Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 35787

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Šampiňóny obsahujú silné látky proti alergiám

Zdroj: Báječná žena/Jana Brožíková 17. február 2014, 08:00
Foto: Profimedia.sk Vôbec nie sú také nevinné, ako vyzerajú. Obsahujú veľmi silné látky proti alergiám.

Vôbec nie sú také nevinné, ako vyzerajú. Obsahujú veľmi silné látky proti alergiám.

Snehobiele klobúčiky s jemnou hubovou arómou sú v gastronómii obľúbené nielen pre dostupnosť a prijateľnú cenu, ale aj pre svoju nenapodobiteľnú chuť. Ak nemáte problémy s trávením, zaraďte ich do svojho jedálneho lístka nielen ako občasnú delikatesu, ale aj ako súčasť diétnej stravy.

Čím vynikajú, čo im chýba

Šampiňóny majú nízku energetickú hodnotu – 149 kJ/100 g, teda trikrát nižšiu ako rovnaké množstvo kuracích pŕs. Šampiňóny obsahujú až 90 percent vody, plnohodnotné bielkoviny, malé množstvo sacharidov a minimum tukov. Dôležitý je aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín. Z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D, z minerálnych látok draslík, fosfor, horčík, železo a selén, zo stopových prvkov fluór, mangán, zinok, jód, titan a meď. Na druhej strane sú chudobné na vitamíny C a E, provitamín A a na vápnik.

Pri cukrovke i obezite

Antibakteriálne a antibiotické vlastnosti šampiňónov sú známe už dávnejšie, výskumy však potvrdili aj ich antidiabetické účinky. Pri pravidelnej konzumácii znižujú spotrebu inzulínu na reguláciu glukózy v krvi, preto môžu byť skvelou súčasťou stravy pre diabetikov. Britskí vedci pokusne dokázali, že šampiňóny dokonca výrazne zlepšujú priebeh cukrovky. Pre nízky obsah energie a vysokú schopnosť zasýtiť by šampiňóny mali častejšie jesť aj ľudia trpiaci nadváhou a obezitou. V oboch prípadoch je však podmienkou čo najdiétnejšia príprava čerstvých alebo sušených húb na minimálnom množstve tuku.

Pozor! Konzervované šampiňóny obsahujú v porovnaní s čerstvými niekoľkonásobne väčšie množstvo sodíka a chlóru!

Naozaj bezpečné?

Niektoré odborné štúdie tvrdia, že surové šampiňóny môžu byť karcinogénne, pretože obsahujú agaritín, iné túto informáciu popierajú. Kým bude stopercentne jasné, ako to naozaj je, radšej ich jedzte tepelne upravené. Stačí ich krátko povariť alebo podusiť.

Nezabúdajte, že vysmážané huby stratia svoje diétne vlastnosti a sú ťažko stráviteľné, pretože nasávajú olej ako špongia. Keď vám po zjedení obaľovaných šampiňónov s hranolčekmi a tatárskou omáčkou bude nevoľno od žalúdka, príčinou bude najskôr množstvo tuku. Priemerná porcia – 150 g šampiňónov, 150 g hranolčekov a 20 g tatárskej omáčky – má okolo 3 500 kJ a až 40 g tuku! Takže o diéte nemôže byť ani reči.

Viete, že…

  • … šampiňóny obsahujú antibioticky pôsobiacu látku, ktorá je účinná proti týfusu?
  • … v šampiňónoch sa nachádzajú protialergické látky, ktoré pomáhajú pri prieduškových a kožných alergiách?
  • … šampiňóny by sa nemali jesť pri dne, pretože ich bielkoviny sú bohaté na nukleové kyseliny?

Foto: Profimedia.sk

Radí Melita Aziriová, odborníčka na klinickú a fyziologickú výživu

  • Šampiňóny z hľadiska obsahu živín nie sú ničím výnimočné. Na 100 g obsahujú iba 106 kJ energie, pričom bielkoviny tvoria 2,09 g, sacharidy 3,04 g, obsah tukov je zanedbateľný.
  • Z energetického a výživového hľadiska sa šampiňóny čiastočne dajú porovnať so zeleninou pre obsah vlákniny, draslíka a  vitamínov skupiny B. Neobsahujú však žiadny provitamín A a podstatne menej vitamínu C.
  • V kulinárstve si našli svoje miesto pre svoju príjemnú chuť. Majú dostatočný sýtiaci efekt a sú vhodné v stravovacích režimoch, kde sa odporúča dostatočný príjem vlákniny, ako je racionálny, redukčný, diabetický, antisklerotický, ďalej pri problémoch s  vyprázdňovaním, preventívne proti divertikulitíde.
  • Šampiňóny nie sú vhodné pri ochoreniach tráviaceho traktu, ktoré si vyžadujú takzvanú šetriacu diétu. Ide o ochorenia žalúdka, tenkého a hrubého čreva, žlčníka, pečene, pankreasu a pod. Vo všeobecnosti sa treba vyhýbať kuchynskej úprave s väčším množstvom tuku, napríklad vyprážaniu.

Rady Glancu

  • Čerstvé šampiňóny skladujte v chladničke pri teplote okolo 3 stupňov Celzia. Dobrú kvalitu si uchovajú 20 až 30 hodín.
  • Minimálny čas tepelnej úpravy húb je 15 minút. Nedovarené huby sú ťažšie stráviteľné.
  • Deťom do 3 rokov nedávajte hubové pokrmy vôbec, do 6 rokov iba opatrne.
  • Pred tepelnou úpravou šampiňóny nemáčajte, iba opláchnite na sitku. Napili by veľa vody a stratili chrumkavosť i chuť.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.