Dátum: Sobota 10.12.2016 Dnes oslavuje:

Radúz Zajtra: Hilda

 

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

S kalciom v tabletách opatrne. Zvyšuje riziko infarktu

Zdroj: Plus 7 Dní/Martina Utešená 09. októbra 2012, 08:00
Foto: Profimedia.sk Ilustračná fotografia

Pite mlieko, nepite mlieko, vápnik chráni, vápnik škodí. Na svete je toľko štúdií, ktoré navzájom popierajú svoje výsledky, že vyznať sa v nich možno považovať za olympijský šport.

Jedna z nich vznikala v čase, keď milióny seniorov na svete zapíjali denne vápnikové tabletky, aby spomalili rednutie kostí a zabránili osteoporóze. Odporúčali im to lekári. Výsledky vyrážajú dych.

Užitočný vápnik?

Do štúdie publikovanej v prestížnom kardiologickom časopise sa zapojilo dvadsaťštyritisíc ľudí a trvala jedenásť rokov. Týkala sa účinkov zázračných tabliet vápnika na organizmus. Vedcov postavilo do pozoru, že viac ako tristopäťdesiat účastníkov štúdie dostalo infarkt. Ďalších dvestošesťdesiat porážku a dvestošesťdesiat z podobných príčin zomrelo. V štúdii boli pritom aj tridsiatnici a štyridsiatnici. Analýzou toho, koľko vápnika v rôznych formách účastníci štúdie pojedli, prišli nemeckí vedci k zaujímavým výsledkom.

Syr alebo tabletka?

Zdravotne najlepšie sa darilo skupine ľudí, ktorí skonzumovali denne osemstodvadsať miligramov vápnika v rôznych formách. Toto množstvo kalcia mohli dosiahnuť napríklad po zjedení sto gramov eidamu alebo goudy. Riziko infarktu si tak znížili o tretinu oproti tým, ktorí si z pomyselného eidamu iba odhryzli. No tí, ktorí to s vápnikom prehnali a namiesto eidamu zjedli vápnik v hodnote, ktorú dosiahne sto gramov parmezánu alebo ementálu denne, nemali riziko infarktu nižšie. Najhoršie dopadli tí, ktorí sa rozhodli syr a mlieko nahradiť tabletkou.

Rizikové tabletky

Tí, ktorí pravidelne užívali kalcium v tabletkách, mali až o osemdesiatšesť percent vyššie riziko infarktu ako ľudia, ktorí vápnikové tabletky neužívali. Táto štatistika je natoľko zarážajúca, že autori štúdie sa rozhodli pred tabletkami vápnika varovať: „Užívanie kalcia v tabletkách môže zvýšiť riziko infarktu a ľudia by si na to mali dať pozor,“ komentovali štúdiu. Takmer neškodný účinok vápnika v strave a, naopak, riziko infarktu po pravidelnom užívaní vápnikových tabliet si vedci vysvetľujú vstrebávaním prvku do tela. Zatiaľ čo vápnik z mlieka či zo syra sa dostáva do tela v menších dávkach a pomaly sa rozpúšťa, pri tabletkovom kalciu je to inak. „Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené, nemá to metabolický efekt ako vápnik v jedle,“ hovoria autori štúdie.

V čom je rozdiel

„Vysvetlenie nie je jednoznačné,“ komentuje výsledky štúdie primár oddelenia neinvazívnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Pavol Chňupa. „Uvažuje sa o tom, že nárazové zvýšenie hladiny vápnika v krvi vedie k jeho zvýšenému ukladaniu do cievnej steny a k akcelerácii kôrnatenia ciev. Druhým možným vysvetlením zvýšenej tendencie náhlej srdcovej smrti u týchto pacientov je znížená hladina magnézia v krvi, keďže metabolizmus vápnika a magnézia navzájom úzko súvisia.

Zaujímavé pritom je, že u pacientov, ktorí si zvýšený prísun vápnika zabezpečovali prirodzenou cestou, potravinami bohatými na kalcium, ako sú napríklad mliečne výrobky, tento efekt zaznamenaný nebol. Výsledky štúdií by mali viesť k väčšej opatrnosti pri indikovaní dlhodobej liečby preparátmi vápnika, najmä u pacientov s viacerými rizikovými faktormi na vznik aterosklerózy, a uprednostnený by mal byť zvýšený prívod vápnika prirodzenou stravou bohatou na tento prvok,“ odporúča doktor Chňupa

Tu nájdete vápnik

Vápnik je nevyhnutný na rast a udržiavanie silných zubov a kostí, nervovú signalizáciu, svalové kontrakcie a sekrécie niektorých hormónov a enzýmov. Nedostatok vápnika môže viesť k znecitliveniu prstov na rukách a nohách, svalovým kŕčom, letargii, strate chuti do jedla. Naopak, prebytok tohto prvku najmä z doplnkov výživy môže znamenať vyššie riziko cievnych ochorení, ako je mŕtvica a srdcový infarkt. V strave nájdete vápnik napríklad v sušených bylinkách, tymiane, kôpri alebo v majoráne.

Zo syrov, ktoré sú po bylinkách hneď na druhom mieste, má v sebe najviac vápnika parmezán. Trojkou sú sezamové semienka, ktoré obsahujú najviac vápnika ako pečené alebo sušené. Štvrté v poradí je tofu a piate sú mandle. Vápnik majú v sebe aj ľanové semienka, až po nich obsahom nasleduje mlieko a jogurty. Okrem nich sú podľa odborníkov na výživu dobrým zdrojom tiež zelené listy, kel či kaleráb. Desiatku uzatvárajú para orechy a slede.

Kde je pravda?

Čo tvrdia firmy predávajúce vápnikové tabletky:
Denná potreba vápnika sa pohybuje medzi 500 až 2 000 miligramov. Zvyčajná dávka, ak lekár neurčí inak, je u dospelých 2-3 tablety denne.

Čo tvrdia autori štúdie o účinkoch vápnika:
Tisíc miligramov vápnika denne už prestáva chrániť srdce pred infarktom. Užívanie jednej alebo dvoch tabliet denne nie je organizmu prirodzené.



 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Aj vy ste čokoholička? Nehanbite sa! Bojujte ňou proti úzkosti aj strachu

Zabili by ste sa pre kúsok čokolády? Prečo po nej ženy túžia častejšie ako...
 

Rišo Müller v tom nie je sám! Kto sa s ním ocitol v pekle maniodepresie?

Môžu naozaj alkohol alebo drogy za duševné ochorenie, ktoré spôsobuje...
 

Nájdete ho na čele: Masážou tohto bodu dokážete zmierniť 8 problémov

Počuli ste už o treťom oku? Nájdite tento bod na vašom čele a pravidelne ho...
 

Nie je len na vrásky: Kyselinu hyalurónovú si nechajte pichnúť aj do kĺba!

Ak sa do vás zahryzla osteoartróza, vymeňte zjazdovky za bežky a skúste...
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.