Dátum: Streda 28.09.2016 Dnes oslavuje: Václav Zajtra: Michal, Michaela

Práve číta: 5736

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Sochárka Jana Brisudová: Antibiotiká nezaberali, začala odšťavovať

Zdroj: ŠARM/ GALINA LIŠHÁKOVÁ 27. november 2012, 13:00
Foto: Archív

Sochárka Jana Brisudová pred rokmi hltala jedno antibiotikum za druhým. Až sa proti mnohým stala odolnou a lekári už nevedeli, čím ju liečiť. Pomohla jej zmena jedálneho lístka.

Vyradila som zo stravy mliečne výrobky, pečivo, sladkosti a mäso. Naopak, pridala som veľa, veľa zeleniny. Nie som však dogmatička. Občas zhreším husacinou, kúskom torty alebo čerstvým rožkom s maslom – vysvetľuje sochárka, ktorá potraviny na svojom tanieri vymenila hlavne pre časté zápaly močových ciest a obličiek. „Keď si už môj urológ telefonoval s mojím gynekológom a hútali, aké antibiotiká mi nasadia, lebo na množstvo z nich som už nereagovala, povedala som si, že tadiaľto asi cesta nevedie.“ Starí Číňania vedeli, že jedlo môže byť liekom, ale aj jedom, naša moderná civilizácia na to akosi pozabudla. V poslednom čase však začína tento omyl naprávať a na pultoch kníhkupectiev je čoraz viac kníh o zdravej výžive. Tie sa stali začiatkom novej cesty v stravovaní aj pre Janu.

„Prečítala som ich množstvo a vyskúšala som všeličo, až som sa napokon dopracovala k jedlám, ktoré mi najviac sadnú. Dosť som si vzala k srdcu informácie o škodlivosti prekysľovania organizmu nevhodnou stravou a o prechode k zásaditým potravinám, ako je napríklad sója, tofu, nesladené ovocné šťavy, mandle, sezam, tekvica...“ Je známe, že prekysľovanie organizmu môže byť príčinou obezity, čo však nikdy nebol Janin problém. Ale aj častých infekcií a alergií, s ktorými bojovala od detstva. Koľko problémov by sme si mohli ušetriť, keby sa o správnej výžive učilo v škole...

Prečo odšťavuje?

Ráno Jana začína nápojom so zeleného jačmeňa a chlorely, teda z výživových doplnkov, ktoré vraj majú veľký vplyv na správne fungovanie organizmu. Potom si do prevarenej, nie však vriacej vody vyžmýka citrón a nastrúha zázvor, ktorému sa hovorí aj všeliek. Tento nápoj ju príjemne zahreje a zároveň osvieži. „Neskôr zjem pár orieškov, napríklad kešu, ktoré sú zdrojom živín aj vlákniny, a niekedy ich zalejem lyžicou medu namiesto cukru, nad ktorým čoraz viac odborníkov na výživu dvíha varovný prst. Doobeda mám vo zvyku vypiť aj pol litra mrkvovopomarančovej alebo mrkvovogrepovej šťavy. Mrkva je dôležitým zdrojom vitamínov skupiny B a citrusy zas obsahujú veľa céčka potrebného pre zdravé kosti, zuby, imunitu...“ Prečo však mrkvu jednoducho nepochrúme, ale doluje z nej šťavu? „Obávam sa, že súčasná zelenina na trhu je plná škodlivých dusičnanov. Tie sa však neukladajú v šťave, iba vo vláknine, takže keď ju oddelíte, zbavíte sa ich. Okrem toho, šťavy prečistia črevá a odľahčia prácu žalúdku,“ objasňuje Jana, ktorá si až na obed sadne k tanieru. Zvyčajne je plný zeleninového šalátu, rada ho však doplní ryžou, tofu či rybou.“

V kuchyni sa riadi sezónou

Vraví, že v čase olovrantu ešte hlad nepociťuje a posledným jej jedlom je večera. „Akurát včera som na večeru varila špagety s baklažánom a parmezánom. Hoci múčnemu aj mliečnemu sa vyhýbam. Inak rada varím, napríklad u nás pomaly zabudnutú pohánku, ktorá čistí krv. Pripravujem ju ako ryžu, na cibuľke a, pravdaže, aj s nejakou zeleninou. Odkedy sa ochladilo, žiadajú sa mi teplé polievky. V lete som, naopak, mala hlad po čomsi osviežujúcom, a tak som si mixovala čerstvú uhorkovoparadajkovú šťavu, ochutenú korením a čili na spôsob španielskeho gaspacha.“

V kuchyni sa sochárka riadi aj tým, čo ponúka sezóna – v lete v nej rozvoniavajú napríklad melóny a v zime bylinkové čaje. Ale na oslavách narodenín svojich detí či na žúre s kamarátkami nemá problém zhrešiť niečím čokoládovým, mliečnym či mäsitým. Vie, že v malom a občas jej to neuškodí. Odkedy sa však riadi zásadami zdravého jedenia, zbavila sa problémov s močovými cestami, zmiernili sa jej prejavy alergií a lekárov navštevuje oveľa menej. Preto sa k starému spôsobu stravovania vrátiť nemieni.

Čo na jej stravovanie hovorí lekár?

Odpovedá MUDr. Peter Marko, MPH, všeobecný lekár pre dospelých:

Stravovanie sochárky Jany Brisudovej vychádza z najnovších vedeckých poznatkov o zdravej výžive. V súčasnosti u viac ako 90 percent Európanov dochádza k prekysľovaniu organizmu, čo spoločne s vysokým príjmom sacharidov negatívne vplýva na imunitný systém človeka. Spočiatku bežné ochorenia, neskôr chronické zápalové procesy môžu prerásť do rozvoja nádorového ochorenia. Výrazné zlepšenie zdravotného stavu a imunitná odolnosť po zmene jedálneho lístka sú zreteľným dôkazom, aká prospešná je úprava kyslého pH organizmu od hodnôt 5,5 – 6,9 k optimálnemu pH 7,0 – 7,35.

Vyšetrenie pH organizmu si môže urobiť každý tak, že si lakmusovým papierikom po prebudení vyšetrí pH ranného moču. Kyselinotvorné potraviny, ako sú mäso, údeniny, konzervované jedlá, rafi novaný cukor, sýtené sladené nápoje, skutočne zdraviu neprospievajú. Oproti tomu je žiaduca zvýšená konzumácia zásadotvornej zeleniny a ovocia v pomere 2/3 : 1/3. Tieto (s výnimkou sliviek a brusníc) neutralizujú pH prekysleného organizmu. Ranný nápoj zo zeleného jačmeňa a chlorely je tiež súčasťou zdravej stravy. Chlorela je označovaná aj ako superpotravina, pretože detoxikuje organizmus viazaním ťažkých kovov a toxických produktov. Posilňuje imunitný systém a pomáha účinne bojovať proti vírusom, baktériám, celkovo prispieva k lepšej obranyschopnosti. Dodáva nášmu telu v prírodnej forme vitamíny, minerály, aminokyseliny a vlákninu pre správne fungovanie. Navyše pomáha predchádzať prekysleniu organizmu, ktorému sa ľudské telo bráni tvorbou a uskladnením tuku, ktorý môže zapríčiniť nadhmotnosť a obezitu.

Dôležitým faktorom pri príjme zeleniny a ovocia je forma konzumácie. Zatiaľ čo čerstvo odšťavená šťava je plnohodnotným zdrojom vitamínov, tepelnou úpravou sa znižuje nutričný prínos zeleniny. Varená mrkva má vyšší glykemický index ako spomínaná čerstvá šťava. Pri výbere potravín je vhodné uprednostňovať zeleninu a ovocie z domácej produkcie, ktorá bola dopestovaná v našich klimatických podmienkach. Vyšší obsah účinných živín majú plody, ktoré majú sýtejšiu a tmavšiu farbu. Preto je žiaduce riadiť sa sezónnosťou a preferovať slovenské produkty.


 

Naj z glancu

Pluska video

Koniec nudy v saune!

Zdravie

Zdravá ako po masle: Urobte si doma ghee a použite ho ako liek. Ako?

Myslíte si, že maslo a zdravý životný štýl sa navzájom vylučujú? Omyl. Treba...
 

Energia pre mozog: 7 surovín, ktoré roztočia lenivé mozgové kolieska

Na dovolenke ste si perfektne oddýchli, ale vašej hlave sa ešte nechce pracovať?...
 

Oranžové korenie: Aksamietnica vás zachráni po opici aj pri plesniach

U nás sa používa hlavne na okrasu, v Gruzínsku je však aksamietnica tradičnou...
 

Mozog by cvičil neurobik: Čo ešte treba robiť, aby ste ho naštartovali?

Ako si uchovať skvelú pamäť, bystrý úsudok a duševnú sviežosť? Nedovoľte...
 

ANKETA o zdraví Slovákov: Prezraďte, ako ste na tom a vyhrajte!

Zdravie je to najcennejšie, čo máme, no akoby sme na to niekedy zabúdali......
 

BMI kalkulačka

Ste v norme?

Pre výpočet BMI zadajte výšku v centimetroch a hmotnosť v kilogramoch.