Tip redakcii
 

Rakovinu môžu poraziť marhuľové kôstky a vitamín B17

Uveríte tomu, že rakovinu môžu poraziť obyčajné marhuľové kôstky a vitamín B17?

23. novembra 2013, 07:00
Marhule obsahujú vitamín, ktorý bojuje proti vzniku rakoviny

Marhule obsahujú vitamín, ktorý bojuje proti vzniku rakoviny

Autor: profimedia.sk

Keď americký spisovateľ Edward Griffin (82) pustil do sveta svoju knihu Svet bez rakoviny, rozpútal sa okolo nej ošiaľ. Ľudia začali veriť, že drastickú chemoterapiu a ožarovanie už pacienti nebudú potrebovať, lebo s rakovinou si poradí prírodný všeliek.

Zázrak prírody?

Amygdalín nie je žiadna novinka. Poznali ho už v 3. storočí pred naším letopočtom, keď ho najmä Egypťania používali na liečenie kožných nádorov. Znovu ho objavil až doktor Ernst Krebs v päťdesiatych rokoch 20. storočia a rozvinul teóriu, že ak rakovinu nespôsobuje baktéria, vírus ani toxíny, musí byť jej príčina inde. V nedostatku niektorej potrebnej látky, ktorá chýba v jedálnom lístku moderného človeka. Zložku pomenoval vitamín B17. Ten sa nachádza vo vyše tisícdvesto druhoch rastlín, no asi najviac je zastúpený v horkých marhuľových jadrách.

Ešte nikdy ste o ňom nepočuli? Existujú teórie, že jeho účinky sa snaží ututlať a spochybniť farmaceutická loby. Veď chorých na rakovinu pribúda a chemoterapia je super biznis. „Podľa súčasného amerického zákona je schválená len tá protirakovinová terapia, ktorá je patentovaná. A prírodná látka sa patentovať nedá,“ obhajuje autor knihy fakt, že v USA a ďalších krajinách je amygdalín oficiálne neoverenou látkou.

Jedzte celé ovocie

Zemou zasľúbenou pre B17 je Mexiko. Lekári ho využívajú pri liečbe rakoviny na alternatívnych klinikách a jeho laboratórnu formu laetril vyvážajú do krajín, kde ho zákony povoľujú. Strašiakom, ktorý sa v súvislosti s vitamínom B17 objavil, je kyanid, ktorý sa v ňom nachádza. V Mexiku sa preto v 60. až 90. rokoch robilo rozsiahle testovanie na zvieratách a ukázalo sa, že toxicita závisí od toho, ako látku podáte. Najnižšia je pri injekčnom podávaní do žily a riziko sa zvyšuje pri ústnom užívaní. Jedovatý totiž nie je samotný kyanid, ale až kyanovodík, ktorý sa uvoľňuje účinkom kyseliny v žalúdku.

Ak by ste teda marhuľové jadierka či iné potraviny alebo tablety s laetrilom jedli pričasto, môže to byť nebezpečné. Čisto teoreticky, pri konzumácii 200 gramov marhuľových jadierok hrozí úmrtie, no zjesť takéto množstvo by asi nebol schopný nikto. A aké dávky odporúčajú odborníci ako prevenciu? Ak chcete čísla, hovorí sa o 50 miligramoch denne, čo je v priemere desať až dvanásť marhuľových jadier.

Lenže obsah laetrilu v niektorých odrodách môže byť oveľa vyšší. Praktická rada znie – jedzte ovocie v takom množstve, ako vám chutí, a vždy skonzumujte aj jadierka. Vitamín B17 nie je len v marhuliach, ale aj v inom kôstkovom ovocí a tiež v jablkách. Najjednoduchšie je napríklad chrúmať jablko aj s ohryzkom.

Tajomstvo kmeňa Hunzov

Najlepší spôsob, ako vyvrátiť alebo potvrdiť vitamínovú teóriu rakoviny, by bolo vziať obrovskú skupinu ľudí, izolovať od ostatných a zabezpečiť im na dlhé obdobie stravu bohatú na vitamín B17. Spisovateľ Edward Griffin však tvrdí, že presne toto už niekto urobil za nás. Reč je o himalájskej oblasti Hunza, kde sa obyvateľstvo dožíva vysokého veku a aj tunajší starí ľudia sú neobyčajne zdraví a vitálni. Rakovinu tu prakticky nepoznajú. Ktovie, či nie preto, že ich strava je bohatá práve na tento „zázračný“ vitamín.

Marhule, ktoré sa tu pestujú vo veľkom, sa používajú prakticky na všetko a ich jadrá sú veľmi cenné. Dokonca z nich vyrábajú olej, ktorý používajú na varenie alebo sa ním natierajú. V čase, keď sa robil výskum, bola v jedálnom lístku obyvateľov okrem marhúľ prevažne vegánska strava – obilie, zelenina a strukoviny. V posledných rokoch spolu s cestou cez hory pribudlo v tejto oblasti aj jedlo z moderného sveta.

A s ním prvé prípady rakoviny. Náhoda? Podobne ako Hunzovia sú na tom aj iné populácie na svete – Indiáni či Inuiti. Spája ich strava bohatá na nitrilosidy, ťažká fyzická práca a izolácia od okolitého sveta. Skupiny ľudí s nižším výskytom rakoviny sú však aj vo veľkomestách. Ide o vegánov a vegetariánov, ktorí mäso nahrádzajú zvýšeným príjmom semien, orechov a strukovín. A hádajte, čo tieto potraviny obsahujú.

Má to háčik

Edward Griffin priznáva, že k rukolapným dôkazom o zázračných vlastnostiach B17 sa nedá dostať. Výskum a štúdie, ktoré sa v minulosti robili, zmanipulovala podľa neho farmaceutická loby. Či už ide o konšpiračnú teóriu, alebo nie, pravda je taká, že existuje množstvo zdokumentovaných prípadov, pri ktorých B17 zafungoval. Len známa klinika v Mexiku Oasis of Hope vyliečila vďaka amygdalínu tisíce pacientov. Ďalším dôkazom môžu byť prípadové štúdie publikované v časopisoch. Aj manželka Edwarda Griffina Patricia napísala knihu o skutočných prípadoch vyliečenia na klinike doktora Richardsona v USA.

Šesťdesiatdva zverejnených príbehov pacientov je len výberom z oveľa väčšieho množstva. Opierajú sa o reálne lekárske záznamy na klinike. Sú medzi nimi aj prípady, keď pacientovi ostávalo len pár týždňov života a dávky amygdalínu ho úplne uzdravili. Naši lekári užívanie vitamínu B17 nezakazujú, povoľujú ho ako podpornú liečbu k chemoterapii, no ide o výživový doplnok.

Aby mohol pacient liečiť svoj akútny stav len pomocou tejto látky, potrebuje oveľa vyššie dávky a tie sa bezpečne dajú do tela dostať len intravenózne. A tu je pes zakopaný, pretože u nás takúto liečbu nikto nerobí. Riešením je nájsť si kliniku v zahraničí. Zoznam tých, ktoré poskytujú alternatívnu liečbu rakoviny, je na stránke cancure. org.

Autor: EMMA/ Katarína Rosinová
 


 

Vaše diétne tipy

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.