Tip redakcii
 

Sme prekyslení aj z negatívnych emócií

„Najhorším spúšťačom prekyslenia sú negatívne emócie. Rezeň, ktorý zjeme s dobrou náladou, nám ublíži menej, ako keď ho do seba hodíme s hnevom,“ hovorí Monika Křeková, terapeutka tradičnej čínskej medicíny.

29. februára 2012, 08:00
O prekyslení organizmu
vypovedajú aj rozšírené
póry na pokožke tváre.

O prekyslení organizmu vypovedajú aj rozšírené póry na pokožke tváre.

Autor: profimedia.sk

Vyjadrené jednou vetou: Za väčšinu chorôb môže prekyslenie organizmu, alebo acidóza. Táto populárna teória, ktorá sa môže zdať pritiahnutá za vlasy, nie je nová. O prekyslení hovorili už starí Číňania. Žeby na tom predsa len niečo bolo? „Čínska medicína prekyslenie tela vyjadruje slovom horúčosť či teplo. Môže byť usadené v rôznych orgánoch. V žalúdku sa prejavuje ako pálenie záhy alebo ťažoba, ak je v pečeni, človek je výbušný a hnevlivý, v obličkách je príčinou úzkosti a obáv,“ vymenúva Monika Křeková z kliniky alternatívnej medicíny a hovorí, že tento problém trápi množstvo ľudí. „Prekyslenie môže aj za mnohé karcinómy, žalúdočné vredy, plesňové ochorenia, zápaly čriev, infarkty, ekzémy, ochorenia srdca, diabetes, rýchlejšie starnutie pokožky, ale aj za nespavosť,“ vymenúva terapeutka.

3 NAJ spúšťače prekyslenia

1. Negatívne emócie.

Otvorený hnev, stiesnenosť, depresia, obavy aj strachy, ktoré dusíme v sebe. „Ak budete pozitívni a dobre naladení, aj nezdravý smažený rezeň vám ublíži menej a telo ho lepšie spracuje, ako keď ho zjete v hneve.“

2. Alkohol

3. Biely cukor

Ďalšími nepriateľmi správneho pH nášho vnútorného prostredia, ktoré by sa malo pohybovať od hodnoty 7 vyššie, sú napríklad: biela múka a produkty z nej, bravčové mäso, vnútornosti, husacina, údeniny, párky, krevety, saláma, paštéty, mlieko, tučné a plesňové syrové výrobky, majonézy, káva či čierny čaj.

Ako z toho von 

  • Pite tekutiny. Najlepšia je voda bez oxidu uhličitého alebo bylinkové čaje. Predáva sa špeciálny čaj, ktorý obsahuje: koreň a listy púpavy, fenikel, repík, puškvorec, žihľavu, túžobník, skorocel a ďalšie byliny. 
  • Doprajte si koreňovú zeleninu, v zime najlepšie tepelne upravenú. n Nevynechajte obilniny. Číňania ich jedia hlavne vo forme kaší. Najlepšie je pšeno, pohánka, krúpy či špalda. 
  • Biely cukor nahraďte javorovým sirupom, sladom, ovocným či trstinovým cukrom. n Doprajte si potraviny bohaté na kyselinu mliečnu.
  • Vypite nalačno pohár teplej vody s citrónom. Nie každá potravina, ktorá má kyslú chuť, spôsobuje prekyslenie.

Názor gastroenterológa

Poriadne žujte a správne dýchajte Ako je to s dôležitosťou acidobázickej rovnováhy nášho tela, na to sme sa opýtali internistu-gastroenterológa MUDr. Miloša Bubána. Pozornosť, ktorú si takzvané prekyslenie organizmu vyslúžilo, považuje čiastočne za módnu vlnu.

  • „V poslednom čase, žiaľ, niektorí podávajú prekyslenosť organizmu ako hlavnú a neraz jedinú príčinu ochorení. Som presvedčený, že keby sme sa všetci stali zásaditými a prísne jedli iba zásadité potraviny, choroby nevymiznú. Príčiny chorôb sú predsa rôzne a nesmieme zabúdať na genetiku a imunitu každého z nás,“ hovorí.
  • „Naša krv má hodnotu pH 7,4, teda je veľmi mierne zásaditá. Samozrejme, je isté, že pre zdravie je potrebné aj udržiavanie rovnováhy medzi zásadami a kyselinami. Pri veľkých výkyvoch acidobázickej rovnováhy dochádza k poruchám zdravia. No pri správnej výžive a celkovej životospráve k veľkým výkyvom, ktoré ohrozujú zdravie, nedochádza,“ dodáva.

Žalúdok má byť kyslý

Podľa doktora Bubána by sme mali byť v snahe o zásaditý organizmus opatrní, čo sa týka „likvidácie“ kyseliny chlorovodíkovej (HCl) v žalúdku, pretože ju potrebujeme na správne trávenie a v žalúdku je nevyhnutná. Mnohí si myslia, že pálenie záhy je známkou prekyslenia organizmu. Ide však o ochorenie, gastroezofageálny refl ux, ktorý treba liečiť. Vtedy sa do pažeráka dostávajú žalúdočné šťavy a kyselina zo žalúdka a spôsobujú tam problémy (zápaly, vredy), ktorých príznakom je práve pálenie záhy.

Odporúčanie lekára

1. Jedzte pravidelne a pestrú stravu, v ktorej sú aj kyslé, aj zásadité potraviny. Žiaden extrém nie je dobrý. Ak človek prijíma denne kyslé aj zásadité potraviny, hladinu má prirodzene vyrovnanú. Aj keď s a odporúča prevaha zásaditých (asi 3-4 : 1).

2. Veľmi dôležité je dôkladné žuvanie potravy v ústach, a tým aj dôkladné premiešanie so slinami, čo zvyšuje zásaditosť. Aj zásadotvorná, ale nedostatočne požutá a napoly strávená strava v čreve kvasí a stáva sa kyselinotvornou.

3. Správne dýchajte. Aj hlboké dýchanie pomáha pri očisťovaní tela od kyselín. Zbavujeme sa kysličníka uhličitého a správnym dýchaním sa tak telo zbavuje niektorých škodlivých látok.

4. Mäso jedzte v rozumnom množstve. Doprajte si aj bezmäsité dni. V jedle dajte veľký a podstatný priestor ovociu a zelenine. Nezabúdajte na probiotiká a nevynechávajte ryby.

5. Dbajte o správnu hmotnosť a bojujte proti obezite.

Autor: Šarm/Katarína Čulenová
 


 

Vaše diétne tipy

Počuli ste už o hubovej káve, hubovom latte a hubovom kakau? Oplatí sa ich vyskúšať!

Máte problémy so srdcom, alebo tlakom? Riešte to kávou. Samozrejme, bezkofeínovou....
 

Strava ma vyliečila, tvrdí autorka stravovacieho hitu Antónia Mačingová. Naozaj to funguje u každého?

„Keď ma lekárka otestovala, zistila, že som alergická hádam na všetko…...
 

TAKTO to robí Dara Rolins! Ženy sa chcú obliekať ako ona, mať jej postavu aj frajera. Speváčka svoje finty netají

Návod, ako vyzerať skvele, poskytla Dara Rolins (44) opäť vo svojom novom...
 

Ryža pri chudnutí? Prečo nie! Táto 1 surovina zníži jej obsah kalórií

Zahájili ste boj s kilami navyše? Ak ste na druhú koľaj dočasne odsunuli...
 

SCHUDLA 45 kíl a dnes si už na sladkosti ani nespomenie. Miriam prezradila, ako sa jej to podarilo

V šou Extrémne premeny Slovensko sa podarilo zmeniť životný štýl aj bývalej...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.