Tip redakcii
 

Púpava či žihľava: Toto sú prvé jarné vitamíny

Zabezpečia vám prílev životnej energie, zbavia vás bolesti hlavy aj jarnej únavy.

08. mája 2013, 07:00
Púpavový med, či žihľavový čaj vás dostanú do formy

Púpavový med, či žihľavový čaj vás dostanú do formy

Autor: profimedia.sk

Prvé jarné bylinky obsahujú vo zvýšenej miere kyselinu listovú, vitamín C, vápnik aj železo, pôsobia proti parazitom, plesniam aj baktériám a majú blahodarný vplyv na tráviaci a dýchací systém. Nepremeškajte ich!

Cesnak medvedí

Rastie na veľkých plochách vo vlhkých lesoch pod stromami. Dovedie vás k nemu typická cesnaková vôňa, takže si ho nezmýlite s inou bylinkou. Mladé jazykovité listy sa zbierajú iba od apríla do mája, kým sú jemné a šťavnaté. Môžete ho jesť napríklad ako prílohu na chlebe alebo v šalátoch. Posilňuje a prečisťuje organizmus, ničí baktérie a vyháňa parazity z čriev, udržuje pružné a priechodné cievy, pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Podrvené listy sa prikladajú na hnisavé rany, plesňami alebo ekzémami napadnutú pokožku či na nechty.

Púpava lekárska

Pôsobí liečivo pri zápale močových ciest a obličkových kameňoch. Zlepšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny aj žlče, podporuje dvanástnik aj pečeň a tým aj trávenie. Mladé listy pridávajte do šalátu alebo si z nich pripravte čaj. Ako čajovina sa využíva aj usušený koreň. Sedmokráska obyčajná Nazbierajte ju na lúkach, záhradné odrody ponechajte iba na okrasu. V kuchyni ju využijete podobne ako ostatné jarné bylinky. Jedlé sú listy aj kvietky. Z kvetov si pripravíte čaj proti kašľu, chrípke, zahlieneniu, zápalu pľúc aj proti menštruačným bolestiam. Odvar zvonku použite na zmiernenie opuchov, zapálenú pokožku, vyrážky, vredy a menšie rany.

Žihľava dvojdomá

Ak ju zaradíte do svojho jedálneho lístka, už o tri týždne pocítite jej osviežujúce účinky. Mladé čerstvé výhonky môžete použiť na prípravu čaju, polievky, omáčky či do zeleninového šalátu. Pomáha vyčistiť krv a doplniť zásobu železa a zbaví vás aj únavy.

Skorocel kopijovitý

Vo forme čaju pomáha uvoľniť hlieny, utišuje kašeľ, zmierňuje zachrípnutie a uľavuje prieduškám. Čerstvý list mierne rozmliaždite medzi palcami a prikladajte na rany aj na staršie poranenia. Bez problémov sa zahoja. Používajte ho radšej čerstvý, pri sušení jeho listy často hnednú, čím sa znehodnocujú.

Tip do bytu: Pažítka

Dobre sa jej darí nielen v záhradke, ale aj v črepníku na okne. Práve teraz je ideálny čas na jej zasiatie, pestujte ju a budete mať poruke dochucovadlo do nátierok, polievok aj šalátov. Pažítka je zároveň liečivá, podporuje chuť do jedla, znižuje krvný tlak a hubí črevné parazity.

Autor: Sylvia Dernárová

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

4 TRIKY proti maškrteniu: Aj vy chcete schudnúť, no stále musíte niečo pojedať?

Ak je to váš prípad, poradíme vám štyri triky, ako tomuto nutkaniu zabrániť....
 

VIDEO: Nikola Weiterová zase dráždi. Páni slintajú a ženy šialene žiarlia

Na svojej svalnatej postave riadna maká. A tak si môže dovoliť vystavovať...
 

TOTO sú Darine recepty na štíhlosť. Jedzte ako ona a budete mať krivky ako ona

Dara Rolins je nesmierne disciplínovaná a je to aj vidieť. Ženy ju obdivujú...
 

Maslo, z ktorého schudnete: Odhaľte tajomstvo tehotnej mozzarelly

Hebká burrata, vrzgajúce halloumi a nadýchaná ricotta. Neviete, čo s nimi?...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Púpava či žihľava: Toto sú prvé jarné vitamíny
Sylvia Dernárová