Tip redakcii
 

Šampiňóny obsahujú silné látky proti alergiám

Vôbec nie sú také nevinné, ako vyzerajú. Obsahujú veľmi silné látky proti alergiám.

17. februára 2014, 08:00
Vôbec nie sú také nevinné, ako vyzerajú. Obsahujú veľmi silné látky proti alergiám.

Vôbec nie sú také nevinné, ako vyzerajú. Obsahujú veľmi silné látky proti alergiám.

Autor: Profimedia.sk

Snehobiele klobúčiky s jemnou hubovou arómou sú v gastronómii obľúbené nielen pre dostupnosť a prijateľnú cenu, ale aj pre svoju nenapodobiteľnú chuť. Ak nemáte problémy s trávením, zaraďte ich do svojho jedálneho lístka nielen ako občasnú delikatesu, ale aj ako súčasť diétnej stravy.

Čím vynikajú, čo im chýba

Šampiňóny majú nízku energetickú hodnotu – 149 kJ/100 g, teda trikrát nižšiu ako rovnaké množstvo kuracích pŕs. Šampiňóny obsahujú až 90 percent vody, plnohodnotné bielkoviny, malé množstvo sacharidov a minimum tukov. Dôležitý je aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D, z minerálnych látok draslík, fosfor, horčík, železo a selén, zo stopových prvkov fluór, mangán, zinok, jód, titan a meď. Na druhej strane sú chudobné na vitamíny C a E, provitamín A a na vápnik.

Pri cukrovke i obezite

Antibakteriálne a antibiotické vlastnosti šampiňónov sú známe už dávnejšie, výskumy však potvrdili aj ich antidiabetické účinky. Pri pravidelnej konzumácii znižujú spotrebu inzulínu na reguláciu glukózy v krvi, preto môžu byť skvelou súčasťou stravy pre diabetikov. Britskí vedci pokusne dokázali, že šampiňóny dokonca výrazne zlepšujú priebeh cukrovky. Pre nízky obsah energie a vysokú schopnosť zasýtiť by šampiňóny mali častejšie jesť aj ľudia trpiaci nadváhou a obezitou. V oboch prípadoch je však podmienkou čo najdiétnejšia príprava čerstvých alebo sušených húb na minimálnom množstve tuku.

Pozor! Konzervované šampiňóny obsahujú v porovnaní s čerstvými niekoľkonásobne väčšie množstvo sodíka a chlóru!

Naozaj bezpečné?

Niektoré odborné štúdie tvrdia, že surové šampiňóny môžu byť karcinogénne, pretože obsahujú agaritín, iné túto informáciu popierajú. Kým bude stopercentne jasné, ako to naozaj je, radšej ich jedzte tepelne upravené. Stačí ich krátko povariť alebo podusiť.

Nezabúdajte, že vysmážané huby stratia svoje diétne vlastnosti a sú ťažko stráviteľné, pretože nasávajú olej ako špongia. Keď vám po zjedení obaľovaných šampiňónov s hranolčekmi a tatárskou omáčkou bude nevoľno od žalúdka, príčinou bude najskôr množstvo tuku. Priemerná porcia – 150 g šampiňónov, 150 g hranolčekov a 20 g tatárskej omáčky – má okolo 3 500 kJ a až 40 g tuku! Takže o diéte nemôže byť ani reči.

Viete, že…

  • … šampiňóny obsahujú antibioticky pôsobiacu látku, ktorá je účinná proti týfusu?
  • … v šampiňónoch sa nachádzajú protialergické látky, ktoré pomáhajú pri prieduškových a kožných alergiách?
  • … šampiňóny by sa nemali jesť pri dne, pretože ich bielkoviny sú bohaté na nukleové kyseliny?

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Šampiňóny z hľadiska obsahu živín nie sú ničím výnimočné. Na 100 g obsahujú iba 106 kJ energie, pričom bielkoviny tvoria 2,09 g, sacharidy 3,04 g, obsah tukov je zanedbateľný.
  • Z energetického a výživového hľadiska sa šampiňóny čiastočne dajú porovnať so zeleninou pre obsah vlákniny, draslíka a  vitamínov skupiny B. Neobsahujú však žiadny provitamín A a podstatne menej vitamínu C.
  • V kulinárstve si našli svoje miesto pre svoju príjemnú chuť. Majú dostatočný sýtiaci efekt a sú vhodné v stravovacích režimoch, kde sa odporúča dostatočný príjem vlákniny, ako je racionálny, redukčný, diabetický, antisklerotický, ďalej pri problémoch s  vyprázdňovaním, preventívne proti divertikulitíde.
  • Šampiňóny nie sú vhodné pri ochoreniach tráviaceho traktu, ktoré si vyžadujú takzvanú šetriacu diétu. Ide o ochorenia žalúdka, tenkého a hrubého čreva, žlčníka, pečene, pankreasu a pod. Vo všeobecnosti sa treba vyhýbať kuchynskej úprave s väčším množstvom tuku, napríklad vyprážaniu.

Rady Glancu

  • Čerstvé šampiňóny skladujte v chladničke pri teplote okolo 3 stupňov Celzia. Dobrú kvalitu si uchovajú 20 až 30 hodín.
  • Minimálny čas tepelnej úpravy húb je 15 minút. Nedovarené huby sú ťažšie stráviteľné.
  • Deťom do 3 rokov nedávajte hubové pokrmy vôbec, do 6 rokov iba opatrne.
  • Pred tepelnou úpravou šampiňóny nemáčajte, iba opláchnite na sitku. Napili by veľa vody a stratili chrumkavosť i chuť.

Autor: Báječná žena/Jana Brožíková
 
 

 

Vaše diétne tipy

Ivane Christovej sa podarilo schudnúť. Máme pre vás tip, ako to môžete dokázať aj vy!

Bývalá misska nikdy nepatrila medzi vychudnuté krásky a aj za čias najväčšej...
 

Zbavte sa prebytočných kíl správnou vôňou

Už zopár kvapiek oleja vám pomôže odbúrať tuk.
 

V 30tke nosila Petra veľkosť 3XL: Ako sa jej podarilo schudnúť neuveriteľných 60 kíl?

Jedlo víťazilo nad všetkým – prezrádza sesternica herca Mariána Mitaša...
 

Chudnite s prehľadom: 4 diétne omyly, ktorým raz a navždy prestaňte veriť!

Uverili ste niektorým tvrdeniam, čo kedy jesť, aby ste rýchlo schudli?...
 

Obrovská pomoc pre Slovákov na diéte: Táto tabuľka vám výrazne uľahčí život!

Neovládli ste sa a zhltli ste ku káve nugátový croissant? Vychodíte ho za...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.