Tip redakcii
 

S kalciom v tabletách opatrne. Zvyšuje riziko infarktu

Pite mlieko, nepite mlieko, vápnik chráni, vápnik škodí. Na svete je toľko štúdií, ktoré navzájom popierajú svoje výsledky, že vyznať sa v nich možno považovať za olympijský šport.

09. októbra 2012, 08:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Jedna z nich vznikala v čase, keď milióny seniorov na svete zapíjali denne vápnikové tabletky, aby spomalili rednutie kostí a zabránili osteoporóze. Odporúčali im to lekári. Výsledky vyrážajú dych.

Užitočný vápnik?

Do štúdie publikovanej v prestížnom kardiologickom časopise sa zapojilo dvadsaťštyritisíc ľudí a trvala jedenásť rokov. Týkala sa účinkov zázračných tabliet vápnika na organizmus. Vedcov postavilo do pozoru, že viac ako tristopäťdesiat účastníkov štúdie dostalo infarkt. Ďalších dvestošesťdesiat porážku a dvestošesťdesiat z podobných príčin zomrelo. V štúdii boli pritom aj tridsiatnici a štyridsiatnici. Analýzou toho, koľko vápnika v rôznych formách účastníci štúdie pojedli, prišli nemeckí vedci k zaujímavým výsledkom.

Syr alebo tabletka?

Zdravotne najlepšie sa darilo skupine ľudí, ktorí skonzumovali denne osemstodvadsať miligramov vápnika v rôznych formách. Toto množstvo kalcia mohli dosiahnuť napríklad po zjedení sto gramov eidamu alebo goudy. Riziko infarktu si tak znížili o tretinu oproti tým, ktorí si z pomyselného eidamu iba odhryzli. No tí, ktorí to s vápnikom prehnali a namiesto eidamu zjedli vápnik v hodnote, ktorú dosiahne sto gramov parmezánu alebo ementálu denne, nemali riziko infarktu nižšie. Najhoršie dopadli tí, ktorí sa rozhodli syr a mlieko nahradiť tabletkou.

Rizikové tabletky

Tí, ktorí pravidelne užívali kalcium v tabletkách, mali až o osemdesiatšesť percent vyššie riziko infarktu ako ľudia, ktorí vápnikové tabletky neužívali. Táto štatistika je natoľko zarážajúca, že autori štúdie sa rozhodli pred tabletkami vápnika varovať: „Užívanie kalcia v tabletkách môže zvýšiť riziko infarktu a ľudia by si na to mali dať pozor,“ komentovali štúdiu. Takmer neškodný účinok vápnika v strave a, naopak, riziko infarktu po pravidelnom užívaní vápnikových tabliet si vedci vysvetľujú vstrebávaním prvku do tela. Zatiaľ čo vápnik z mlieka či zo syra sa dostáva do tela v menších dávkach a pomaly sa rozpúšťa, pri tabletkovom kalciu je to inak. „Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené, nemá to metabolický efekt ako vápnik v jedle,“ hovoria autori štúdie.

V čom je rozdiel

„Vysvetlenie nie je jednoznačné,“ komentuje výsledky štúdie primár oddelenia neinvazívnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Pavol Chňupa. „Uvažuje sa o tom, že nárazové zvýšenie hladiny vápnika v krvi vedie k jeho zvýšenému ukladaniu do cievnej steny a k akcelerácii kôrnatenia ciev. Druhým možným vysvetlením zvýšenej tendencie náhlej srdcovej smrti u týchto pacientov je znížená hladina magnézia v krvi, keďže metabolizmus vápnika a magnézia navzájom úzko súvisia.

Zaujímavé pritom je, že u pacientov, ktorí si zvýšený prísun vápnika zabezpečovali prirodzenou cestou, potravinami bohatými na kalcium, ako sú napríklad mliečne výrobky, tento efekt zaznamenaný nebol. Výsledky štúdií by mali viesť k väčšej opatrnosti pri indikovaní dlhodobej liečby preparátmi vápnika, najmä u pacientov s viacerými rizikovými faktormi na vznik aterosklerózy, a uprednostnený by mal byť zvýšený prívod vápnika prirodzenou stravou bohatou na tento prvok,“ odporúča doktor Chňupa

Tu nájdete vápnik

Vápnik je nevyhnutný na rast a udržiavanie silných zubov a kostí, nervovú signalizáciu, svalové kontrakcie a sekrécie niektorých hormónov a enzýmov. Nedostatok vápnika môže viesť k znecitliveniu prstov na rukách a nohách, svalovým kŕčom, letargii, strate chuti do jedla. Naopak, prebytok tohto prvku najmä z doplnkov výživy môže znamenať vyššie riziko cievnych ochorení, ako je mŕtvica a srdcový infarkt. V strave nájdete vápnik napríklad v sušených bylinkách, tymiane, kôpri alebo v majoráne.

Zo syrov, ktoré sú po bylinkách hneď na druhom mieste, má v sebe najviac vápnika parmezán. Trojkou sú sezamové semienka, ktoré obsahujú najviac vápnika ako pečené alebo sušené. Štvrté v poradí je tofu a piate sú mandle. Vápnik majú v sebe aj ľanové semienka, až po nich obsahom nasleduje mlieko a jogurty. Okrem nich sú podľa odborníkov na výživu dobrým zdrojom tiež zelené listy, kel či kaleráb. Desiatku uzatvárajú para orechy a slede.

Kde je pravda?

Čo tvrdia firmy predávajúce vápnikové tabletky:
Denná potreba vápnika sa pohybuje medzi 500 až 2 000 miligramov. Zvyčajná dávka, ak lekár neurčí inak, je u dospelých 2-3 tablety denne.

Čo tvrdia autori štúdie o účinkoch vápnika:
Tisíc miligramov vápnika denne už prestáva chrániť srdce pred infarktom. Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené.

Autor: Plus 7 Dní/Martina Utešená
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.