Tip redakcii
 

Sme dostatočne chránení pred UV žiarením?

Príchodom jari sa zvyšuje počet slnečných dní, čo nás po dlhej zime veľmi teší. Vysedávame na terasách a nechávame sa hladiť teplými slnečnými lúčmi, ktoré nám počas zimných mesiacov tak chýbali.

11. júna 2012, 10:00

Porekadlo „Kde chodí slnko tam nechodí lekár“ už dávno neplatí a dlhodobý pobyt na slnku bez primeranej ochrany môže mať nepríjemné, až vážne následky. Myšlienka, že slnečné svetlo môže byť škodlivé pre oči nie je nová. Zatiaľ čo dermatológovia vykonali vynikajúcu prácu pri upozorňovaní verejnosti na riziká vystavenia pokožky UV žiareniu, všeobecná verejnosť ostáva tak trochu neinformovaná o rizikách, ktoré UV žiarenie pre oči predstavuje.

Oko je orgán, ktorý UV žiarenie okrem pokožky poškodzuje najčastejšie. Naše oči sú vystavené UV žiareniu 365 dní v roku, dokonca aj počas zamračených dní. Myslíme si, že sme chránení, ale opak je pravdou. UV žiarenie je neviditeľné a zákerné. Svetlo prichádza zo všetkých strán. Hoci nosíme okuliare s UV filtrom (slnečné čí dioptrické) a predná plocha antireflexných okuliarových šošoviek absorbuje odrazené viditeľné svetlo, UV lúče sa naďalej odrážajú do očí od zadnej strany okuliarových šošoviek. Na tento odraz neexistuje žiadne upozornenie, a preto telo nevyvíja žiadnu prirodzenú obranu, ako napríklad sťahovanie zreničiek, či privretie očí pri prudkom svetle spredu . Riešením je zvýšená ochrana očí. Podobne ako kozmetické prostriedky na ochranu pleti proti slnku, aj oči majú svoj slnečný faktor, ktorý funguje na podobnom princípe - slnečný ochranný faktor pre oči (E-SPF)*.

Slnečný ochranný faktor pre oči, ktorý vyvinula spoločnosť Essilor, hodnotí celkovú úroveň UV ochrany, ktorú poskytujú okuliarové šošovky, z prednej i zadnej strany. Túto ochranu poskytuje nová okuliarová šošovka Crizal UV. Na základe doteraz vykonaných meraní sa hodnoty indexu E-SPF* v prípade čírych okuliarových šošoviek pohybujú od 2 do maximálne 25*. v prípade slnečných okuliarových šošoviek je to viac ako 50*. To znamená, že index E-SPF v prípade čírych okuliarových šošoviek dosahuje najlepšiu hodnotu ochrany 25* a v prípade slnečných okuliarových šošoviek môže E-SPF dosahovať hodnotu viac ako 50*. Oko je tak 25 až 50 krát lepšie chránené, ako keď je bez akýchkoľvek okuliarových šošoviek. Okrem ochrany pred škodlivým UV žiarením bojuje Crizal UV proti 5 nepriateľom číreho videnia, ktorými sú odlesky, odtlačky, škrabance, prach a voda. Chráňte svoje očí rovnako ako chránite svoju pokožku. Spýtajte sa svojho optika na Crizal UV. Viac informácii: www.crizal.sk

*Index E-SPF bol vyvinutý spoločnosťou Essilor a schválený nezávislými tretími stranami. 25 v prípade okuliarových šošoviek Crizal Forte UV a Optifog, s výnimkou Essilor Orma®, ktorých E-SPF=10. 50+ v prípade všetkých okuliarových šošoviek Crizal Sun UV, s výnimkou Essilor Orma®, ktorých E-SPF= 25. Iba vlastnosť materiálu šošovky: Index E-SPF vylučuje priame vystavenie oka, ktoré závisí od vonkajších faktorov (tvári nositeľa, tvare rámu, polohe nosenia...). Viac informácií na www.essilor.com.

Autor: PR článok

video

 


 

Vaše diétne tipy

Diéty celebrít: Soňa Müllerová, Zuzana Vačková aj Zuzana Plačková prezradili, čo u nich funguje

Aj vy sa poobzeráte pred zrkadlom, kým sa odhalíte na pláži? Hnať sa za dokonalosťou...
 

V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom. Treba sa báť aj na Slovensku?

Donedávna v našich zemepisných šírkach platili komáre len za otravný hmyz,...
 

Upečte si koláč v na grile! Nadýchaná bublanina sa NAOZAJ dá pripraviť aj nad pahrebou

Gril sa vám cez leto postará o štíhlu líniu. Pokojne si preto občas môžete...
 

Táto sladká strukovina vás zbaví kíl! Skúste týždňovú DIÉTU so zeleným hráškom

Prvý zelený hrášok sa už objavil v obchodoch. Vyskúšajte týždňovú diétu...
 

Chcete úspešne chudnúť? Jedzte potraviny, ktoré stimulujú hormóny sýtosti

Máte pri diéte problém s pevnou vôľou? Skúste raňajkovať ovsená kašu. Pokusy...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Sme dostatočne chránení pred UV žiarením?
PR článok