Tip redakcii
 

S kalciom v tabletách opatrne. Zvyšuje riziko infarktu

Pite mlieko, nepite mlieko, vápnik chráni, vápnik škodí. Na svete je toľko štúdií, ktoré navzájom popierajú svoje výsledky, že vyznať sa v nich možno považovať za olympijský šport.

09. októbra 2012, 08:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Jedna z nich vznikala v čase, keď milióny seniorov na svete zapíjali denne vápnikové tabletky, aby spomalili rednutie kostí a zabránili osteoporóze. Odporúčali im to lekári. Výsledky vyrážajú dych.

Užitočný vápnik?

Do štúdie publikovanej v prestížnom kardiologickom časopise sa zapojilo dvadsaťštyritisíc ľudí a trvala jedenásť rokov. Týkala sa účinkov zázračných tabliet vápnika na organizmus. Vedcov postavilo do pozoru, že viac ako tristopäťdesiat účastníkov štúdie dostalo infarkt. Ďalších dvestošesťdesiat porážku a dvestošesťdesiat z podobných príčin zomrelo. V štúdii boli pritom aj tridsiatnici a štyridsiatnici. Analýzou toho, koľko vápnika v rôznych formách účastníci štúdie pojedli, prišli nemeckí vedci k zaujímavým výsledkom.

Syr alebo tabletka?

Zdravotne najlepšie sa darilo skupine ľudí, ktorí skonzumovali denne osemstodvadsať miligramov vápnika v rôznych formách. Toto množstvo kalcia mohli dosiahnuť napríklad po zjedení sto gramov eidamu alebo goudy. Riziko infarktu si tak znížili o tretinu oproti tým, ktorí si z pomyselného eidamu iba odhryzli. No tí, ktorí to s vápnikom prehnali a namiesto eidamu zjedli vápnik v hodnote, ktorú dosiahne sto gramov parmezánu alebo ementálu denne, nemali riziko infarktu nižšie. Najhoršie dopadli tí, ktorí sa rozhodli syr a mlieko nahradiť tabletkou.

Rizikové tabletky

Tí, ktorí pravidelne užívali kalcium v tabletkách, mali až o osemdesiatšesť percent vyššie riziko infarktu ako ľudia, ktorí vápnikové tabletky neužívali. Táto štatistika je natoľko zarážajúca, že autori štúdie sa rozhodli pred tabletkami vápnika varovať: „Užívanie kalcia v tabletkách môže zvýšiť riziko infarktu a ľudia by si na to mali dať pozor,“ komentovali štúdiu. Takmer neškodný účinok vápnika v strave a, naopak, riziko infarktu po pravidelnom užívaní vápnikových tabliet si vedci vysvetľujú vstrebávaním prvku do tela. Zatiaľ čo vápnik z mlieka či zo syra sa dostáva do tela v menších dávkach a pomaly sa rozpúšťa, pri tabletkovom kalciu je to inak. „Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené, nemá to metabolický efekt ako vápnik v jedle,“ hovoria autori štúdie.

V čom je rozdiel

„Vysvetlenie nie je jednoznačné,“ komentuje výsledky štúdie primár oddelenia neinvazívnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Pavol Chňupa. „Uvažuje sa o tom, že nárazové zvýšenie hladiny vápnika v krvi vedie k jeho zvýšenému ukladaniu do cievnej steny a k akcelerácii kôrnatenia ciev. Druhým možným vysvetlením zvýšenej tendencie náhlej srdcovej smrti u týchto pacientov je znížená hladina magnézia v krvi, keďže metabolizmus vápnika a magnézia navzájom úzko súvisia.

Zaujímavé pritom je, že u pacientov, ktorí si zvýšený prísun vápnika zabezpečovali prirodzenou cestou, potravinami bohatými na kalcium, ako sú napríklad mliečne výrobky, tento efekt zaznamenaný nebol. Výsledky štúdií by mali viesť k väčšej opatrnosti pri indikovaní dlhodobej liečby preparátmi vápnika, najmä u pacientov s viacerými rizikovými faktormi na vznik aterosklerózy, a uprednostnený by mal byť zvýšený prívod vápnika prirodzenou stravou bohatou na tento prvok,“ odporúča doktor Chňupa

Tu nájdete vápnik

Vápnik je nevyhnutný na rast a udržiavanie silných zubov a kostí, nervovú signalizáciu, svalové kontrakcie a sekrécie niektorých hormónov a enzýmov. Nedostatok vápnika môže viesť k znecitliveniu prstov na rukách a nohách, svalovým kŕčom, letargii, strate chuti do jedla. Naopak, prebytok tohto prvku najmä z doplnkov výživy môže znamenať vyššie riziko cievnych ochorení, ako je mŕtvica a srdcový infarkt. V strave nájdete vápnik napríklad v sušených bylinkách, tymiane, kôpri alebo v majoráne.

Zo syrov, ktoré sú po bylinkách hneď na druhom mieste, má v sebe najviac vápnika parmezán. Trojkou sú sezamové semienka, ktoré obsahujú najviac vápnika ako pečené alebo sušené. Štvrté v poradí je tofu a piate sú mandle. Vápnik majú v sebe aj ľanové semienka, až po nich obsahom nasleduje mlieko a jogurty. Okrem nich sú podľa odborníkov na výživu dobrým zdrojom tiež zelené listy, kel či kaleráb. Desiatku uzatvárajú para orechy a slede.

Kde je pravda?

Čo tvrdia firmy predávajúce vápnikové tabletky:
Denná potreba vápnika sa pohybuje medzi 500 až 2 000 miligramov. Zvyčajná dávka, ak lekár neurčí inak, je u dospelých 2-3 tablety denne.

Čo tvrdia autori štúdie o účinkoch vápnika:
Tisíc miligramov vápnika denne už prestáva chrániť srdce pred infarktom. Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené.

Autor: Plus 7 Dní/Martina Utešená

video

 


 

Vaše diétne tipy

NAHRADÍ CUKOR aj TUK. Nejde o žiadny zázrak, ale opäť o niečo, čo nám ponúka príroda

Neviete sa rozhodnúť medzi medom, stéviou či javorovým sirupom? Skúste...
 

Neuveriteľné! Toto jedli hollywoodske hviezdy na galavečere odovzdávania ocenení Zlatý glóbus!

Pozrite sa, čo skončilo na ich rozmaznaných jazýčkoch. Žeby im nezáležalo...
 

Brzda pre roztiahnuté žalúdky: Skúste sa desať dní stravovať podľa zakladateľa makrobiotiky

Máme za sebou polovicu januára a vy stále nezačali s diétou, hoci ste si to...
 

TIPY od fitnestrénerov: Tieto dobroty môžete jesť bez výčitiek

Manželia Tina a Vlado Zlatošovci ponúkajú vo svojej knihe aj zdravé recepty....
 

Teraz to vyjde! Začínate nový rok chudnutím? Takto dosiahnete trvalé výsledky

To, ako definitívne skoncovať s nadváhou a tukovými vankúšikmi alebo...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.