Tip redakcii
 

Porazíme rakovinu stravou? Zázrak dokáže najmä brokolica

Veľkou nádejou v prevencii sú izotiokyanáty obsiahnuté v kapustovitej zelenine, hlavne v brokolici.

27. marca 2014, 08:00
Veľkou nádejou v prevencii sú izotiokyanáty obsiahnuté v kapustovitej zelenine, hlavne v brokolici.

Veľkou nádejou v prevencii sú izotiokyanáty obsiahnuté v kapustovitej zelenine, hlavne v brokolici.

Autor: Profimedia.sk

Dôkazom toho, že jedlo je veľkým hráčom na bojovom poli s rakovinou, môžu byť napríklad epidemiologické štúdie, sledujúce ľudí migrujúcich do rôznych častí sveta. Podľa RNDr. Jána Sedláka sledovali Japoncov, ktorí sa presťahovali do USA. Už v ďalšej generácii mali vyšší výskyt nádorov, typických pre tamojších obyvateľov.

„Zrejme životný štýl, ktorý zahŕňa aj stravovanie, bol zodpovedný za to, že ich častejšie postihovali typy nádorov, typické pre danú oblasť,“ hovorí odborník a prízvukuje, že hlavne západný štýl života, ktorého symbolom sú hranolčeky a hamburgery, je magnetom na problémy. Nemusíme však chodiť ďaleko.

Na Slovensku je práve na západe najviac onkologických pacientov v pomere na počet obyvateľov. Je tu viac veľkých miest, ale na druhej strane je možné, že za horšími číslami stojí vyšší priemerný vek týchto ľudí. Riziko rakoviny totiž rastie s vekom.

Databáza názorov

Východisko zo všetkých problémov hľadáme v prírode a spoliehame sa na to, že bude tvoriť zázraky. Veľkým preventívnym hitom je napríklad látka laetril extrahovaná z marhuľových jadier, známa aj pod názvom vitamín B17. Stačí vraj užívať sto miligramov denne, zdravo sa stravovať, hýbať a môžete spokojne spávať. V mexickej nemocnici Oasis of Hope alebo v San Franciscu sú kliniky, ktoré liečia chorých čistým laetrilom a špeciálnou diétou. Propagátori tohto „vitamínu“ radi používajú slovo zázrak.

Zorientovať sa v množstve zázrakov je naozaj ťažké. Ak ste len trochu zdatní v angličtine, mohlo by vám pomôcť zhrnutie všetkých dostupných vedeckých poznatkov v knižnici Cochrane na stránke www.thecochranelibrary. com. Stačí zadať kľúčové slovo a systém nájde dôveryhodné stanoviská vedcov z celého sveta.

Áčko a fajčiari

Najradšej by sme počuli jednoznačné ubezpečenia typu: Ak zjete jedno jablko denne, nedostanete rakovinu hrubého čreva. Jablko, samozrejme, neublíži, ale doktor Sedlák upozorňuje na paušálne odporúčania, pretože každý organizmus je jedinečný a vplývajú naň rôzne faktory. Čo uškodí jednému, to nemusí inému a zároveň niektoré užitočné látky môžu v kombinácii s inými škodiť. V tom je napríklad riziko výživových doplnkov. Na molekulárnu úroveň totiž laik nevidí...

„Jedna zo štúdií preukázala, že v testovanej skupine fajčiarov, ktorí užívali vyššie dávky vitamínu A, bol takmer o tridsať percent vyšší výskyt rakoviny pľúc,“ hovorí odborník. Pritom vitamín A, ktorý si telo vie vyrobiť napríklad z rybieho tuku, melónov, zo špenátu, z mrkvy či z kukurice, je dôležitý antioxidant a jeho nedostatok vedie k šeroslepote, zápalom či k šupinateniu kože a zníženiu imunity.

Ešte jeden príklad. Ľubovník je prírodné antidepresívum. Keď si bude z neho variť čaj na upokojenie človek, ktorý pri liečbe ochorenia užíva cisplatinu, látky obsiahnuté v ňom zrušia potrebný účinok chemoterapie. „Reklama často priamočiaro odporúča nejaký výrobok všetkým ľuďom, pritom celkom iný stav organizmu má zdravý človek a celkom iný má ten, ktorý rakovinu prekonal alebo sa na ňu lieči,“ konštatuje doktor Sedlák.

Izotiokyanáty

Niektoré onkologické ochorenia sú, žiaľ, dôsledkom dedičnej predispozície na určitý typ rakoviny a choroba skôr či neskôr vypukne. Ide napríklad o istý typ rakoviny hrubého čreva. To však neznamená, že ľudia s týmto zmutovaným génom by mali rezignovať. Práve naopak: „Gén neprepíšeme, ale je možné, že nástup choroby pri zdravej strave príde neskôr, pretože mnohé fytonutrienty majú potenciál brániť nádorovému bujneniu,“ hovorí doktor Sedlák.

Mnohé potraviny, najmä ovocie a zelenina dostali právom prívlastok protirakovinové. Šéf Ústavu experimentálnej onkológie je hrdý najmä na brokolicu. Prečo? „Už v päťdesiatych rokoch sme na Slovensku zistili, že izotiokyanáty, látky, ktoré sa nachádzajú najmä v brokolici, ale aj v ostatných kapustovitých rastlinách, majú moc zastaviť množenie nádorových buniek. Američania na to prišli až v osemdesiatych rokoch…“ hovorí.

Vedecké „ale“

Doktor Sedlák sa len usmeje pri poznámke, že nie je teda nič jednoduchšie, ako naordinovať si brokolicu a kel. Každý vedec má však poruke nejaké „ale“. Brokolica je výborná, ale nikdy neviete, koľko účinnej látky v nej v skutočnosti je. Navyše, na získanie účinnej látky treba uvoľniť aj vzácny enzým, ktorý funguje len vtedy, keď sa brokolica pohryzie alebo inak rozdrví, ale nesmie sa veľmi variť. Ideálne je naparenie pri osemdesiatich stupňoch Celzia alebo odšťavenie. Ak k nej pridáte šťavu z rajčín, dostanete skvelý protirakovinový kokteil. Ale rajčiny musia byť prirodzene dozreté, inak v nich nie je vzácny lykopén.

Podobných ,ale‘ je veľa, len o nich nevieme, preto treba zvoliť hlavne striedmosť. Pocit, že pripálený stejk vyvážime dobrým šalátom, môže byť zradný, pretože neviete, či zelenina naozaj obsahuje to, čo by mala.

Rovnako je to aj s pitím alkoholu. Dobre sa počúva veta: „Je preukázané, že prísna abstinencia z pohľadu výskytu nádorov je horšia ako mierne pitie,“ hovorí RNDr. Sedlák. Hneď však dodá svoje „ale“. „Hovoríme o červenom víne s obsahom resveratrolu, pol až jeden deciliter pre dámy a dva decilitre pre pánov.“

Dobrí pomocníci

Klinické skúšky s kurkumou sú už v sľubnom štádiu, možno raz bude liekom. Dokázaný preventívny účinok majú aj farebné bobuľoviny. Povedať však, že ak ich budeme jesť a o dvadsať rokov nedostaneme rakovinu, je nemožné.

Foto: Profimedia.sk

Autor: Šarm/Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Čitateľky, ktoré chudli so Šarmom: Opäť majú chuť žiť!

Naše čitateľky Martina Konfederáková (38) a Anna Krupská (57) po dvojmesačnom...
 

Podovolenkový detox: Nápoj z 2 surovín prečistí črevá a naštartuje trávenie

Prehnali ste to s dobrotami počas dovolenky? Vráťte telo do normálu pomocou...
 

Špecialistka na zdravú výživu Tina Zlatoš Turnerová radí: Hladovka je prospešná!

Niektorí špecialisti na zdravú výživu tvrdia, že by sme mali jesť päťkrát...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.