Tip redakcii
 

Ste smädní a unavení? Možno máte cukrovku

Nevhodná strava s vysokým obsahom tukov a cukrov, stres a nedostatok pohybu sa vám môžu vypomstiť vážnych ochorením.

02. októbra 2012, 20:03
Ilustračná fotografia

Ilustračná fotografia

Autor: profimedia.sk

Cukrovka je vlastne porucha metabolizmu cukrov bielkovín a tukov. Prejavuje sa ako dlhodobo vysoká hladina krvného cukru, čo sa zistí vyšetrením krvi. Príčinou ochorenia je nedostatočné pôsobenie hormónu inzulín, zodpovedného za využívanie cukru v organizme. Buď sa v tele nachádza málo inzulínu, alebo má nevhodné zloženie na to, aby kontroloval hladinu cukru v krvi – vtedy ide o diabetes mellitus typ II. Alebo sa netvorí vôbec, čo sa nazýva diabetes mellitus typ I. Cukrovka prvého typu sa odhalí už v detstve. Takzvaný druhý typ cukrovky sa objavuje až v dospelosti a je veľmi často spojený s obezitou, nevhodnou stravou, nedostatkom pohybu, pitím alkoholu či fajčením. Svoju úlohu však zohráva aj dedičnosť tohto ochorenia.

Cukrovka je natoľko rozšírená a jej výskyt sa z roka na rok zvyšuje, že Svetová zdravotnícka organizácia WHO ju označila za civilizačné ochorenie.

Prezradí ju smäd a únava

Prvými príznakmi cukrovky u dospelého človeka je smäd a nadmerné pitie tekutín, zvýšená chuť do jedla, únava či neodôvodnené chudnutie. Toto ochorenie je však nebezpečné, pretože ho sprevádzajú vážne komplikácie, spôsobuje napríklad narušenie krvných ciev, vysoký krvný tlak, zvýšené riziko srdcového infarktu či mozgovej porážky, poškodenie sietnice očí až slepotu, zhoršenie výživy nervov a kože, poruchy obličiek, slabú imunitu a náchylnosť na rôzne infekcie. Preto je dôležité poznať a sledovať rizikové faktory, ktoré vedú ku vzniku cukrovky a aktívnejšie sa zaujímať o to, ako tomuto ochoreniu predchádzať.

Liečivá diéta

V mnohých prípadoch je možné vďaka úprave stravy a životosprávy dosiahnuť pokles hladiny krvného cukru k normálnym hodnotám a zvrátiť tak toto ochorenie. Bežná strava je však chudobná na esenciálne mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny, antioxidanty či flavonoidy, ktoré by vás ochránili pred civilizačnými ochoreniami. Stravujte sa preto s rozumom a denne si doprajte celozrnné výrobky, strukoviny, zeleninu, kyslomliečne a probiotické výrobky, orechy alebo olejnaté semená. Ryby si pripravte až dvakrát týždenne. Znížte príjem mäsa a mliečnych výrobkov, vajec, cukrov a tukov.

Náš tip

Pridajte aj každodenné prechádzky, udržujte si optimálnu hmotnosť, naučte sa spracovať stres a zabezpečte si príjem vitamínu C, vitamínov skupiny B, či chrómu v podobe výživových doplnkov.

Autor: Báječná žena/ Sylvia Derňárová
 


 

Vaše diétne tipy

Šokujúce priznanie z Extrémnych premien: Jána už unesie aj výťah

Paradoxne, obezita priniesla do života Jána Hodoňa (39) popularitu aj...
 

Máte po 40tke? 5 najčastejších chýb, prečo ženy v tomto veku nevedia schudnúť

Snažíte sa bez úspechu? Možno robíte niektorú z týchto chýb. Prehodnoťte...
 

4 nepriatelia štíhlej línie: TIETO potraviny už viac neraňajkujte

Raňajkujete či vôbec? To, čím odštartujete deň môže do veľkej miery ovplyvniť...
 

Známej speváčke šaman zachránil život. Prečo takto skončila?

Marcella Molnárová (52) tvrdí, že ani v tomto veku sa nemusí v jedle obmedzovať....
 

Máte radi husté polievky a omáčky? Vyskúšajte namiesto múkovej zápražky sliz

Hľadáte ideálnu diétnu potravinu? Uvarte si okru.
 

Kalkulačka kalórií

Koľko ste zjedli?

Chcete udržať denný príjem kalórií na uzde? Vypočítajte si energetickú hodnotu svojho jedla.