak vidíte v obchode potraviny, ktorých obal je nafúknutý, radšej im odolajte. Je to signál, že sú v ňom prítomné baktérií.

3. V chladničke majte dostatok voľného priestoru. Studený vzduch v nej musí prúdiť.

Autor: glanc.sk

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Plesnivé potraviny: Vieme, ktoré môžete bezpečne zjesť
glanc.sk