Tip redakcii
 

Ste smädní a unavení? Možno máte cukrovku

Nevhodná strava s vysokým obsahom tukov a cukrov, stres a nedostatok pohybu sa vám môžu vypomstiť vážnych ochorením.

02. októbra 2012, 20:03
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Cukrovka je vlastne porucha metabolizmu cukrov bielkovín a tukov. Prejavuje sa ako dlhodobo vysoká hladina krvného cukru, čo sa zistí vyšetrením krvi. Príčinou ochorenia je nedostatočné pôsobenie hormónu inzulín, zodpovedného za využívanie cukru v organizme. Buď sa v tele nachádza málo inzulínu, alebo má nevhodné zloženie na to, aby kontroloval hladinu cukru v krvi – vtedy ide o diabetes mellitus typ II. Alebo sa netvorí vôbec, čo sa nazýva diabetes mellitus typ I. Cukrovka prvého typu sa odhalí už v detstve. Takzvaný druhý typ cukrovky sa objavuje až v dospelosti a je veľmi často spojený s obezitou, nevhodnou stravou, nedostatkom pohybu, pitím alkoholu či fajčením. Svoju úlohu však zohráva aj dedičnosť tohto ochorenia.

Cukrovka je natoľko rozšírená a jej výskyt sa z roka na rok zvyšuje, že Svetová zdravotnícka organizácia WHO ju označila za civilizačné ochorenie.

Prezradí ju smäd a únava

Prvými príznakmi cukrovky u dospelého človeka je smäd a nadmerné pitie tekutín, zvýšená chuť do jedla, únava či neodôvodnené chudnutie. Toto ochorenie je však nebezpečné, pretože ho sprevádzajú vážne komplikácie, spôsobuje napríklad narušenie krvných ciev, vysoký krvný tlak, zvýšené riziko srdcového infarktu či mozgovej porážky, poškodenie sietnice očí až slepotu, zhoršenie výživy nervov a kože, poruchy obličiek, slabú imunitu a náchylnosť na rôzne infekcie. Preto je dôležité poznať a sledovať rizikové faktory, ktoré vedú ku vzniku cukrovky a aktívnejšie sa zaujímať o to, ako tomuto ochoreniu predchádzať.

Liečivá diéta

V mnohých prípadoch je možné vďaka úprave stravy a životosprávy dosiahnuť pokles hladiny krvného cukru k normálnym hodnotám a zvrátiť tak toto ochorenie. Bežná strava je však chudobná na esenciálne mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny, antioxidanty či flavonoidy, ktoré by vás ochránili pred civilizačnými ochoreniami. Stravujte sa preto s rozumom a denne si doprajte celozrnné výrobky, strukoviny, zeleninu, kyslomliečne a probiotické výrobky, orechy alebo olejnaté semená. Ryby si pripravte až dvakrát týždenne. Znížte príjem mäsa a mliečnych výrobkov, vajec, cukrov a tukov.

Náš tip

Pridajte aj každodenné prechádzky, udržujte si optimálnu hmotnosť, naučte sa spracovať stres a zabezpečte si príjem vitamínu C, vitamínov skupiny B, či chrómu v podobe výživových doplnkov.

Autor: Báječná žena/ Sylvia Derňárová

video

 


 

 

Vaše diétne tipy

Dámy, INŠPIRUJTE SA: Zhadzujte kilá ako známe celebritné krásky!

Sú dokonalé a ani po Vianociach nikdy nevyzerajú, že by ich trápili nadbytočné...
 

DIÉTA podľa ZORY CZOBOROVEJ: Táto naozaj zaberá!

Kto, ak nie Zora Illiáš Czoborová (51), vie, ako docieliť a následne si aj...
 

Dara posiela obdivovateľkám jasný odkaz: Jedzte podľa slnka!

Joga naučila Daru Rolins nielen správne cvičiť, ale aj jesť. Vyskúšajte...
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.
 
 
Ste smädní a unavení? Možno máte cukrovku
Báječná žena/ Sylvia Derňárová