Tip redakcii
 

Soľte, ale nepresáľajte. Koľko je tak akurát?

Mozog si pýta viac soli, srdce protestuje. Koľko teda soliť, aby ste si neublížili?

30. mája 2012, 07:00
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: Profimedia.sk

Bez soli by vaše telo nefungovalo. Sodík, ktorý je jednou z dvoch zložiek chloridu sodného, čiže kuchynskej soli, pomáha udržiavať normálny krvný tlak i rovnováhu telesných tekutín, je nevyhnutný pre správny prenos nervových impulzov a ovplyvňuje fungovanie svalov. Nachádza sa aj v kostiach ako jeden zo stavebných prvkov a, samozrejme, v slzách. Chlór je súčasťou tráviacich štiav a podieľa sa na trávení bielkovín v žalúdku. V čom je teda problém?

Priveľa škodí

Soľ zvýrazňuje chuť, preto ňou niektorí výrobcovia potravín vôbec nešetria. Najviac „skrytej“ soli obsahujú hotové výrobky a polotovary, ako sú údeniny, konzervy, solené snacky, dokonca aj niektoré minerálky. Často ju nájdete vo výrobkoch, v ktorých by ste ju vôbec nehľadali, napríklad v sladkostiach, a tak si neraz ani neuvedomíte, koľko soli za deň zjete. Vysoké dávky sodíka pôsobia na organizmus doslova zničujúco. Obličky už nezvládajú reguláciu sodíka, ktorý sa začne hromadiť v krvi. Z dlhodobého hľadiska to znamená väčšiu záťaž pre srdce a cievy a vysoké riziko rôznych zdravotných problémov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, choroby obličiek, poškodenie pečene, zadržiavanie vody v tele, obezita, dokonca aj reumatické bolesti, nadmerné vysušovanie pokožky a zhoršenie ekzémov.

Trpia aj kosti

Pri nadmernom solení sa v moči vylučuje aj väčšie množstvo vápnika. Ak teda nemáte dostatočný príjem vápnika, jeho straty, spôsobené presáľaním, prispievajú k rozvoju osteoporózy, čiže rednutia kostí. Núkajú sa dve možnosti: zvýšite príjem vápnika alebo znížite je ho straty obmedzením sodíka v stra - ve. Existuje aj tretia možnosť: zvýšiť príjem draslíka, ktorý potláča negatívne účinky sodíka na organizmus. Draslík je protipólom sodíka. Rovnako ako sodík, aj draslík je dôležitý pri udržiavaní normálneho krvného tlaku a rovnováhy medzi tekutinami v tele. Nedostatok draslíka sa môže prejavovať napríklad poruchami srdcového rytmu, slabosťou, únavou svalov. Chlorid draselný však nemá výraznú chuť, preto sa pri kuchynskom spracovaní do potravín nedostáva.

Optimálna dávka

Denne by ste nemali skonzumovať viac ako 5 až 6 gramov soli. Spotreba soli v bežnej strave sa však odhaduje na10 až 12 gramov denne, čo je dvakrát viac, ako odporúčajú odborníci na výživu. Asi polovica odporúčanej dennej dávky soli pochádza z potravinárskych výrobkov, druhá zo soľničky a práve tú môžete ovplyvniť. Ak chcete znížiť príjem soli, neprisáľajte si pokrmy skôr, ako ich ochutnáte, a obmedzte potraviny obsahujúce veľké množstvo „skrytej soli“. Vhodnou alternatívou bežnej soli je aj soľ s nižším obsahom sodíka a vyšším obsahom draslíka. Takto upravená soľ je vhodná aj pre športovcov a pri redukčnej diéte, pretože uľahčuje reguláciu telesnej hmotnosti. Ako ukázali mnohé klinické štúdie, kombinácia zníženého príjmu sodíka a zvýšeného príjmu draslíka je pre zníženie krvného tlaku účinnejšia ako len samotné obmedzenie solenia.

Autor: Báječná žena
 


 

Vaše diétne tipy

Lucia Mokráňová dodržuje zaujímavú diétu: Chudne vďaka vlnám!

Exfarmárke Lucii Mokráňovej (25) ukazuje ručička na váhe mínus desať kilogramov....
 

FIT do plaviek: TIETO potraviny môžete jesť do zbláznenia a nepriberiete!

Leto nám už nezadržateľne klope na dvere a preto sa treba dostať čo najrýchlejšie...
 

Máte tučné brucho? Choďte na rannú prechádzku. Slnko medzi ôsmou a deviatou ráno dokáže vytopiť tuk!

Prijali ste ako fakt, že svoje staré džínsy už nezapnete a od istého veku...
 

FOTO: Takúto postavu ešte nemala! Zuzana Plačková sa zaťala a zhodila 14 kíl

Hviezda nákupných maniačok priznala, že prvý mesiac sa nedotkla ani len...
 

Bez celulitídy aj po štyridsiatke. Silvia Lakatošová pozná recept, ako na to

Silvia Lakatošová hovorí, že za to, ako vyzerá, nemôžu dobré gény. Po dvoch...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.