Dátum: Pondelok 16.01.2017 Dnes oslavuje:

Kristína Zajtra: Nataša

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Problémové mlieko: Čoraz viac Slovákov má problém s trávením laktózy

Zdroj: Báječná žena/Sylvia Derňárová 20. februára 2013, 08:00
Foto: Profimedia.sk U niektorých ľudí sa prejavuje, najmä na začiatku tohto ochorenia, aj neznášanlivosť ďalších potravín, napríklad kvasníc, sóje, húb, tuniaka, kuracieho mäsa ci vajec.

Ak vás trápia časté bolesti brucha, kŕče či nafukovanie, za vašimi ťažkosťami môže byť porucha trávenia laktózy.

Radí Diana Kováčová, špecializovaná asistentka výživy, Bratislava

Ide o poruchu trávenia, pri ktorej vo vašom tenkom čreve nedochádza k správnemu spracovaniu mliečneho cukru, takzvanej laktózy. Túto prácu má na starosti enzým laktáza. Ak nemáte dostatok tohto enzýmu, nepracuje dostatočne alebo vám úplne chýba, po skonzumovaní mliečneho cukru vás trápi nafukovanie a plynatosť, bolesti a kŕče brucha, pálenie záhy alebo kyslo zapáchajúca hnačka. Tento stav sa nazýva intolerancia laktózy, zjednodušene povedané neznášanlivosť mlieka. Postihuje asi 15 až 20 percent obyvateľstva. Intoleranciu laktózy vám váš lekár zistí z krvi alebo pomocou jednoduchej analýzy dychu po požití laktózy.

Pozor!

Intolerancia laktózy nie je alergia na mliečne bielkoviny. Tá sa prejavuje vracaním alebo nevoľnosťou, kolikami, stolicou s prímesou hlienov alebo krvi, ale aj žihľavkou, svrbením kože, alergickou nádchou či aftami v ústach. Patrí medzi potravinové alergie a lieči sa tiež diétou s úplným vylúčením mlieka, mliečnych výrobkov a všetkých potravín, ktoré ich obsahujú.

30 minút až 2 hodiny

Spomínané príznaky môžu mať rôzny priebeh a intenzitu, dokonca sa vám na prvý pohľad môže zdať, akoby nemali nijakú zjavnú príčinu. Pravda je taká, že prepuknú po tridsiatich minútach až dvoch hodinách od skonzumovania mlieka alebo mliečneho výrobku. Laktóza, mliečny cukor, je totiž ich bežnou a prirodzenou súčasťou. Obsahuje ju napríklad kravské, kozie a ovčie mlieko, jogurt, tvaroh, maslo, syry, šľahačka, smotana, kyslé mlieko či sušené mlieko. Mliečny cukor sa nachádza aj všade tam, kde sa použilo mlieko a mliečne produkty, teda aj v pudingu, zmrzline, čokoláde, keksoch, šunke, rastlinných tukoch a podobne. Obsah laktózy v týchto potravinách býva rôzny.

Intenzita vašich ťažkostí závisí od množstva skonzumovaného mliečneho cukru i od stupňa laktózovej intolerancie. Pri jednoduchších formách je vaše telo do určitej miery schopné tolerovať mliečny cukor, pri ťažšej forme si s ním vôbec nedokáže poradiť.

Vedeli ste, že...

... mliečny cukor, laktóza, sa môže nachádzať aj v zubnej paste, v niektorých liekoch alebo v žuvačkách?

Liečivá diéta

Túto poruchu trávenia nie je možné liečiť, nefunkčný alebo chýbajúci enzým sa nijako nedá uviesť „do normálu“. Jedinou možnosťou je vyhýbať sa mliečnemu cukru, podľa stupňa vašej intolerancie. Buď iba vysadíte mlieko či niektoré výrobky z neho, alebo sa im musíte vyhýbať úplne a dôsledne. „Často sa mlieko a mliečne výrobky pacientom prísne zakazujú, no tento postup nie je najvhodnejší. Dospelí majú zachovanú individuálnu zvyškovú aktivitu enzýmu, preto sú schopní tolerovať individuálne množstvo laktózy. Začíname s diétou bez laktózy, s jej postupným pridávaním v malom množstve, pričom priebežne zisťujeme hranicu znášanlivosti. Každému však odporúčam individuálne sa poradiť s asistentom výživy,“ uvádza odborníčka.

Rada Glancu: V lekárni si môžete kúpiť prípravky s enzýmom laktáza. Po ich užití pri ľahšej intolerancii môžete občas zjesť aj mliečny výrobok alebo vypiť mlieko. Odporúča sa aj užívanie probiotík, ktoré upravujú črevnú flóru.

Odborné tipy na tanier

„Pri intolerancii laktózy sú najlepšie tolerované produkty, ktoré prešli kvasným procesom, čiže dozrievaním, napríklad niektoré syry, kyslé mlieko a jogurt, hoci ten má vyšší obsah laktózy ako mlieko. Je dobré vedieť, že mlieko lepšie znesiete po mastnom jedle, menej ťažkostí vám spôsobí šľahačka, kakao alebo čokoláda. Môžete vyskúšať aj mlieko s čajom, pretože tanín obsiahnutý v čaji spomaľuje prechod mliečneho cukru tenkým črevom a aj znížené množstvo enzýmu dokáže postupne malé dávky spracovať,“ vysvetľuje Diana Kováčová.

Pri úplnom vylúčení mlieka a mliečnych výrobkov sa odporúča obohatiť jedálny lístok o potraviny s vyšším obsahom vápnika. Poskytnú vám ho mandle, sója, para orechy, lieskové orechy, sezamové semená, ľanové a slnečnicové semená, mak, ryby, najmä sleď obyčajný, strukoviny alebo listová zelenina.

Sledujte etikety

Neľutujte čas a pri každom nákupe pozorne sledujte etikety, laktóza sa nachádza v množstve potravín, aj tam, kde by ste to nečakali. Pri stravovaní v reštaurácii určite oceníte povinné zverejnenie informácií o obsahu alergénov v jedle. Pri každom pokrme je uvedené číslo podľa druhu prísady, ktorá môže vyvolať alergiu, mlieko, mliečne výrobky a laktózu nájdete pod číslom 7.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

STOP nepríjemnému zápachu: Vieme, ktorá zelenina negatívne ovplyvňuje pot!

Nech robíte čokoľvek, je vás „cítiť“ na kilometer aj napriek tomu, že hygiena...
 

Časovaná bomba: Zubnú kefku nepožičiavajte a meňte po každej chorobe!

Aj vy sa nerada lúčite so svojou zubnou kefkou? Robíte zle. Za novú by ste...
 

Horúce tipy na chladné dni: Dáte si matcha tea na výkon alebo chai latte?

Omrzela vás bežná káva alebo čaj? Ochutnajte exkluzívne nápoje, ktoré...
 

Trpíte nespavosťou? Spať ako bábätko budete po čaji z týchto 2 surovín

Dosť bolo prebdených nocí a unavených rán. Vieme, čo vám navodí kľudný...
 

Šťastné a nealergické: Dávajte pozor nielen na vianočný stromček a sviečky!

Kýchate a slzíte počas Vianoc? Možno je na vine to, čo na nich máte najradšej....
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.